Nové desky pro 34. týden

19.08.2007 05:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Konec prázdnin se blíží a s tím přichází i bohatší nabídka hudebních vydavatelství. Představí se novinky křehké Loreeny McKennitt, talentovaného rappera Taliba Kweliho, rockových Liars, Eyes Of Eden, Seabear, Piano Magic a písničkáře Richarda Hawleyho. Vzpomeneme i Josefa Skupu a českou poctu Johnnymu Cashovi.
Pokud se v pondělí 20. srpna vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Loreena McKennitt - Nights From The Alhambra (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme

Loreena McKennitt - Nights From The Alhambra
Se vskutku luxusním titulem přichází na sklonku prázdnin za svými fanoušky kanadská new age zpěvačka, harfistka, pianistka a akordeonistka Loreena McKennitt. "Nights From The Alhambra" zachycuje na třech discích (jedno DVD + dvě CD) její více než dvouhodinový koncert v paláci Carlose V. ve španělské Alhambře, jenž byl součástí turné k předchozí desce "An Ancient Muse". Dvě ukázky z filmové podoby a jednu upoutávku naleznete v příslušné sekci jejího webu.


Talib Kweli - Eardrum (Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme

Talib Kweli - Eardrum
Kdyby prý schopnosti prodávaly, byl by Talib Kweli nejprodávanějším rapperem své doby. Bohužel to tak není a tudíž tento americký MC zůstává pouze talentem bez výraznějšího komerčního úspěchu. Vše ale může změnit jeho novinka "Eardrum", jež má i díky řádce velmi zajímavých hostů velké ambice. Z těch nejzajímavějších to je například will.i.am, Kanye West či Justin Timberlake. Naprostou lahůdkou pak je duet s Norah Jones. Celou desku si můžete poslechnout na Kweliho MySpace.com.


Piano Magic - Part Monster (Starcastic)
web / MySpace.com / psali jsme

Piano Magic - Part Monster
Jako pokojíčkové hobby začala historie londýnské indie rockové skupiny Piano Magic. Na produkci šesté studiové desky "Part Monster" se podílel Guy Fixsen z kapely Laika. Pětice na nahrávku vybrala deset skladeb ve stylu "melodramatic popular song", jak uvádí na svém profilu na MySpace.com. Tamtéž také Glen Johnson & spol. streamují dvě písně z nového alba.


Josef Skupa - Klasický Spejbl a Hurvínek Josefa Skupy (Supraphon)
web / MySpace.com / psali jsme

Josef Skupa - Klasický Spejbl a Hurvínek Josefa Skupy
Tentokrát zcela výjimečně upozorňujeme na titul, jenž nemá s hudbou příliš společného. Dvojice loutek Spejbl a Hurvínek baví nejen děti už přes osmdesát let. Prvním, kdo vdechl život těmto loutkám, byl strakonický rodák Josef Skupa. Už za jeho éry vycházely LP desky, které se posléze dostaly na audio kazety nebo CD. Supraphon ovšem nyní připravil unikátní komplet pěti CD s názvem "Klasický Spejbl a Hurvínek Josefa Skupy", který je určen nejen znalcům, nadšencům, sběratelům a fandům, ale i nováčkům mezi obdivovateli díla Josefa Skupy. Vše je doplněno výpravným bookletem, mapujícím dílo tohoto světoznámého loutkáře.


Liars - Liars (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme

Liars - Liars
Po roce a půl se vrací rockoví experimentátoři z Los Angeles, momentálně působící v Berlíně, Liars. Jejich hudba bývá občas označována jako dance-punk, což potvrzuje i eponymní novinka, ačkoli vzhledem k obrovské invenci této trojice toto označení rozhodně nepokrývá celou desku. Z desítky nových skladeb jsou čtyři ke slyšení na MySpace.com profilu kapely.


Seabear - The Ghost That Carried Us Away (Starcastic)
web / MySpace.com / psali jsme

Seabear - The Ghost That Carried Us Away (Starcastic)
"Ptali se nás mnohokrát, co hrajeme za styl, ale to fakt nevíme. Ale určitě to nezačíná slovem 'post', to je jisté." Tak popisuje svoji existenci islandská sedmičlenná skupina, jejíž tvorba (ať jsou škatulkáři uspokojeni) by se dala zařadit někam mezi folk a folktronicu na islandský způsob. Po EP "Singing Arc", které se dle slov člena skupiny Sindriho stalo velmi oblíbeným u jeho matky a babičky, nyní vydávají Seabear regulérní album "The Ghost That Carried Us Away". To, že téhle partičce není cizí smysl pro humor, můžou posluchači posoudit z ukázek jak na MySpace.com, tak na webu.


Eyes Of Eden - Faith (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme

Eyes Of Eden - Faith
Známý německý hudebník Waldemar Sorychta, jenž producentsky stojí za skupinami jako Moonspell, Lacuna Coil, Tiamat či Samael, nyní představuje svůj vlastní projekt Eyes Of Eden. Jejich debut "Faith" je označován jako mystický, hořkosladký, krásný, temný a intenzivní. O tom, zda se tyto přívlastky zakládají na pravdě, se můžete přesvědčit na jejich MySpace.com, kde jsou ke slyšení čtyři skladby z tohoto alba.


Richard Hawley - Lady's Bridge (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme

Richard Hawley - Lady's Bridge
Zakládající člen britpopových The Longpigs, kytarista, zpěvák, skladatel, producent a někdejší spolupracovník slavných Pulp Richard Hawley, se rozhodl pokračovat ve vydávání alb s vazbou na jeho rodný Sheffield. Nová deska dostala název podle jedné sheffieldské čtvrti - "Lady's Bridge". Podle dvou ukázek na jeho MySpace.com, se mohou příznivci těšit na popové písničkářství s jemnou příměsí folku, jež navazuje na předchozí velmi ceněnou desku "Cole's Corner".


Různí - Hold Johnnymu Cashovi (Supraphon)
web / MySpace.com / psali jsme

Různí - Hold Johnnymu Cashovi
O tom, že Johny Cash už dávno patří mezi hudební legendy, není pochyb. Jeho písničky přezpívávali čeští umělci ještě za dob totality a samozřejmě i po pádu železné opony. Hudební vydavatelství Supraphon se nyní rozhodlo, že tyto coververze pěkně sesype do jednoho titulu a vydá je jako "Hold Johnymu Cashovi". Zárukou kvality může být osoba kompilátora, kterým není nikdo jiný než Mirek Černý. Mezi jeho výběr se dostaly samozřejmě i ty nejslavnější kousky v podání Michala Tučného, Jiřího Grossmana s Naďou Urbánkovou, Rangers, Pavla Bobka či Waldemara Matušky s KTO. (vyjde 24.8.)


Arsonists Get All The Girls - Game Of Life (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme

Arsonists Get All The Girls - Game Of Life
Rockový label Century Media Records hlásí nový přírůstek do rodiny - experimentální hardcoreovou šestici ze Santa Cruz Arsonists Get All The Girls, kteří po svém EP z minulého roku vydávají debut s názvem "Game Of Life". S čím vlastně experimentují? Do hardcore, jež občas hraničí s death metalem, vkládají různé, nezřídka dosti humorné prvky z jiných žánrů. Lepší představu získáte, když si poslechnete ukázky na jejich MySpace.com.


Dále vychází:

Conti - David (EMI)
Darkest Hour - Deliver Us (Day After Records) Down To Nothing - The Most (Day After Records) Duran Duran - Singles Box 1986-1995 (EMI)
František Sahula - Chlapecká 4 (EMI)
Marrillion - Singles Box.Vol.2/1989-1995 (EMI)
Monolake - Interstate (Starcastic) Paul Simon - The Essential Paul Simon (Warner Music)
Petr Novák - Svět a nesvět - Písně 1966-1997 (Supraphon)
Různí - Good Times 7 - Let The Good Times Roll (Maximum Underground) Stars - Do You Trust Your Friends? (Starcastic) The Rutles - The Rutles (Warner Music)
Underoath - 777 (EMI)
Vladislav Delay - Multila (Starcastic)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY