Nové desky pro 5. týden

27.01.2008 05:00 - Tomáš Parkan a Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Vánoční okurková sezóna pomalu končí a na pulty obchodů se pomalu dostávají zajímavější věci, mezi nimiž nechybí novinky od Vladimira 518, Mars Volta, Stereo MC's, Matt Costy, Bullet For My Valentine, Evy Olmerové, Bassinvaders, Last Goodnight, Leony Lewis, Heaven Shall Burn, Chrise Rocka, Blind a Cardigans.
Pokud se v pondělí 28. ledna vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Vladimir 518 - Gorila vs. Architekt (Sony BMG/Bigg Boss)
web / MySpace.com / psali jsme

Vladimir 518 - Gorila vs. Architekt
Člen legendární pražské hiphopové skupiny Peneři Strýčka Homeboye Vladimir 518 se po letech příprav dočkal konečně své sólové desky. Hiphopový intelektuál na ní slibuje revoluci v českém rapu, což se mu už povedlo minimálně výborným obalem. Mezi hosty nechybí samozřejmě jeho parťák Orion, oba členové SuperCrooo a další domácí rappeři. O vokály se postaraly Ridina Ahmed nebo Kateřina Winterová a výrazným překvapením je účast hvězdy z 80. let Leoše Semelky.


Mars Volta - The Bedlam In Goliath (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme

Mars Volta - The Bedlam In Goliath
Po relativně krátké době od posledního alba "Amputechture" přicházejí hudební experimentátoři Mars Volta s další deskou "The Bedlam In Goliath". Fanoušky nečeká na novince nic "nového", Mars Volta budou moct stále řadit do škatulky progresivního rocku. "The Bedlam In Goliath", na které se podílel i kytarista Red Hot Chili Peppers John Frusciante, vychází nejen na klasickém CD, ale i na USB s několika dalšími bonusy v podobě b-stran singlů, nevydaných skladeb, tapet pro počítač či webisod. Album si v celé jeho kráse můžete poslechnout na stránkách Napster.com.


Stereo MC's - Live At The BBC (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme

Stereo MC's - Live At The BBC
Jedna z nejpopulárnějších britských hiphopových kapel 90. let se dokázala vrátit do středu pozornosti, tedy když už ne povedenými deskami, tak alespoň výbornými koncerty. Svoji sílu chtějí dokázat na aktuálním živém albu, které prý má být energičtější alternativou k výběru největších hitů, jež vydali před pěti lety. Koncertní album zaznamenává jejich vystoupení ve studiích BBC, nejstarší se datuje až do prehistorie skupiny, do roku 1988.


Matt Costa - Unfamiliar Faces (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme

Matt Costa - Unfamiliar Faces
Vypadá to, že po velké vlně holek s kytarou se dostávají do kurzu kluci s kytarou. Po úspěchu Jamese Blunta a spol. se dere na výsluní i kalifornským sluncem rozpálený Matt Costa vydávající svoji druhou desky "Unfamiliar Faces". Costa se pohybuje někde na rozhraní folku, rocku, popu a na novince se spřáhl dohromady s producentem Tomem Dumontem, bývalým členem No Doubt. Desku reprezentuje první singl "Mr. Pitful", který najdete na jeho MySpace.com.


Bullet For My Valentine - Scream Aim Fire
web / MySpace.com / psali jsme

Bullet For My Valentine - Scream Aim Fire
Tvrdá welšská kapela slavila s debutem "The Poison" úspěchy jak v Evropě, tak i za oceánem a bude se na ně snažit navázat svojí druhou deskou. Nahráli ji s producenty Colinem Richardsonem a Alecem Cartio a v jedné skladbě hostuje Benji Webbe z ragga metalové kapely Skindred. Prvním singlem z desky byl "Scream Aim Fire", který je stejně jako všechny skladby z alba ke slyšení na jejich MySpace.com.


Eva Olmerová - Legenda (Sony BMG)
web / MySpace.com / psali jsme

Eva Olmerová - Legenda
Album "Legenda" vyšlo 21. ledna, v den zpěvaččiných nedožitých 74. narozenin. Obsahuje osm unikátních skladeb ze sklonku života Evy Olmerové, z nichž žádná doposud nikde nevyšla. Album vzniklo ze zachráněných studiových magnetofonových pásů se záznamem jejího zpěvu, které byly digitalizovány a studiově upraveny. Šlo o nedokončené nahrávky, které Radim Linhart, známý pražský jazzman a aranžér, upravil pro jazzovou skupinu, ve které hráli například basista Vít Fiala, saxofonista Stanislav Kalous, bubeník Csábor Csendesz, trumpetista Jiří Hlava a kytarista Radek Hlávka.


Bassinvaders - Hellbassbeaters (Mystic Production)
web / MySpace.com / psali jsme

Bassinvaders - Hellbassbeaters
Německá kapela Bassinvaders o sobě tvrdí, že je první metalová parta, která nepotřebuje kytary. Vše totiž nahradí basovými kytarami. Za nápadem stojí Markus Grosskopf, basák Helloween, který si do studia pozval nejvýznamnější kolegy z německé metalové scény - Tom Angelripper (Sodom), Peavy Wagner (Rage) a Marcel Schirmer (Destruction), ale také ze zbytku světa, viz Billy Sheehan (ex-Mr. Big, Steve Vai's Band), Rudy Sarzo (Dio, ex-Whitesnake, ex-Quiet Riot), Lee Rocker (Stray Cats) nebo Marco Mendoza (Thin Lizzy, ex-Whitesnake).


The Last Goodnight - Poison Kiss (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme

The Last Goodnight - Poison Kiss
Album "Poison Kiss" amerického sextetu z Connecticutu The Last Goodnight by se dalo nazvat jejich debutem, ale nebylo by to zcela přesné. "Poison Kiss" je sice první deska skupiny, ale ta má na svém kontě už dvě desky a jedno EP, avšak pod názvem Renata. Na počátku léta minulého roku předznamenal "Poison Kiss" singl "Pictures Of You" evokující styl Maroon 5, který se stal hitem po celém světe včetně Česka. V Americe vyšla tato deska již v srpnu a k nám se dostává se zpožděním. Šest písniček z "Poison Kiss" naleznete na MySpace.com The Last Goodnight.


Leona Lewis - Spirit (Sony BMG)
web / MySpace.com / psali jsme

Leona Lewis - Spirit
Vítězka třetí řady soutěže X-Factor ve Velké Británii se pokusí prorazit i ve zbytku Evropy. Leona Lewis v Británii před Vánocemi zlomila rekord v prodeji debutové desky a její singl "Bleeding Love" byl nejprodávanější skladbou roku. Debutové album "Spirit" se nese v duchu moderního r'n'b popu, když o produkci se postaraly mimo jiné také americké hvězdy Dallas Austin, Ne-Yo, Salaam Remi, J. R. Rotem a Stargate. "The First Time Ever I Saw Your Face" je coververze letitého hitu Roberty Flack, který zpívala i Celine Dion. Jako bonus je na CD zařazena skladba "A Moment Like This", kterou Lewis zpívala ve finále X-Factor. Celé album si můžete poslechnout zde.


Heaven Shall Burn - Iconoclast (Part One) (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme

Heaven Shall Burn - Iconoclast (Part One)
Velmi zvláštní kapela tito Heaven Shall Burn - pocházejí z Německa, hrají metalcore kombinovaný s death metalem, ve svých textech bojují proti rasismu a sociálnímu bezpráví a čtyři z pěti jejich členů jsou vegani, což je spojení přinejmenším nezvyklé. "Iconoplast (Part One)" je jejich pátou studiovou deskou a vy si ji už nyní můžete vychutnat na jejich MySpace.com, kde je celá k dispozici poté, co koncem minulého roku prosákla na internet.


Chris Rock - Cheese And Crackers: The Greatest Bites (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme

Chris Rock - Cheese And Crackers: The Greatest Bites
Své největší hity, respektive záseky shromáždil na jednom nosiči populární americký bavič, jehož humor je někdy na hraně politické korektnosti (a ještě častěji za ní). Ještě předtím, než se stal slavným hercem a konferenciérem (uváděl Oscary nebo MTV Video Music Award), byl Chris Rock hvězdou nejdrsnějšího komického žánru - stand up comedy. Jen s mikrofonem na pódiu rozesmíval plné sály při "koncertních" turné, z nichž to nejlepší "Cheese And Crackers" nabízí.


Blind - Blind (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme

Blind - Blind
Nová německá rocková, či spíše poprocková akvizice má jméno Blind a přichází nyní s eponymním debutem. Stylově se Blind derou někam mezi Linkin Park a Tokio Hotel, ačkoliv čtyři mladíci, již Blind tvoří, jsou přeci jen o něco starší než jejich němečtí kolegové. Jejich pojetí rockové muziky, které oni sami jinak říkají power pop, si můžete poslechnout v příslušné sekci jejich webu, kde jsou ukázky všech písniček z "Blind".


The Cardigans - Best Of (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme

The Cardigans - Best Of
Přes patnáct let hudební kariéry, šest alb, z nich dvě mimořádně úspěšná, pěkná řádka singlů, několik celosvětových turné - to jsou The Cardigans. Takováto geneze si už dávno říkala o nějaký výběr a ten je nyní tady s jednoduchým názvem "Best Of". Má hned dva disky, z nichž první nese onu slušnou řádku singlů a na druhém najdete rarity a b-strany singlů. Malým kazem této desky je, že chybí nějaká novinka, ale čtyřicet pět písniček, které se na kompilaci dostaly, bude jistě adekvátní náhradou. Na kompletní seznam skladeb se můžete podívat na webu The Cardigans.


Dále vychází:

Andre Rieu - Live In Vienna (Universal)
Ayreon - 01011001 (Mystic Production)
Brainstorm - Downburst (Mystic Production)
Catastrophic - Pathology Of Murder (Mystic Production)
Chthonic - Pandemonium (Mystic Production)
Die Apokalyptischen Reiter - Tobsucht - Reitermania Over Wacken & Party.San (Mystic Production)
Gathering - Sand & Mercury (EMI)
Isole - Bliss Of Solitude (Mystic Production)
Killing Joke - Brighter Than A (Remaster) (EMI)
Killing Joke - Fire Dances (Remaster) (EMI)
Killing Joke - Night Time (Remaster) (EMI)
Killing Joke - Outside The Gate (Remaster (EMI)
Mccreesh/Gcap - Stvoření (Universal)
Různí - Cool Ice Hits 2008 (Universal)
Různí - Nej písničky o lásce všech (Universal)
Různí - R&B Collaborations 2007 (Universal)
Různí - Taneční liga 102 (Universal)
UFO - Force It (EMI)
UFO - No Heavy Petting/R. (EMI)
UFO - Phenomenon (EMI)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY