Měsíc v hip hopu (5/2007)

21.12.2007 15:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

V naší pravidelné hiphopové rubrice si uděláme roční uzávěrku. Co se v uplynulých dvanácti měsících událo v hip hopu? Kdo natočil nejlepší desky a singly? Komu patří aplaus a komu pískot? A na co se můžeme těšit v roce příštím? Odpovědi hledejte uvnitř.
Lil Wayne kam se podíváš
Lil Wayne
© rap-wallpapers.com
Timbaland, T-Pain nebo Jay-Z měli silný mediální rok, nikdo z nich ale neměl na jižanské princátko jménem Lil Wayne. Jeho sebevědomým prohlášením a typickému chrčáku se nedalo uniknout a to i přesto, že letos nevydal jediný oficiální singl, o albu ani nemluvě. Jinak ale chrlil mixtapes (výtečná "Da Drought II") a nekonečný zástup featuringů. Nechyběl na žádné podstatné desce (samozřejmě kromě "Curtis", Fiddy ho kdysi nazval homosexuálem, a tak Wayne podpořil Kanye Westa), ale pomáhal i méně známým rapperům (Cool Kids, Playaz Circle). Jak to vůbec stíhá? Odpověď neznám, jisté ale je, že většina jeho natočených rýmů si drží vysokou kvalitu a o nějakém opakování nemůže být řeč. Tedy až na věčné litanie o tom, že je greatest rapper alive. Mezi námi, k pravdě nemá moc daleko. Jsem zvědavý, jestli Weezy dokáže svoji energii a sílu soustředit do jediné nahrávky, jeho dlouho očekávané nové album "Tha Carter III" má vyjít v únoru.

Pokud jste ještě nepoznali sílu Wayneho rýmů, zkuste si zde stáhnout jeho verzi freestyle na beat Beyoncé "Upgrade U" z opěvované mixtape "Da Drought 3".

Kanye West vs. 50 Cent
Žebříčkový střet hiphopového Davida s Goliášem vyzněl překvapivě pro outsidera, nakonec ale díky nebývale vysokým prodejům vyhráli oba. Na první pohled tenhle střet vypadal jako obří beef znepřátelených rapperů, ve skutečnosti proti sobě Ye a Fiddy nejspíš nic nemají, jen chtěli prodat nějaké desky. Budeme si na to muset zvyknout, jedenáct let po Tupacovi už se neválčí o čest, ale o prodejní čísla.

Rok teenagerů
Soulja Boy
© souljaboytellem.com
Rok poté, co Nas prohlásil hip hop za mrtvý, se trochu symbolicky v éteru vyrojila banda rapujících teenagerů, kteří nepřímo slova starého barda potvrzují. Nic s tím nenaděláte, typickou rapovou hvězdou roku 2007 byl teenager s dementním pokřikem a tanečkem, který nás učili na YouTube.com. Jak rychle dokážeme zapomenout na jména jako Huey ("Pop, Lock & Drop It"), Hurricane Chris ("A Bay Bay"), UNK ("2Step"), Shop Boyz "Party Like A Rockstar"? A kdy se nám z paměti vymaže Souljah Boy s "Crank That" alias největší hiphopový hit roku? Osud všech byl stejný. Jeden hit v americké Top 10, druhý někam k padesátce, album prodalo v prvním týdnu kolem 50 tisíců a pak se vytratilo. Podle nominací na ceny BET to vypadá, že právě jmenovaní hošani jsou budoucnost hip hopu. Doufejme, že ne.

Hip hop nebo electro?
Kanye West sampluje Daft Punk, will.i.am jejich německé kolegy M.A.N.D.Y. a Booka Shade a Solange Knowles použijí na albu kousek ze skladby Boards Of Canada. Přichází evropská elektronika jako zdroj samplů ve chvíli, kdy hiphopoví producenti už každou soulovou a jazzovou desku obrátili třikrát naruby? Hip hop a taneční hudba se přibližují víc, než by fans z obou táborů byli ochotní přiznat a už za tím není jen Timbaland. Electro hip hop by mohl být dominantním zvukem pro rok 2008, Cool Kids, Kid Sister, A-Trak nebo Lil Mama už letos leccos naznačili.

Producenti rapují
Timbaland
© timbalandmusic.com
Jeden z důvodů, proč hip hop postrádá v posledních letech šťávu, je na první pohled maličkost - talentovaní producenti se vydávají na rapovou dráhu. Došlo jim asi, že peníze za produkování bohatě přebije výdělek z nově nabité publicity. Bohužel to ale také znamená, že nejlepší beaty nedostávají nejlepší rappeři, ale že si je nechávají pro své, často docela pochybné rapové skills. S Kanye Westem jsme se už smířili, letos se konečně sólové slávy dočkal i Timbaland. Udělal už slávu z kdekoho, teď se mu to podařilo i s ním samotným. "Shock Value" je zoufale průměrná deska, oproti počinu dalšího vyhlášeného hitmakera Swizz Beatz "One Man Band" to je ale pořád vysoká kvalita. Nebyli sami. Sotva Terius 'The Dream' Nash napsal hit roku pro Rihannu ("Umbrella"), už spěchá na sólovou dráhu s albem "Love Hate". Své vlastní album chce vydat dokonce i Scott Scorch, jehož zatím jediný singl "Built Like That" je diss na Timbalanda. Zatím posledním z absolutní producentské špičky, kdo zatím nepocítil touhu chytit do ruky mikrofon, je Just Blaze. Doufejme, že mu to vydrží dlouho.

Nejlepší hiphopová alba roku 2007 - Karel Veselý

1. M.I.A. - Kala
M.I.A. - Kala
Hip hop je pro M.I.A. jako spojnice / talentů z globální vesnice. Promiňte mi ten nepovedený rým, světoobčanka M.I.A. většinou nemá o moc lepší, ale "Kala" není o dokonalosti, nýbrž o síle hip hopu jako umělecké formy a důkaz jeho celosvětové síly. Paradoxně v časech, kdy se mu jinak v jeho domovině nijak dvakrát nedaří. Krátkou recenzi jsme desce věnovali zde.

2. Kanye West - Graduation
Kanye West - Graduation
West nenatočil svoje nejlepší album, ale i tak je to pro mě s přehledem nejlepší americké rapové album roku. "Graduation" nespasí hip hop, to musí udělat někdo jiný, je to ale už třetí Westovo album, které je vysoce nad průměrem. To jsme konstatovali v recenzi. "Graduation" si vysloužilo i průvodce a makrorecenzi.

3. Turf Talk - West Coast Vaccine: The Cure
Turf Talk - West Coast Vaccine: The Cure
Kalifornský fenomén jménem hyphy nejspíše nikdy nevydělá místním rapperům miliony, jak jsme třeba ještě před rokem čekali. Na to je příliš šílené. Pořád z téhle scény ale přichází zajímavé počiny, stačí jen pořádně hledat. Po loňském výborném albu E-40 následoval letos v jeho stopách jeho bratranec Turf Talk s výraznou pomocí hyphy producentů Ricka Rocka a Droop-E.

4. Prodigy - Return Of The Mac
Prodigy - Return Of The Mac
Taky jste odepsali Mobb Deep v okamžiku, kdy podepsali G-Unit? Předčasně, Prodigy pořád patří do newyorské špičky a na "Return Of The Mac" se překvapivě vrátil mezi nejlepší. Ze spojení s producentskou legendou The Alchemist vzniklo temné a syrové album.

5. Jay Z - American Gangster
Jay-Z - American Gangster
S "American Gangster" si Jigga připsal další pořádný zářez do své diskografie. Zapomeňte na oslavování "Reasonable Doubt", "Blueprint" nebo "Black Album", velkej šéf má další skvělé album. Jeho návrat je v atmosféře "smrti hip hopu" nesmírně důležitý, psali jsme v naší recenzi.

Další desky, které stojí za zmínku

Black Milk - Popular Demand
Brother Ali - The Undisputed Truth
Brother Reade - Rap Music
Dalek - Abandoned Language
Devin the Dude - Waitin' To Inhale
Madlib - Beat Konducta, Vol. 3-4: In India
Oh No - Dr. No's Oxperiment
Percee P - Perservance
Pharoahe Monch - Desire
Phat Kat - Carte Blanche
Sa-Ra - Hollywood Recordings
Spank Rock and Benny Blanco - Bangers And Cash EP
Talib Kweli - Eardrum
Wiley - Playtime Is Over
Wu Tang Clan - 8 Diagrams

Nejlepší české (a slovenské) hiphopové desky (KV)

1. La4 - Panoptikum
La4 - Panoptikum
Nebyl to nijak oslnivý rok pro český a slovenský rap. Nad kupou nahrávek plných zoufalství ční vysoko debutové album La4. Třetí člen dua Indy&Wich se na své sólovce nebývale vytáhl a přesvědčil všechny pochybovače o tom, že rapovat se dá i s vrozenou vadou řeči, protože hlavní je disponovat vlastním stylem. A ten La4 má.

2. Marko - Nebezpečné známosti
3. Kontrafakt - Bozk na rozlúčku

Nejlepší hiphopové skladby roku 2007 (KV):

1. UGK ft. OutKast - Int'l Players Anthem (I Choose You)
UGK - Underground Kingz
Čtyři skvělí rappeři v jedné skladbě, sampl od Willie Hutche a navíc produkce od Three 6 Mafia. Navíc to už navždy zůstane poslední hit podepsaný jménem Pimp C. Jeden ze dvou jižanských králů totiž 4. prosince zemřel. R.I.P.

2. 50 Cent - I Got Money
3. Kanye West - Can't Tell Me Nothing

Další skladby, které stojí za zmínku
Common ft. Dwele - The People
Cool Kids - Black Mags
Devin The Dude ft. André 3000 & Snoop Dogg - What A Job
Dude 'N Nem - Watch My Feet
Jay-Z - Roc Boys (And The Winner Is...)
Kanye West ft. Dwele - Flashing Lights
M.I.A. - Paper Planes (Remix ft. Bun B & Rich Boy)
T.I. - Big Things Poppin' (Do It)

Nejlepší videoklip

Obávám se, že tady to bude remíza mezi "Hip Hop Police" od Chamillionaire (YouTube.com) a "Sensual Seduction" Snoop Dogga.

Deset nejlepších r'n'b a soulových alb roku 2007 - Radek Londin

Rahsaan Patterson - Wines & Spirits
1. Rahsaan Patterson - Wines & Spirits

Každý z dvanácti kousků je plnokrevným r&b plným čirého muzikantství. Popové album dokonalou produkcí, ale nezávislé sdělením i výrazem. Albu jsme věnovali v minulém vydání MVHH krátkou recenzi.

Me'Shell NdegéOcello - The World Has Made Me The Man Of My Dreams
2. Me'Shell NdegéOcello - The World Has Made Me The Man Of My Dreams

Avantgardní triumf hudební svobodomyslnosti, který spojuje jediné – tryská přímo z duše. Kam až tato žena dokráčí? Albu jsme věnovali v minulém vydání MVHH krátkou recenzi.

Donnie - The Daily News
3. Donnie - The Daily News

Jeho problémem prý je, že se nehodí na parket ani do ložnice, snad proto je stále na okraji. Jestli má někdo blízko k Wonderovi v 70. letech, pak je to Donnie, píšící zdánlivě bezstarostné songy o bezdomovectví a sebevraždě.

Amy Winehouse - Back To Black
4. Amy Winehouse - Back To Black

Kritici mluví daleko více o Sharon Jones, ale ta je tak nepokrytě retro, že to může někomu až vadit. Navíc emocionální síla a temnota sálající z Winehouse je elektrizující. Albu jsme věnovali recenzi.

Jill Scott - The Real Thing: Words and Sounds, Vol. 3
5. Jill Scott - The Real Thing: Words And Sounds, Vol. 3

Zpočátku trochu zklamání z monotematičnosti, ale kdo jiný umí zpívat o lásce s takovou vášní a intimitou.

6. Sa-Ra - The Hollywood Recordings
Trochu nevyrovnaný psychedelický guláš, ale úžasně intoxikovaný a sexy sound. Budoucnost soulu, řeklo si asi mnoho z impozantní řádky hostů.

7. Amp Fiddler - Afro Strut
Nejlepší možné spojení klubové hudby, hlavně broken beatu, s r&b. Joseph Fiddler skládá, hraje skoro na všechno, produkuje a navíc úžasně zpívá. Jeho albová dvojka přetéká kreativitou.

8. Musiq Soulchild - Luvanmusiq
Název mluví za všechno. Kdo umí lépe frázovat "tralala" melodie a navíc má pod sebou tak úžasné beaty? Další kvalitní zářez vyrovnané diskografie.

9. Orgone - The Killion Floor
Funk a soul pevně svázaní, bez přispění digitální studiové alchymie. Rok 2007 patřil retro soulu. Orgone ho reinkarnovali se vším všudy a přidali něco navíc.

10. Mavis Staples - We'll Never Turn Back
Legenda žánru má v 66 letech stále hodně co říct a spojení s Ry Cooderem jí svědčí. Syrové hudebně, textově temně radikální a přestože lehce nevyrovnané, rozhodně nezapadne.

Těsně pod čarou:
Keyshia Cole - Just Like You, Sharon Jones & The Dap-Kings - 100 Days, 100 Nights, Bettye LaVette - The Scene Of The Crime, Ne-Yo - Because Of You, Mary J. Blige - Growing Pains, Eric Roberson - Left, Ledisi - Lost & Found, Chrisette Michele - I Am, Adriana Evans - El Camino

Nejočekávanější desky v roce 2008

Lil' Wayne - Tha Carter III
Ghostface & MF Doom - Swift & Changeable
Big Boi - Sir Luscious Left Foot
Dr. Dre - Detox
Nas - Nigger
Prodigy - HNIC2
The Roots - Rising Up
Snoop Dogg - Ego Trippin
Clipse - TBA
Kid Sister - Koko B Ware
Cool Kids - TBA
Dude N Nem - Tinted Incubators
E-40 - The Ball Street Journal
Orion / James Cole - TBA
Wladimir 518 - TBA


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY