Plnou parou vpřed

07.09.2007 14:00 - Petr Adámek | foto: facebook interpreta

Tisíce mladých nadšených muzikantů a začínajících skupin se denně zavírají do garáže, učí se ovládat své nástroje a třeba i sní o velké slávě. Někteří se nikdy nedostanou za hranice okresu, jiní si časem kousek úspěchu ukrojí. Phantoms On Fire mají svým novým EP "Hangman's Bride" nakročeno víc než slibně.
7/10

Phantoms On Fire - Hangman's Bride EP

Skladby: Hangman's Bride, My Courage Is Gone, Phantom On Fire, Transylvania, Communication Breakdown, Kiss Of Steel, Rebel Yell
Vydáno: 17.03.2007
Celkový čas: 19:44
Vydavatel: Cecek Records
Phantoms On Fire očividně nikam nespěchají. Ačkoliv nejsou na české scéně žádnými nováčky, během šestiletého působení vydávají teprve druhé EP. Po debutovém "Stay Away From Me" je to novinkové "Hangman's Bride". To navíc vzniklo už v roce 2005, svého vydaní se však dočkalo až letos.

Když jsem poprvé uviděl přední booklet alba se strašidelným motivem (ostatně i název alba zní lehce hororově), pomyslel jsem si, že půjde o nekompromisní death/black-metal. Skutečnost je nakonec jiná. Což o to, muzika nekompromisní opravdu je, ale nazvat nahrávku metalem by bylo příliš jednoduché. Právě v oné nemožnosti kapelu zaškatulkovat vidím její největší přednost. Vše se točí kolem punku a rock'n'rollu, které jsou zahaleny do tvrdého metalového zvuku a HC energie. Nečekejte však bezduché mlácení do bicích a jednoduché tříakordové riffy: instrumentálně není POF téměř co vytknout. Chvílemi překvapí zajímavou mezihrou nebo kytarovým sólem á la Iron Maiden. Za těch několik málo let se Fantomové slušně sehráli a už na první poslech je jasné, že svojí muzikou baví nejen své fanoušky, ale hlavně sebe. V neposlední řadě je třeba vyzdvihnout na EP desku nečekaně dobrý zvuk. Lze-li po zvukové stránce něco vyčíst, pak je to nepříliš vhodně posazený zpěv, který by chvílemi potřeboval větší intenzitu a hrubost.

Jak jsem už zmínil, "Hangman's Bride" není plnohodnotná dlouhohrající deska. Necelých dvacet minut a sedm skladeb není samo o sobě hříchem. Větší problém je původnost samotných písní. Není zvykem, aby téměř polovinu obsahu alba tvořily věci přejaté. Ačkoliv pochází z produkce velkých jmen (Led Zeppelin, Samhain a Billy Idol), očekával bych přece jenom více vlastní kreativity.

Sečteno podtrženo, v sedmičce statečných naleznete šest nadupaných vypalovaček a jednu uvolněnější stejnojmennou "Phantom On Fire". V úplném závěru zaplesá srdce každého věrného rockera. "Rebel Yell" z repertoáru Billyho Idola, kterou v minulosti předělali například Scooter, HIM nebo Children Of Bodom, je ideální tečkou celé té nařezané parády.

"Hangman's Bride" je nečekaně vyspělé album s věrohodnou tváří a slušným potenciálem. Pokud pánové zapracují na bohatším vlastním repertoáru, jistě o nich v budoucnu uslyšíme.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY