Sub N Bus - Dysfunkční bořiči mýtů

12.10.2007 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

V dalším pokračování našeho Radaru si představíme formaci Sub N Bus, která na letošní podzim chystá své debutové épéčko "Dirty Heights". Před nedávnem si prožila obnovenou koncertní premiéru v nové sestavě a v samotném článku naleznete exkluzivní stream jejich tracku "Fat Cat Poisoners".
Sub N Bus
© Marek Myslivec
Když se zarytí příznivci komiksů, hračičkové s legem a výzkumníci v oblasti počítačů (Commodore vs. Atari atd.) vrhnou na hudbu, může to dopadnout všelijak. Jeden z těch příběhů s dobrým koncem si dnes představíme: Sub N Bus. Posílení Sub N Bus pak zazářili na společném koncertě s Dope Aviators v pražském Rubínu na konci července, finální kroky si současně odbývá příprava jejich debutového épéčka "Dirty Heights", jež vydá label Starcastic.

Mozkem kapely jsou kamarádi Luk (Andrej Ďurík) a Koco (Martin Kocnár), kteří byli už od základky pečlivými pozorovateli okolního světa, k čemuž se později přidala vášeň pro komiksy; nakreslili jich prý stovky. Důležitým letopočtem je pro ně 1993, kdy pronikli k hudbě a v trenčínské zkušebně Kubra figurovali v kapelách Champ a Skulpey. Luk se učil hrát na baskytaru a po dvou letech Skulpey vyrazili na turné se Scrawl. V roce 2000 společně s Matúšem Homolou spolupracovali na divadelním představení "Sebeobvinovanie". Oba postupně prošli mnoha skupinami, Luk se mihl i v začátcích Dope Aviators. Aktuální sestavu Sub N Bus doplňuje ještě bubeník Carl Warvick, který začínal v projektu Tysona Cosbyho Squal.

Sub N Bus
© Marek Myslivec
Současnému sound designu Sub N Bus asi nejvíce pomohla Lukova kolaborace s Rentipem (Poo). Do jejich hudby promlouvají zvukové roviny vygenerované v laptopu a doplněné o basovou kytaru, kytarové ruchy a bicí. Jsou to spojené abstraktní dimenze, virtuální hudební doprovod k pohyblivým obrázkům, jemuž dopomáhá Lukyho cit pro scéničnost (zkušenosti načerpal v divadelních a filmových aktivitách). Jedná se o mix shoe-gaze s variací na lo-fi elektroakustiku, někteří by sem šmahem vecpali i terminus technicus nu-gazing. Na chystaném debutu "Dirty Heights" by se měla objevit tato pětice skladeb: "Phantomattick", "Multi Scanner", "Buzzechology", "Smook", "Fat Cat Poisoners".

Sub N Bus zkrátka momentálně stojí na startovací čáře: chystají pár koncertů, ale nejdůležitějším bodem zůstává blížící se release minialba "Dirty Heights". To by se mělo objevit v první polovině listopadu.


Více: MySpace.com
Zní jako: Poo, Ulrich Schnauss, Console, Dope Aviators
Přesvědčí vás:
exkluzivní stream - "Fat Cat Poisoners"


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY