Sametová nuda

04.09.2007 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Když před třemi lety vyšlo debutové album Velvet Revolver, všichni fandové Guns N' Roses a Stone Temple Pilots jásali. Úderná rocková deska ex-členů těchto kapel dala zapomenout na to, že jejich oblíbené formace nic nového nevydávají. Druhé album "Libertad" už tolik nadšení pravděpodobně nevyvolá.
6/10

Velvet Revolver - Libertad

Skladby: Let It Roll, She Mine, Get Out The Door, She Builds Qucik Machines, The Last Fight, Pills, Demons & Etc., American Man, Mary Mary, Just Sixteen, Can't Get It Out Of My Head, For A Brother, Spay, Gravedancer, Don't Drop That Dime (hidden track)
Vydáno: 02.07.2007
Celkový čas: 51:50
Vydavatel: Sony Music
I já jsem patřil mezi ty, kdo drželi Velvet Revolver pěsti, nadávali na egoistického Axla a dokola protáčeli "Contraband". Pomalá "Fall To Pieces" dokonce patří mezi mé nejoblíbenější balady a nabažit se jí nemůžu dodnes. Druhé desky jsem se nemohl dočkat a těšil jsem se, kam se po rock'n'rollové jízdě Slash, Duff, Matt, ten z STP a ten poslední, co ho nikdo nezná, posunou. Už to vím. Nikam.

"Libertad" je spíše než pokračováním prvního alba jeho vyšlechtěnou kopií. Kapela i producent Brendan O'Brien cíleně rezignovali na jakýkoli vývoj a dali dohromady opět přímočarou kytarovou desku, která čerpá z toho nejlepšího, co členové Velvet Revolver mají za sebou. Ale protože toho za sebou mají hodně a ve vysoké kvalitě, baví i "Libertad". Jen jí to jde místy ztuha.

Prvních pár poslechů jsem jen nevěřícně přemítal, jestli tuhle bohapustou kopii debutu myslí kapela vážně. Novinka VR je však jednou z těch nahrávek, které v posluchači zrají a postupně dokazují, že stojí za to se do nich ponořit hlouběji, pokud má ovšem člověk čas a chuť. Některé kousky se valí dopředu natolik rychle a s tolika překrývajícími se kytarami, že nějaký zapamatovatelný refrén se vyloupne až na poněkolikáté. To se skupina snažila vyvážit zařazením hned trojice pomalých skladeb. "The Last Fight", "Gravedancer" i "Can't Get It Out Of My Head" (coververze písničky ELO) ale místy působí jako zbytečná snaha o skutečnou rockovou baladu.

Nejzábavněji se tak jeví skrytá čtrnáctá písnička "Don't Drop That Dime", kterou nahráli jako country. Sice začne brzy lézt na nervy, ale aspoň je to něco, co zní jinak. Desetiminutový dokument z nahrávání alba, který je na cédéčku jako bonus, pak sice potěší, ale nezodpoví palčivou otázku, kde se stala chyba.

Druhá deska Velvet Revolver není nic, čeho by se Axl měl obávat. Před třemi lety by mu možná natrhli zadek, teď je ale po úspěšném celosvětovém turné na řadě on. Pokud samozřejmě před vydáním "Chinese Democracy" nestihnou VR nahrát několik dalších desek. "Libertad" je sice docela dobré album, ale to další by mělo být o dost lepší. Jen na nálepku bývalí členové Guns N' Roses a Stone Temple Pilots by se už nemusela moc dobře prodávat.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY