Hopsání, hopsání, to je legrace

18.11.2007 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Pražská breakbeatová úderka Le Pneumatiq vydává debut "Beat Safari". Pokud jste posledních deset let strávili posloucháním drum'n'bassu, ohluchli jste a teď chcete nějaký pop, možná vás album nadchne. Pro všechny ostatní bude stačit konstatování, že "Beat Safari" je klubová obdoba druhého dílu "Kameňáku".
4/10

Le Pneumatiq - Beat Safari

Skladby: Le Pneumatiq - Listen Now, Blondes In Offroads, Levitation Sound, Last Vinyl On My Deck, BJ In Makaresh, Life, Victims Of City, Afghan Hounds, Friday 13th, Father Russia, Heroes
Vydáno: 05.11.2007
Celkový čas: 50:50
Vydavatel: B.M.S.
Moc rád vzpomínám, jak jsem si někdy vloni na jaře sedl do křesla, nalil si skleničku whisky a vložil do CD přehrávače nové album Skyline "Virginplatonicpanic". Opravdu jsem si ho moc užil. Smál jsem se, až jsem se za břicho popadal skoro celou stopáž. Všechna čest. Holzmannovi s Mládkem dohromady by se mě nikdy nepovedlo tak dobře pobavit. Rok a půl jsem čekal na svůj breakbeatový "Kameňák 2" a teď je to konečně tady. Jako by mi chtěli dát dárek k Vánocům, Le Pneumatiq pro mě natočili "Beat Safari". Řachandu jménem "Virginplatonicpanic" ještě o něco trumfli. Moc díky nahrávací firmě B.M.S. za jejich službu CD na klíč.

Vlastně o Le Pneumatiq nic nevím. Jen ve mně po poslechu "Beat Safari" evokují polovinu 90. let a pomalu se rozjíždějící českou klubovou scénu. Spíše než Ohm Square nebo Liquid Harmony ale připomínají kapely, které zaplňovaly samplery jako cojávím "Future Sound Of Prague" písněmi spíchnutými na laciných zvukových kartách s nadšením jednoznačně převládajícím nad hudebním talentem. Velká většina z nich už dávno neexistuje, jejich členové nejspíš dělají IT techniky v bankách a zpěvačky roznáší pivo v pražských hospodách. Na jejich jména už si nikdo nevzpomene a díky mozku za ten obranný mechanismus přehlcení paměti zbytečnostmi. To není žádný výsměch, spíše suché konstatování, že "Future Sound..." nás klamalo názvem. "Beat Safari" je upřímné - beaty tam nějaké jsou, zvěřinec je to taky pěkný.

Všechno, co potřebujete vědět o Le Pneumatiq, je to, že jsou jako Skyline, jen jsou ještě o něco méně originální. Howska není Hoffy, MC Adrenalin není Mr. Nu.C a Borůvka není Jitka. (Správně, ani ta jména nestojí za moc.) Až na dvě výjimky se skladby omezují na čekání, až se spustí uniformní breakbeatový rytmus značky hop hop hop a kdy zpěvačku vystřídá předříkávač (a pak zase naopak). Na koncertě po pár panácích by mi to asi bylo jedno, z desky ale klubovou syrovost breaků, kterou mají třeba Plump DJs, kazí uhlazený popový zvuk.

Drum'n'bass se všemi jeho šílenými klišé se dá (někdy) tolerovat díky undergroundové zarputilosti, co ale s Le Pneumatiq? Úhledně zabalit a poslat do Kazachstánu na festival lidových tanců. Jedni Skyline jsou na tak malou republiku až dost.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY