Geniální trpaslík a jeho (další) procházka historií

21.09.2007 05:00 - Jaromír Koc | foto: facebook interpreta

Elton John vydal loni na podzim nové řadové album "The Captain & The Kid". Protože se ale letos dožil významného životního jubilea, udělal pro potěšení sebe i fanoušků další výběrové album. I když to trošku zavání marketingem, nejde v žádném případě o špatně koncipovanou kompilaci. Ba naopak.
7/10

Elton John - Rocket Man: The Definitive Hits

Skladby: CD: Bennie And The Jets, Philadelphia Freedom, Daniel, Rocket Man (I Think It's Going To Be A Long Long Time), I Guess That's Why They Call It The Blues, Tiny Dancer, Don't Let The Sun Go Down On Me, I Want Love, Candle In The Wind, The Bitch Is Back, I'm Still Standing, Saturday Night's Alright (For Fighting), Your Song, Sorry Seems To Be The Hardest Word, Can You Feel The Love Tonight, Goodbye Yellow Brick Road, Tinderbox, Are You Ready For Love ('79 version/radio edit) / DVD: Red Piano Show: Bennie And The Jets, Rocket Man, Candle In The Wind, Saturday Night's Alright (For Fighting), Your Song, Your Song (video), I Guess That's Why They Call It The Blues (video), I'm Still Standing (video), I Want Love (video), Tinderbox (video).
Vydáno: 26.3.2007
Celkový čas: 79:14 + 47:41
Vydavatel: Universal
Další výběrová deska? Tak tohle možná napadlo nejednoho fandu Eltona Johna, když desku s názvem "Rocket Man: The Definitive Hits" poprvé zahlédl v obchodě. Jistě mají pravdu - v posledních létech jsme se jich od tohoto malého Brita velkých písní dočkali hned několik, navíc i ty vydané se následně dočkaly reedic s bonusy, hezčím obalem či dalšími vymoženostmi. Ale koncept aktuálního výběru "Rocket Man: The Definitive Hits" je mnohem prostší a možná právě to ho činí velmi zajímavým.

Co se vybraných písní na disku týče, Elton záměrně a velmi chytře opomenul hitové písně tipu "Nikita" nebo "Sacrifice", kterými jsme s naprostou pravidelností ještě dnes krmeni z každého druhého rádia, ale soustředil se z velké části na písně doby dávno minulé, hlavně na sedmdesátá léta. Je velmi vkusné při poslechu pozorovat, jak se jeho hudební kariéra vyvíjela od roku 1971, z kterého pochází nejstarší píseň výběru, až k "Tinderbox" z desky "The Captain & The Kid" z roku 2006. Kdo si třeba dnes ještě vůbec vzpomene na legendární "Bennie And The Jets", "Daniel" nebo "Tiny Dancer"? Ani já jsem všechny písně tohoto výběru před jeho poslechem neznal. A to je myslím si dobře, neb takovýto koncept otevírá i mladším posluchačům nové cesty k dřívější Eltonově tvorbě.

Samozřejmě, že když jde o "definitivní hity", nemohl Elton John střílet úplně mimo a udělat výběr jen podle své chuti či aktuální nálady, tudíž deska obsahuje i několik naprostých tutovek. Byl ale velmi racionální i v tom, že hity "Candle In The Wind", "Don’t Let The Sun Go Down On Me" nebo "Sorry Seems To Be The Hardest Word" prezentuje v těch úplně nejpůvodnějších verzích. Na co nový zvuk? Na co zbytečné hosty? Tahle deska je prostě upřímnou oslavou velkého hudebníka malého vzrůstu a jeho rozmanité tvorby, která trvá již čtyři desetiletí a na jejímž úspěchu má velký podíl i skladatel Bernie Taupin, který Eltona Johna doprovází již od počátku jeho kariéry.

Edice s přibaleným DVD má i knížečku s popisem jednotlivých písní, nechybí texty a roztomilé fotky Eltona Johna z doby jejich vzniku. DVD má sice stopáž pouze něco přes tři čtvrtě hodiny, ale i tak lze říci, že ukazuje Eltona Johna v tom nejlepším světle. První polovinu tvoří záznam pěti písní z legendárního Red Piano Show v Las Vegas, dalších pět stop jsou klipy. Asi největší radost mi udělalo zařazení klipu k písní "I Want Love" s hostujícím Robertem Downey Jr., které vzniklo bez jediného střihu.

Pokud vezmeme v potaz, že tento komplet vznikl jako dárek k jeho šedesátým narozeninám, lze odpustit i to, že je již několikátý v pořadí. Teď by ale nebylo od věci, aby Elton zapomenul na minulost, rychle se pustil do práce a začal psát nové písně.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY