Bušení do boxovacího pytle

27.11.2007 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

SuperCrooo mám rád, ale nikdy jim neodpustím, že vypustili do světa rapovou příšeru jménem Marpo. "Velrybí bolest" na jaře 2005 nezačala jen největší beef v Česku (SuperCrooo versus Indy&Wich), ale také kariéru rappera, který teď vydává své třetí album "Rapstar". Je první v distribuci velké firmy.
5/10

Marpo - Rapstar

Skladby: Nech To Běžet, Utíkej, Doocey Doe feat Hard Target, Nikdo, Měl Bych Jít feat Chief, Nikoho Nešetřim feat Kfied, Chci Vidět Pogo, Poď Za Mnou, Děti Chtěj Dělat Rap, Světlo Ve Tmě feat Lisa Gallo, Simon Říká, MyNaNa feat Hard Target, Novodobej Básník, Pořád
Vydáno: 29.10.2007
Celkový čas: 60:22
Vydavatel: Universal
Když vloni vyhrál hodně medializovanou soutěž ve freestyle Rap Fight, nebylo to proto, že byl nejlepší, ale proto, že hip hop už dávno v Česku ovládli teenageři, kteří slyší na rádoby silácké řeči a efektní historku o fotbalovém rváčovi, který se z nuly vyšplhal na vrchol. Soupeřit s ním (s nimi) je marné, na Marpa by neměli ani čtyři naklonovaní Wladimírové a Phatové. Hezounek s prostinkým viděním světa je jako nejhorší noční můra českého hiphopového undergroundu. Něco jako ztělesněný přízrak Chaozzu, dacan z Děda Mládek Illegal Band a Ewa Farná českého rapu zároveň. S někým takovým nemá cenu se měřit ani na něj nemá cenu nadávat. Určitě má ale cenu dokola opakovat, že je to průměrný rapper, zoufalý textař a jeho retušované fotky jsou směšné. Mimochodem, s tou hořící rukou by měl něco dělat, než bude pozdě.

Marpo se prý intenzivně věnuje kickboxu, tak možná proto do rapu buší jako do pytle s pískem, bez cíle a viditelného účelu; buší, jen aby bušil. Rým za rýmem to schytává neviditelný nepřítel, soupeři, haters, až máte pocit, že deska je více věnovaná těm, kteří ji neposlouchají, než těm, kteří ji opravdu poslouchají. Je to vlastně jeho jediné téma, od první minuty po poslední. Intenzita siláckých řečí je taková, že v určitých momentech už máte pocit, že Marpo přestává být rapper a začíná být propagátor fašistické rasové eugeniky.

Jako bonus jsou texty ještě napěchované zoufalými pokusy o popkulturní humor a během minuty vás Marpo zavalí hláškami jako: "talent lze těžko rozeznat, jak holohlavej Nick Slaughter", "naše příběhy se proplétaj jak Bejbl, sedím, nabírám na váze jak Spejbl", "rozebírám tě jak Marek Eben na Plovárně". Navíc deklamované neuvěřitelně monotónním stylem, takže při poslechu desky máte pocit, že vám někdo klepe hodinu kladívkem do hlavy.

Marpo asi není horší rapper než Tafrob, Idea nebo Apoka. Pobral víc inteligence než libovolný zástupce takzvané vesnické scény a z amatérismu nedělá ctnost jako Gipsy. Navíc se desku od desky zlepšuje. A přesto je pro něj první liga zoufale daleko. Nevadí, "novodobej básník" a "král metafor" umí rap tolik, kolik ho jeho posluchači umí poslouchat. A to stačí. Bohužel.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY