MP3 Jukebox 46/2007

21.11.2007 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Yeasayer - 2080 (9/10)
mp3 ke stažení

Yeasayer - Sunrises (8/10)
mp3 ke stažení
žánr: post-punk

Yeasayer - All Hour Cymbals
Brooklynští Yeasayer se objevili jako blesk z čistého nebe. Dva kamarádi z Baltimore, kteří se po letech znovu sešli vloni v New Yorku, se snaží vší silou napěchovat svoji kapelu vším, co mají rádi. A daří se jim to. "All Hour Cymbals" připomíná post-punkovou horečku začátku 80. let, kdy měli hudebníci pocit, že existuje průsečík mezi africkými rytmy, jamajským dubem, americkým folkem a evropskou elektronikou. Vlastně proč ne, o čtvrtstoletí později jsme ho pořád nenašli, takže stojí za to hledat ho i dál. Debut Yeasayer "All Hour Cymbals" má sotva hodinu, ale nacpán až po okraj skvělými hudebními nápady. První singl "2080/Sunrises" připíchli na svůj web a udělali dobře. Když se ve "2080" frenetické "yeah yeah" vyloupne z melancholického úvodu, máte chuť zpívat s nimi. Skvělý pop song, který by si zasloužil rotaci v rádiích, jehož dramaturgové nechtějí posluchače otupět a uspat. B-strana je neméně povedená, výraznými perkusemi připomene sen Davida Byrneho o etnické hudbě proměněné v disco. O Yeasayer ještě hodně uslyšíme.

Stars Of The Lid - Slight On The Childproof (8/10)
mp3 ke stažení
žánr: ambient

Stars Of The Lid - Carte-de-Visite
Na začátku prosince zavítají do Paláce Akropolis američtí specialisté na drone ambient Stars Of The Lid. Rozhodně to nebude jeden koncert ze sta, SOTL vystupují velmi zřídka a turné připravují s obrovskou precizností. Letos se odhodlali vyjet po dlouhých letech hlavně proto, aby podpořili svůj letošní počin "Stars Of The Lid And Their Refinement Of The Decline". Během turné prodávají sbírku rarit "Carte-de-Visite", na níž najdete i "Slight On The Childproof". Skladba je pravděpodobně staršího data, ale skvěle dokumentuje hudbu SOTL, která se vznáší na pomezí spánku a bdění. V autě si je raději nepouštějte, doporučuji pro zimní večery.

Justice - D.A.N.C.E. (Benny Blanco Remix ft. Mos Def & Spank Rock) (7/10)
mp3 ke stažení
žánr: hip hop

Justice - D.A.N.C.E. (Spank Rock Remix)
Už zase Justice? Jako bych vás slyšel. Jejich hitovka "D.A.N.C.E." už jednou v Jukeboxu byla a to v originálu, tentokrát nabízíme ke stažení remix s americkými rappery Mos Defem a Spankem Rockem. Trochu s nadsázkou by se dalo říci, že "D.A.N.C.E." možná vejde do dějin jako track s nejvíce remixy, protože ho už opravdu překopal kdekdo. Baltimorský Benny Blanco trochu ubral na funku a přidal booty bass, Mos Def se na první poslech necítí ve zvláštním beatu úplně doma, ale ustojí to s přehledem. Nic převratného, ale v době, kdy Kanye West rapuje do Daft Punk, je to další důkaz, že američtí rappeři jsou schopní kouknout i za oceán.

Booka Shade - Numbers (7/10)
mp3 ke stažení
žánr: electro house

Různí - Dj-Kicks Booka Shade
Frankfurtská dvojice electrohouseových producentů Booka Shade má za sebou dvě alba na Get Physical Records, které spoluzakládali. Letos vydali "DJ Kicks" a jak je zvykem, do mixu přidali i jednu svoji skladbu. "Numbers" je bezmála elektronický pop s textem o lásce a dramatickými smyčci.

Chris Walla - Sing Again (7/10)
mp3 ke stažení
žánr: indie rock

Chris Walla
Kytarista a producent Death Cab For Cutie Chris Walla to v pauze kapely zkouší sólově. Jeho album zdržel nepříjemný incident s americkými celními úředníky, kteří mu zabavili hard disk s nahraným materiálem a sedm týdnů zkoumali, zda neobsahuje nějaký podvratný materiál. Naštěstí neobsahoval, třeba "Sing Again" je vyloženě neškodná písnička. Pokud tedy by Americe mohlo nějak uškodit, že se při jejím poslechu budou všichni šťastně culit. Album by mělo vyjít v lednu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY