Nové desky pro 37. týden

09.09.2007 05:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Novinky na pultech obchodů se tento týden nesou ve znamení souboje Kanye Westa a 50 Centa, ovšem nebylo by fér zapomínat i na další novinky od KT Tunstall, Lionela Richieho, Manu Chaa, kapel Rooney a The Enemy, zpěvaček Siouxsie a Stacey Kent nebo písničkáře Benjamina Biolaya.
Pokud se v pondělí 10. září vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Kanye West - Graduation (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme

Kanye West - Graduation
Tento týden je co se nových titulů týče ve znamení souboje novinek Kanye Westa a 50 Centa. Tedy alespoň v Americe, jak moc bude zajímat Evropu a zbytek světa je otázkou. Rapper a producent Kanye West dal své třetí desce název "Graduation" a vysamploval na ní vše možné i nemožné - od Michaela Jackson a jeho "P.Y.T (Pretty Young Thing)", přes Daft Punk a Jay-Z až po Steely Dan. Navíc se mu na "Graduation" sešla i pěkná řádka zajímavých hostů, z nichž asi nejzajímavější je frontman Coldplay Chris Martin a v ústraní nezůstanou ani další rapper T-Pain nebo zpěvák John Mayer. Tři ukázky z tohoto alba naleznete na Westově MySpace.com.
50 Cent - Curtis (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme

50 Cent - Curtis
Druhý z očekávaného rapperského duelu 50 Cent je asi lehkým outsiderem, i když podle počtu hostů na albu to tak nevypadá. Jeho "Curtis" zdobí taková jména jako Mary J. Blige, Akon, Justin Timberlake s Timbalandem, Nicole Scherzinger z Pussycat Dolls, Eminem nebo Dr. Dre. O poznání drsnější album 50 Cent umístil celé na své MySpace.com. Mimochodem ani jeden z dvojice 50 Cent - Kanye West nemusí dobýt příští týden vrchol amerického albového žebříčku. Oběma může vypálit rybník countryový zpěvák Kenny Chesney, jehož novinka ale v Evropě zatím nevychází.
KT Tunstall - Drastic Fantastic (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme

KT Tunstall - Drastic Fantastic
I přes mírný odpor kritiků se KT Tunstall debutem "Eye To The Telescope" celkem dobře uchytila na hudební scéně. Nyní přichází na řadu druhá řadová deska "Drastic Fantastic", kterou by měla svou pozici potvrdit. Podle prvních náslechů je zřejmé, že se Tunstall trhla od tklivého písničkářství, zrychlila tempo a dala se na kytarový pop. Podle prvních reakcí nový styl funguje - od britského listu The Observer si vysloužila nejvyšší hodnocení. V příslušné sekci jejího webu naleznete ukázky všech písniček.
Stacey Kent - Breakfast On The Morning (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme

Stacey Kent - Breakfast On The Morning
Ačkoliv se jazzová zpěvačka Stacey Kent narodila v Americe, od dob studií žije v Anglii, kde potkala svého manžela - saxofonistu Jima Tomlinsona, který ji k jazzové muzice přivedl. Zpěvačka ověnčená řadou BBC Jazz Awards se v roce 2006 upsala labelu Blue Note a nyní vydává novou desku "Breakfast On The Morning". Deska je poskládána s věcí jiných autorů jako je Stevie Nicks nebo Serge Gainsbourg a pak také z původních skladeb, kde se o hudbu postaral manžel Stacey Kent a slova napsal slavný spisovatel Kazuo Ishiguro. Několik skladeb z této desky si můžete poslechnout v příslušné sekci oficiálních stránek Stacey Kent.
Siouxsie - MantaRay (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme

Siouxsie - MantaRay
Někdejší zpěvačka legendárních Siouxsie & The Banshees, kteří ovlivnili řadu punk-rockových, alternativních a především gotických kapel, Siouxsie se definitivně vydala na sólovou kariéru a vydává debut s názvem "MantaRay". Příznivci se mohou těšit na album plné výborné disharmonie v kombinaci se skvělými kytarovými rify opírající se o elektronické doplňky. Album produkoval Steve Evans, kytarista doprovodné skupiny Roberta Planta a Charlie Jones. Několik ukázek této "Mantaray" si můžete poslechnout na webu Siouxsie.
Lionel Richie - Live In Paris (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme

Lionel Richie - Live In Paris
Je to téměř neuvěřitelné, ale soulový bard Lionel Richie v pondělí vydává své první koncertní DVD vůbec. Název "Live In Paris" dává tušit, kde záznam koncertu vznikl. Konkrétně tomu bylo v květnu v pařížské hale Bercy. DVD obsahuje všechny podstatné skladby Lionela Richieho jako "Hello", "Dancin' On The Ceiling", "Say You, Say Me," nebo speciální verzi "Endless Love", ale i poslední věci z desky "Coming Home". Bonusy nabídnou například tři videoklipy včetně raritního "Angel" a pohled do příprav koncertu. "Live In Paris" nevychází pouze v DVD podobě, ale zároveň i jako klasické CD.
Manu Chao - La Radiolina (Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme

Manu Chao - La Radiolina
Týden po oficiálním vydání vychází i u nás nová deska Manu Chaoa "La Radiolina". Jeho fanoušci se opět po letech mohou těšit na tohoto originálního muzikanta a zpěváka. Manu Chao se pohybuje někde mezi world music, taneční hudbou, funky a reggae. "La Radiolina" hýří hudebními nápady a pestrou směskou jazyků. Celé album včetně prvního singlu "Rainin In Paradise" si můžete poslechnout na stránkách MTV.com.
Rooney - Calling The World (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme

Rooney - Calling The World
Ne nebojte se, fotbalista Manchesteru United Wayne Rooney se opravdu nevrhnul na hudební kariéru. Rooney je pětičlenná kapela z Los Angeles, která krátce po vydání svého třetího alba "Calling The World" momentálně brázdí Evropu. Ač pochází z Ameriky jejich hudba vychází především z britských kapel. Často se u nich setkáte s přirovnáním k The Beatles, The Cars, Blur, ale i Queen či ELO. Na jejich stránkách a jejich profilu MySpace.com jsou ke slyšení ukázky několika písniček z nového alba.
The Enemy - We'll Live And Die In These Towns (Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme

The Enemy - We'll Live And Die In These Towns
Ačkoliv debut "We'll Live And Die In These Towns" britské skupiny The Enemy nebyl kritikou přijat příliš dobře, nic nebránilo téhle desce v době svého vydání na ostrovech dobýt vrchol tamní hitparády. Tahle trojka z Coventry má být podle NME největším britským objevem tohoto roku. Jejich prvotina bývá často srovnána s Oasis a jejich "Definitely Maybe". Do jaké míry se toto srovnání zakládá na pravdě, můžete posoudit na jejich MySpace.com ve čtyřech skladbách z alba.
Benjamin Biolay - Trash Yéyé (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme

Benjamin Biolay - Trash Yéyé
Banjamin Biolay je velmi zajímavý francouzský zpěvák, skladatel, muzikant a producent. A to ve všech směrech. Vládne velmi signifikantním hlasem, jeho hudba se pohybuje někde na pomezí francouzského popu, jazzu a taneční hudby, produkoval první dvě desky Karen Ann a je manželem Chiary Mastroianni, dcery Catherine Deneuve a Marcella Mastroianniho, s níž natočil i jedno album. To poslední ale nahrál samotný a deska dostala název "Trash Yéyé". Část jeho tvorby včetně prvního singlu z novinky naleznete na jeho MySpace.com.

V krátkosti

Pomalu a plíživě se blíží Vánoce a vydavatelství připravují zvýšenou produkci různých výběrů best of. Zde jsou první z nich:

  • Jazzoví fanoušci jistě nenechají bez povšimnutí "The Very Best Of" Diany Krall, obsahující patnáct skladeb, převážně standardů, včetně tří doposud nevydaných vystoupení.
  • Ještě před čtvrtou řadovou deskou vydává soubor svých singlů pod názvem "Glorious: The Singles '97 To '07" i Australanka Natalie Imbruglia. Jak dává tušit název najdeme na něm i několik doposud nevydaných singlů. Výběr vychází i v limitované edici s bonusovým DVD s klipy.
  • Třetí zpěvačkou vydávající své "Greatest Hits", dokonce už druhé v kariéře, je i countryová Trisha Yearwood, manželka Gartha Brookse. A i ona k patnácti hitům přidala dvě nové písničky.
Zajímavý titul připravilo pro fanoušky kultovních The Doors vydavatelství Warner Music. Na pulty obchodů se dostává záznam koncertu v Bostonu 10. dubna 1970. "Live In Boston" se třemi kotoučky je další ze série koncertních nahrávek této legendární skupiny.

Dále vychází:

Duke Jordan - Flight To Jordan (EMI)
Herbie Hancock - Takin' Off (EMI)
Ike Quebec - Bossa Nova Soul Samba (EMI)
Julie London - Through The Night (EMI)
Kenny Dorham - Afro Cuban (EMI)
Lee Morgan - Vol.3 (EMI)
Lee Morgan - Vol.2 (EMI)
Lou Donaldson - Gravy Train (EMI)
Nancy Wilson - Nancy Wilson Show (EMI)
Paul Chambers - Bass On Top (EMI)
Ron Carter - Dear Miles (EMI)
Různí - Best Of Dance 3/2007 (Universal)
Různí - Grey's Anatomy Part III (EMI)
Různí - CZ Superhity 2007/2 (EMI)
Různí - Imagined Village (EMI)
Sarah Vaughan - Divine One (EMI)
Williams/Basie - Everyday I Have The Blue (EMI)
Walter Davis - Davis Cup (EMI)
Yes - Greatest Video Hits DVD (Warner Music)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY