Odešla další legenda světového jazzu - Oscar Peterson

26.12.2007 10:54 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Oscar Peterson
© ceskatelevize.cz
Vánoce jsou svátky štěstí a pohody, ovšem pro fanoušky jazzu budou mít letos velmi trpkou příchuť. 23. prosince totiž v kanadském Torontu zemřela další z legend tohoto žánru - pianista Oscar Peterson. Ve věku 82 let podlehl ledvinovým komplikacím.

Svoji hudební pouť odstartoval už v pěti letech, kdy začal hrát na trubku a na piano, avšak tuberkulóza, která přišla o dva roky později, vystavila dechovému nástroji stop. Piano mu ovšem zůstalo a zanedlouho si získal pověst zdatného a melodického jazzového pianisty. Přes kanadská rádia vedla jeho cesta jižněji do Ameriky, v níž se prosadil počátkem padesátých let.

Během své legendární koncertní série "Jazz At The Philharmonic" si zahrál například s Rayem Brownem, Benem Websterem, Louisem Armstrongem, Ellou Fitzgerald, Joe Passem či Countem Basiem a dalšími. Za svoji šedesátiletou kariéru natočil více než dvě stovky alb a odnesl si řadu ocenění, včetně sedmi gramofónků Grammy.

Jeho muzikantské umění si mohlo jedenkrát vychutnat i někdejší Československo. I přes období normalizace v roce 1974 zahrál tento mág světového jazzu v Praze.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY