Na počátku byl Calvin... a pak hned disco

16.08.2007 13:00 - David Věžník | foto: facebook interpreta

Svět miluje pohádky. Ten hudební nevyjímaje. Letos třeba frčí mimo jiné ta o MySpace a Calvinu Harrisovi, ta o Calvinu Harrisovi a Kylie nebo ta o Calvinu Harrisovi a vytváření disca. Calvin Harris je prostě v kurzu. Jeho debut "I Created Disco" ukazuje proč. Zábava na léto.
7/10

Calvin Harris - I Created Disco

Skladby: Merrymaking At My Place, Colours, This Is The Industry, The Girls, Acceptable In The 80's, Neon Rocks, Traffic Cops, Vegas, I Created Disco, Disco Heat, Vault Character, Certified, Love Souvenir, Electro Man
Vydáno: 08.06.2007
Celkový čas: 55:35
Na počátku bylo slovo. To slovo bylo MySpace. A to MySpace takzvaně udělalo Calvina Harrise. A ten se tak stal slavným a lid byl spokojený. Na jiném počátku pak nebylo jedno slovo, ale dvě - Calvin Harris. A Calvin Harris vytvořil disco... Nebo to aspoň tvrdil. A lid mu nevyčítal, že lže, jak když tiskne, a raději tancoval, protože věděl, že to tak je dobré. A Calvin Harris byl spokojený.

Tahle bible už má stránky docela ošoupané, jakkoliv to není zrovna antikvariátní kousek. Inu, ve světě internetu stárnou věci tak nějak rychleji. A Harris to ví, nebo aspoň tuší. A vytahuje věci z doby, kdy jako prtě objevoval první muziku. (My tady tehdá objevovali Michala Davida, Pavla Horňáka a femme fatale Markétu Muchovou, snad proto se "I Created Disco" líbí i v Česku.) Hraje si s kýčem, hudebními klišé osmdesátek a s posluchači jako takovými, drzej fracek, neví, kdy přestat, baví se a posluchači s ním.

Aby bylo jasno, "I Created Disco" není pitomá hodinová tucka. Na vhodných místech Harris zvolní ("Neon Rocks"), přidá rockový (nebo snad už punkový) basový riff ("Certified") nebo takřka nu-jazzovou atmosféru ("Love Souvenir"). Ale jinak to je diskárňa jak sviňa: synťákové basy, elektrické piano, sem tam efektová elektrická kytara, Harrisův drzý vokál, pseudostupidní hlášky ("I am in the industry, you are in the industry, we are in the industry, this is the industry"), trošku LCD Soundsystem, nějaká ta vatička, párty a filozofie zábavy.

Na rovinu, nic až tak převratného se v případě Harrisova debutu nekoná. Křesťané stejně vědí, jak to bylo s tím počátkem doopravdy, a ostatní už si taky něco najdou. Ale ňouma bez talentu tenhle Brit taky není - tu pohádku o Calvinovi a Kylie už jistě mnozí taky četli, ostatní můžou zkusit čerstvé záležitosti na Harrisově MySpace.com. "I Created Disco" je lehká, svěží a zábavná nahrávka. Nic neřešící. Kdo by taky o prázdninách něco řešil, že?


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY