Třetí Colours Talents vyhrál balkánský folklór Prosti dumi

12.06.2007 16:52 - Radek Antl | foto: facebook interpreta

Prosti dumi
© Prosti dumi
Na festivalu ColourScope v Kuřimi proběhlo finále třetího ročníku soutěže Česká spořitelna Colours Talents. Absolutním vítězem se stala plzeňská skupina Prosti dumi.

Repertoár Prosti dumi je silně ovlivněn balkánským folklórem. "Balkánský prvek v naší kapele zastupuje kytarista Assage, který se narodil v Bulharsku, a tudíž má pro to vrozené předpoklady," stojí na oficiálním webu skupiny s tím, že právě tento rodák ze Sofie přináší všechny nápady na zpracování. "Texty jsou v šopském nářečí a vypráví příběhy ze života nebo dokreslují emoce na dané téma."

Kromě Assage v kapele působí zpěvačka Gabra, hráč na akordeon Petr Červený, basák Tomáš Bláha a perkusionista Zdeněk Maxa. Od většiny svých kolegů se Prosti dumi odlišují hlavně díky zvuku makedonského tapanu, obsluhovaného Gabrou, a perkusí, jež skupina používá místo klasických bicích.

Porota, složená ze zastupců spolupořadatelů soutěže a hudebních publicistů, měla v rámci finále na výběr ze čtyř jmen. Spolu s Prosti dumi se o hlavní cenu - vystoupení na letošních Colours Of Ostrava a nahrávací smlouvu s Indies Scope Records - utkali spolu s kapelami Beata Bocek, Fekete Seretlek a Nebiba. Celkově se soutěže zúčastnilo padesát skupin, jejichž skladby si můžete poslechnout zde.

Soutěž Colours Talents pořádá mezinárodní hudební festival Colours Of Ostrava a vydavatelství Indies Scope Records. V minulých dvou ročnících ji vyhrály skupiny Posmrtné zkušenosti a Yellow Sisters.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY