Těch pár obrazových záznamů

31.12.2007 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Jestli máte rádi bizarní vzpomínky na střední proud populární hudby reálného socialismu, jak jsme jej mohli vídat a slýchat na obrazovkách Československé televize, zbystřete. Při sledování DVD "Těch pár dnů" Heleny Vondráčkové a Jiřího Korna si ukroutíte hlavu.
2/10

Helena Vondráčková a Jiří Korn - Těch pár dnů

Skladby: Těch pár dnů, To pan Chopin, Neznámá místa, A Boy Like Me, A Girl Like You, Zatímco déšť si v listí hrál, To je šoubyznys, Žárlivá žena, Slunce, Jakobynic, Tančit prý je krásné, Každá trampota má svou mez, Já na bráchu – blues, Čaj pro dva, Byl to klaun, Fred Astaire Medley, Já to vidím jak dnes, My milujem jazzband, Příbuzní a sourozenci, Zvonky, Jedna noc, Cirkus, To chce šmrnc a cosi navíc, Tak pojď, Byl to klaun, Já půjdu tam a ty tam
Vydáno: 09.11.2007
Celkový čas: 74:21
Vydavatel: Supraphon
Výsledné hodnocení 2/10 pro DVD "Těch pár dnů" (vyšlo i audio album se stejným jménem) není nic osobního proti Heleně Vondráčkové a Jiřímu Kornovi. Je mi jedno, co dělali kdysi a co dělají dnes, jak vypadali před třiceti lety a jak vypadají nyní. Jenže toto DVD je prostě příšerné. Anebo neuvěřitelné, chcete-li. Jistým zvráceným způsobem vás může totiž i pobavit.

Kdo je zvyklý, že odjakživa existují mobily, internet, mp3 a tisíc dalších běžných věcí 21. století, ani nemusí věřit v existenci televizních pořadů typu "Sejdeme se na výsluní", "Televarieté" a už vůbec tušit nebude něco o "Ein Kessel Buntes". Právě DVD "Těch pár dnů" je připomínkou běžné televizní zábavy, jakou nám kdysi servírovali v sobotu večer. Ne, nejsou to výmysly ani parodie. Možná by se na krabičce klidně mohla objevit oblíbená nálepka "Znáte z TV", ale v designu neméně používané "Parental Advisory".

Na disku nejsou videoklipy (snad jen poslední a nejstarší "Já půjdu tam a ty tam" se dá považovat za klip), jsou to obrazové záznamy. Pro vysvětlení: jsou to záznamy z televizních Silvestrů a podobných estrád, samozřejmě vše na playback, až na tři položky vše převzaté hity, místy je uspávající obraz oživen choreografií, tancem či ukázkou stepařského umění.

Těžko popisovat, to se musí vidět. Ukázky dobové módy a vůbec televizní kultury vás zcela jistě nenechají chladnými. Pokud bych si půjčil termín z pornobranže, je to bizarre. Víc nevím, co říct.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY