Setmění jako organická hmota

26.11.2007 00:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Kiln je trio z Michiganu, které si dalo načas se svou novinkou "Dusker". Obdaří vás však silnou organickou hudbou, ve které spojují s maximálním citem akustiku s elektronikou. Navazují tak na veleúspěšný počin "Sunbox", kterým uhranuli většinu kritiků. S "Dusker" se jim podařilo uhájit všechny starší mety.
9/10

Kiln - Dusker

Skladby: Fyrepond, The Colorfreak, Templefrog, Rustdusk, Airplaneshadows, Flycatcher, Arq, Rua, Korsaire (Airplaneshadows Rebuild), Sunsethighway, Tigertail
Vydáno: 19.11.2007
Celkový čas: 52:13
Vydavatel: Ghostly International
Dny jsou čím dál kratší a počasí nezřídka ukazuje své pošmournou tvář. Šero, hustá mlha, mrholení nebo první padající sníh, který při dopadu taje. Člověk, tvor to náchylný na změny atmosfér, proto v těchto dnech často propadá depresivním náladám a marně hledá nějaké myšlenkové vybočení. Občas stačí jen málo, například sledovat město propadající se do noční tmy, kdy problikávající reklamy vytváří díky odrazům a lomu světelných paprsků různorodé mozaiky. Ty si můžeme uložit do své paměti a posléze je vyvolat při nějaké emotivní hudbě. Nikdy se ale se svými výtvory nemůžete pochlubit přátelům. Album "Dusker" vám však může poskytnout zajímavý návod, jak na věc.

Opačný postup totiž ctí trojice Kiln, ta z takto sebraných obrazových koláží čerpá inspiraci, aby ji posléze převedla v hudbu. Nejprve byly jednorázové projekty Fibreforms a Waterwheel, až posléze vyšel bezejmenný opus Kiln - před deseti lety. V roce 2004 Kevin Hayes, Kirk Marrison a Clark Rehberg III rozšířili rodinu labelu Ghostly International, kterému podstrčili vynikající, ale kratší počin "Sunbox". Na něm ukázali, jak umějí trefně manipulovat a balancovat na hranici akustické a elektronické muziky.

Kiln na "Dusker" chrlí atmosférický ambient, který místy nemá daleko k propracovanému idmku. Křehké klavírní linky, živé bicí a perkuse, kytary nebo snová symfonická aranžmá doplňují elektronické základy s ruchy a samply. Vše burcuje obrovský cit pro detail, který si vychutnáte nejlépe poslechem ze sluchátek. Sled jedenácti mikrosymfonií, přesně určených do šerem zahalených dnů, dokáže váš vnitřní emocionální přijímač hravě přeladit do zcela odlišných nálad.

"Dusker" je niterní soundtrack na bázi organické hmoty, která se pomalým tempem valí z jednoho kraje světa na druhý. Kiln vás do něj snadno ponoří a nechají vám volné ruce v jeho ohmatávání. Je to prosté, tak se nechte vést.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY