Kostka cukru přidá kráse

15.12.2007 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Zucchero má za sebou dlouhou kariéru a důležitými milníky v jeho dráze jsou sebrané duety, kterých má nespočet. "All The Best" je několikátým výběrem, který mapuje hlavně posledních deset let, k tomu jsou přihozeny největší hity a celkem čtyři novinky. Rozmanitost je jeho hlavním parametrem kvality.
7/10

Zucchero - All The Best

Skladby: Wonderful Life, I Won't Let You Down, Senza Una Donna (Without A Woman) (with Paul Young), Baila (Sexy Thing), Everybody's Got To Learn Sometime (with Vanessa Carlton), Nel Cosí Blu, Il Volo, Bacco Perbacco, Occhi, Cosí Celeste, Blue, Diavolo In Me, Dune Mosse (with Miles Davis), Diamante, Va Pensiero, Amen, Miserere (with Luciano Pavarotti), You Are So Beautiful
Vydáno: 26.11.2007
Celkový čas: 77:55
Vydavatel: Universal
Od vydání desky "Fly" utekl rok, Zucchero ji mezitím v listopadu představil také živě v pražském Kongresovém centru. "All The Best" je výběrem, který zevrubněji mapuje posledních deset let jeho tvorby. Zůstalo však dostatek místa na novinky a na nejdůležitější hity, kterými se tento chlapík zapsal do dějin hudby. Nechybí tu ani odrhovák (v dobrém smyslu) "Senza Una Donna (Without A Woman)", ten natočil s Paulem Youngem už hodně dávno. Po vzoru Davida Bowieho výběr vychází v několika vydáních, to nejobsáhlejší vyšlo v jeho domovině a k sehnání je i DVD podoba. U nás seženete klasické mezinárodní vydání, které čítá osmnáct skladeb a celý komplet je věnován nedávno zesnulému Lucianu Pavarottimu.

Album duetů a kolaborací "Zu & Co." tu je prezentováno dvojicí "Everybody's Got To Learn Sometime" (nazpíval ji i Beck), v níž hostuje Vanessa Carlton, a skvostnou "Dune Mosse" s hostem par excelance - Milesem Davisem. Nemohou chybět ani klasické hity "Il Volo" (k níž existuje i anglická verze "My Love"), "Diamante" nebo "Blue" a z mnoha dalších duetů zde své místo má i magická kráska "Miserere" s Pavarottim.

Čtyři novinky si svou pozornost hledají už složitěji. Nejvýraznější je balada "I Won't Let You Know", "Amen" zaostává v pelotonu poražených a druhou polovinu tvoří převzaté písně. Blackova klasika "Wonderful Life" je pro začátek kompilace velmi vlažným oparem, který téměř prozíváte. Své hlasové možnosti naopak testuje v závěrečné "You Are So Beutiful", jejíž nejznámější podobu nazpíval Joe Cocker, jenž bývá jmenován jako měřítko k výkonům Zucchera. Vzájemně měření sil vyšlo v neprospěch Adelma Fornaciariho (pravé jméno Zucchera), chraplák Cockera je prostě nepřekonatelný.

Hudební záběr Zucchera nemá moc mantinelů, doma se cítí nejvíce v rocku, popu nebo blues a duety jsou jeho nezdolatelnou metou kvality. "All The Best" je kompilací plnící své úkoly do tří čtvrtin, je to taková všehochuť napříč kariérou, chybějící věci musíte posbírat jinde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY