Vydařený virtuální mejdan

18.08.2007 05:00 - Antonín Kocábek | foto: facebook interpreta

Uprostřed loňského léta se potkali jeden z nejosobitějších domácích písničkářů Václav Koubek a irská skupina The Hogs. Výsledkem je společná deska "Všem se nalejvá". Pokud se ve vás při jejím poslechu neprobudí chuť k životu, měli byste rychle navštívit svého psychologa.
7/10

The Hogs & Václav Koubek - Všem se nalejvá

Skladby: Noční chodci, Benny, Giving It All That I Got, Fláma, Měsíc, Nancy Whiskey, Sbohem, Zvedni číš, Some Say The Divil Is Dead, Vše co mám, Hráz, My Dear Little Isle
Vydáno: 01.06.2007
Celkový čas: 40:48
Vydavatel: Indies Happy Trails Records
Václav Koubek je nejen svéráz a originál, který by se neztratil kdekoliv ve světě, avšak zároveň je to persóna nadaná neobyčejnou aktivitou. A tak nejen muzicíruje, ale i píše, cestuje, organizuje koncerty kolegům, hraje ve filmech a nedávno v Národním divadle, ale hlavně nežije z podstaty a svých starých hitů a neustále něco činorodě vymýšlí. A tak došlo i na setkání s irskou skupinou The Hogs a následné přátelství, které vyústilo ve společné album. Koubek ve svých písničkách neměl nikdy daleko k folklóru všeho druhu, takže tahle kooperace působí zcela nenuceně a přirozeně. A ačkoliv je asi jasné, že ani pro Koubka, ani pro Hogs tahle deska nebude nějak zásadní v jejich diskografii, je velmi příjemná a nabitá pozitivní energií. Do mozaiky byl zkrátka zasazen další kamínek. A o tom, že se povede, asi nebylo třeba dopředu příliš pochybovat.

Na nahrávce najdeme až na jednu skladbu z dílny The Hogs a jednu coververzi klasické irské tradicionály, z nichž část Koubek přetextoval do češtiny, takže třeba pod tou s názvem "Benny" (odkud mimochodem pochází název desky) se skrývá snad nejznámější irská píseň "Whisky In The Jar", kterou už po svém nahrál kde kdo včetně Metalliky. The Hogs svým projevem hodně připomínají The Pogues, do písniček se opírají s podobným nasazením a jejich frontman Michael Casey zpívá s odvazem, který se s tím Koubkovým dobře doplňuje. Nikdo si tu nehraje na perfekcionismus, ale na druhou stranu se producentovi desky (kterým je bubeník Už jsme doma Tomáš Paleta) perfektně podařilo uhlídat vyváženost mezi odvazovým projevem a nesklouznutím do laciné a pseudobujaré opilecké odrhovačky.

Při bližším ohledání je zajímavé si uvědomit, ač to tak na první poslech vůbec nepůsobí, že zásadní změnou od předchozích Koubkových desek jsou tentokrát texty. Na rozdíl od těch originálních jsou víc příběhové a méně poetické, někdy až trošku schématické, je z nich cítit, že při jejich psaní původní předloha autora nemálo svazovala. Nic extra se tu neřeší, ústředním tématem je samozřejmě hospoda, nezdravé tekutiny a vztah ke křehkému pohlaví. Témata ze života. Ale snad i proto ta deska tolik sálá autenticitou.

Tohle spojení bylo zkrátka šťastné a přináší pořádnou porci radosti, svobody a optimismu. Atmosféra rozjařené hospody se snadno přenáší i domů k posluchači a cinkání skleniček mezi skladbami je už tak trochu nadbytečné. Graficky zdařile ztvárněný digipack a perfektní zvuk studia 3bees jsou už jen bonusy bez příplatku. Jen pozor - čas v tomhle virtuálním pohostinství ubíhá ještě rychleji než v tom skutečném. Znáte to, zajdete na jedno... a najednou vám ujel poslední autobus.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY