Přehlídka promarněných nápadů

21.10.2007 10:30 - Michal Koch | foto: facebook interpreta

Přes časté poznámky mnoha škarohlídů je skupina Olympic znova zde s novým albem. "Sopka" zrála ku svému výbuchu skorem čtyři roky, tudíž je na místě očekávat nikoliv snad převratnou nahrávku, ale rozhodně kvalitu hodnou jména kapely. Bohužel minimálně moje očekávání naplněno nebylo.
5/10

Olympic - Sopka

Skladby: Sopka, To není snadný, S tebou, Štěstí, Paroháč, Nymfy, Dám se zatknout, Vím co nesmím, Tak sázej, Pár minut, Holka z lidu, Jdeme lávou, Nebezpečná postava
Vydáno: 17.09.2007
Celkový čas: 48:40
Vydavatel: Best I.A.
Olympic za svou kariéru zažil dle mého názoru tři vrcholy, které shodou okolností vždy představovala dvě po sobě jdoucí alba. Prvním vrcholem byl konec šedesátých let a dvojice desek "Želva" a "Pták Rosomák" coby představitelé toho nejlepšího z českého květinového rocku. O dekádu později lehce svoji dobu předběhla tématická trilogie, z níž fantastické byly první dva projekty "Prázdniny na Zemi" a "Ulice", třetí do počtu "Laboratoř" již byla trochu vypocená. A návrat po rozpuštění skupiny v podobě alb "Dávno" a "Brejle" též neměl chybu. V současné době se kapela nachází v období, kdy vydává hudebně standardně solidní, byť velmi zaměnitelné desky, které trpí tu průměrnými, onde vysloveně špatnými texty. A "Sopka" bohužel do této řady vedle "Karavany" a "Dám si tě klonovat" patří.

Novinka tak trochu opisuje zejména z deset let starých "Brejlí". Nejvíc je to slyšet už v titulní skladbě, která jako by z oka vypadla "Sedmi statečným", ale i v ostatních písních by se našla spousta paralel. Model lehce přitvrzeného rocku s dominantními kytarami, podpořenými výtečnou rytmikou a nijak zvlášť nápaditými, ale celek pohromadě držícími klávesovými plochami, Olympicu sluší. Nové posluchače tím sice Petr Janda nenaláká, ale stávající fanoušky velmi potěší.

Horší je to s texty, které jsou dílem jen bez nápadu, dílem naprosto zoufalé. Sám Janda se tentokrát drží zpátky - je autorem jen dvou z nich, přičemž ovšem v jednom případě stvořil perlu převelikou: "Proč tě opustila jsi přeci fajn / proč tě opustila nemáš šajn / jen stále doufáš, že se vrátí zpět / Řekla, že v tom není jinej kluk / to jsi špatně slyšel byl tam hluk / to se tak léta stejně říká". Ovšem největší příšernost vyplodil tentokrát Zdeněk Rytíř, jehož díla si vážím a nikdy bych nečekal, že jeho autocenzorním sítem projde něco tak ukrutného a klišoidního, jako je text k prvnímu singlu "To není snadný": "Jen se narodíš / tak víš: to není snadný / naučit se správně žít / Pak se posadíš / A víš: to není snadný / nakročit a jít / V školních lavicích / uslyšíš spousty pravd a lží / naučíš se číst / jak ale poznáš na čem záleží / Sedíš s kytarou / a víš: to není snadný / naučit se krásně hrát / Holku uvidíš / hned víš: to není snadný / mít to co máš rád / Do práce jít / pokaždý časně ráno vstát / když si myslíš svý / nesmí to být na tobě znát". Uf!

Pár nápadů a detailů je výborných (nádherné klavírní sólo v závěru "Pár minut", punková vypalovačka s výjimečně vtipným textem "Holka z lidu"), ale celé album je promarněnou šancí. Odrazem toho je i grafické zpracování bookletu. Myšlenka dát na obal alba "Sopka" soptící horu Říp je výtečná, ale grafik, autor té obludnosti, by se měl napříště věnovat práci jakékoliv, ale jiné. Stejná poznámka platí pro termovizní fotografie rukou muzikantů uvnitř bookletu. Bonusová skladba v podobě dávného hitu zpívaného Milanem Broumem namísto frontmana Jandy je také pro fanoušky velmi atraktivní záležitost, ale nemohla se z bohatého archivu vybrat nějaká lahůdka s textem z pera mistra jazykových hříček Pavla Chrastiny namísto této stupidity Františka Čecha? A tak by se dalo pokračovat.

Zvuk má nahrávka jako obvykle fantastický, hudebníci sdružení kolem kapelmajstra Jandy snad ani špatně zahrát neumějí. Chtělo by to jen parťáka, který by se odvážil Jandovi říct, že se místy opakuje a že občas zpívá nesmysly. I tak věřím, že čtvrtý vrchol ještě přijde. "Sopka" jím ale není.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY