United Islands Of Prague začínají Svátkem hudby

21.06.2007 16:03 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

United Islands Of Prague logo 2007
© facebook interpreta
Festival United Islands Of Prague, naplánovaný na čtvrtek 21. června a sobotu 23. června, oficiálně odstartuje ve 20:00 v pražském klubu Rock Café, kde následně zahraje skupina Garage a Václav Koubek s irskou skupinou The Hogs. První den akce, která je letos zdarma, je zároveň oslavou Svátku hudby.

United Islands of Prague - Svátek hudby

"Svátek hudby se slaví ve Francii už od roku 1982, v dalších zemích se začal slavit v roce 1985 a dnes už probíhá ve více než sto deseti zemích a třech stech čtyřiceti městech," popisuje vývoj Svátku hudby jeho koordinátorka Nathalie Frank z Francouzského institutu, který se podílí na organizaci této události.

Letos se organizátoři rozhodli svátek rozšířit i po Praze a ve spolupráci s dvaceti kluby, mezi nimiž jsou kromě Rock Café také například Lucerna Music Bar, Cross, Futurum či instituce jako Slovenský institut, Rakouský kulturní dům nebo Maďarské středisko, připravili hudební přehlídku, které se zúčastní přes šedesát hudebních interpretů a hudebních uskupení mnoha hudebních žánrů. V rámci přehlídky vystoupí třeba písničkářka Feng-yün Song a její Trio Puo, duboví Molekule nebo Tam-Tam Orchestra a další.

United Islands Of Talents

Hudební fanoušci měli možnost hlasovat o obsazení jedné scény. Jednalo se o Filter Talents Stage, která bude umístěna na Janáčkově nábřeží v sobotu 23. června. "United Islands Of Prague kladou důraz vedle zavedených hudebních projektů na představování nových kapel," říká dramaturg festivalu David Gaydečka. Organizátoři chtějí dávat prostor i hudebním fanouškům, aby spolurozhodovali a podpořili své oblíbence. Prvních deset kapel už je známo, neboť hlasování skončilo v pátek 16. června. Absolutním vítězem se stali Bomberos. Další hudební skupiny, které budou na této scéně ke slyšení, jsou The Roads, Dětské nápady, Začátek Konce, Bundy Tad, Pankix, Kalvádos, MaleeDivy, 3FACES a Něco Chybí.

United Islands Of Prague - 23. června

23. června bude znít hudba ze Střeleckého, Slovanského a z Dětského ostrova. Některé scény vyrostou i na Janáčkově nábřeží, které bude pro tento den uzavřené pro auta, a stane se tak festivalovým bulvárem. "United Islands Of Prague jsou nejen pestrou hudební procházkou, ale jsou také procházkou skutečnou, a to pražským centrem při řece Vltavě mezi mosty Jiráskovo a Legií, které se v den konání promění ve veselou a odpočinkovou zónu s mnoha hudebními i dalšími scénami," vysvětluje koncept festivalu David Gaydečka.

Mezi největší zahraniční jména letošního festivalu patří bezesporu žánry hip hop a klezmer mísícího Socalleda z Kanady, ska-punkoví Skarface z Francie a kultovní blues-rocková kapelu z Kalifornie Ford Brothers Band.

K českým interpretům, které není třeba příliš představovat, náleží Big Band Milana Svobody, Monika Načeva a Michal Pavlíček, kteří vystoupí společně s DJem Five, nebo hiphopoví veteráni PSH.

Za pozornost rozhodně stojí dvě festivalové premiéry: kapela čím dál výraznější zpěvačky Markéty Foukalové Lanugo nebo projekt zkušených hudebníků Oldřicha Krejčovese, Miroslava Chyšky, Jana Jakubce a Štěpána Smetáčka, který si říká Stability.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY