Jezte croissanty, i když jsou nezdravé

07.06.2007 05:00 - David Věžník | foto: facebook interpreta

"Během návštěvy Francie jsem si na croissantech vypěstovala závislost," napsala jedna paní na webovou kuchařku a přihodila recept na domácí překládané pečivo. A možná si ten recept přečetla australská zpěvačka Sia a rozhodla se po smotaných trojúhelníčcích pojmenovat i svoje épéčko. "Lady Croissant" - výběr tvorby zpěvačky v živé podobě - chutná stejně dobře.
8/10

Sia - Lady Croissant

Skladby: Pictures, Don't Bring Me Down, Destiny, Blow It All Away, Lentil, Numb, I Go To Sleep, Breathe, Distractions
Celkový čas: 40:16
Věděli jste, že když vezmete půl kila mouky, tři deci mléka, kvasnice, cukr, sůl, čtvrt kila másla, vajíčko a minimálně půl dne svého času, máte osmnáct lahodných croissantů? No fakt, ten recept si chválili (nebo chválily) i v komentářích té webové kuchařky. Prý kdo jede do Francie, přivodí si na tomhle pečivu závislost. Možná zemi pod Eiffelovkou navštívila i Australanka Sia Furler a pod vlivem nové závislosti pojmenovala svoje živé épéčko "Lady Croissant". Nebo to třeba bylo úplně jinak.

Kolekci otvírá nová singlovka "Pictures", jediná studiová nahrávka na desce. Ta představuje vokalistku Zero 7 hudebně v trochu odlehčenější a snad i optimističtější formě, než tomu bylo dosud. Příjemná (byť text je o rozchodu) píseň na jaro, která se zalíbí už po prvním poslechu a líbit nepřestane ani po sedmdesátém.

To hlavní se ale na "Lady Croissant" odehrává ve zbývajících osmi skladbách. Jde o výběr z koncertu v Bowery Ballroom v New Yorku, který mapuje Siinu sólovou tvorbu i hostování u výše zmíněné britské dvojky a navrch přidává cover The Pretenders. Výběr, který dokazuje, co zpěvaččini fanoušci dávno vědí, a ti, co ji neznají a poznat nechtějí, se to nikdy nedozvědí, pročež přijdou o hodně a dobře jim tak.

Dokazuje, že Sia má úžasný hlas (jeden z nejerektivnějších na světě - psal jsem to už na musicserveru?), který dokáže být v jednu chvíli smyslný, v jinou chvíli neuvěřitelně silný a se kterým zpěvačka mistrně pracuje. Dokazuje, že náročné melodie je Sia schopná uzpívat i naživo. Dokazuje, že dělat baladický pop lze i jinak (lépe), než jak to dělá třeba Celine Dion.

Ještě nekončíme. "Lady Croissant" dokazuje, že zpěvačka v písních působí dominantně, mezi jednotlivými kousky plaše (všímejte si skromných špitnutí "Thank you"). Dokazuje, že její koncerty musejí být přinejmenším milým zážitkem. Dokazuje, že se na nich Sia obklopuje hudebníky, kteří jsou schopni zcela převést albovou atmosféru na pódium. Dokazuje, že každý má takové fanoušky, jaké si zaslouží. A Sia má fanoušky vstřícné a má jich dost.

Možná dost na to, aby si časem vykřičeli něco víc než devítiskladbové épéčko. Sia Furler by jistě dokázala svým materiálem naplnit celý disk, ba co víc, tohle rozhodně mělo být dévédéčko. Ale možná proto se tahle kompilace jmenuje "Lady Croissant". Třeba je to takový předkrm. Taková ochutnávka. Lehká svačinka před hlavním chodem. Svačinka, která posluchače dostatečně namlsá na hlavní chod. A kdo je zvyklý jíst střídmě a vystačit si s málem, bude se i v tomhle případě cítit vcelku zasycen.

Album: Sia - Lady Croissant
Hodnocení: 8/10
Celkový čas: 40:16
Skladby: Pictures, Don't Bring Me Down, Destiny, Blow It All Away, Lentil, Numb, I Go To Sleep, Breathe, Distractions


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY