Nový život a odtajněná dobrodružství

27.05.2007 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Změna je život. Otřepaná to fráze, ale v případě Mayi to je skutečná realita, která se naplno ukázala na jejich třetí desce "Skrývaný". Nora a Darek opustili tajnůstkářství a intenzivní emoce a nachystali celkem slušné popové album. To však místu trochu nudí.
5/10

Maya - Skrývaný

Skladby: Může být, Nejsem jediná, Jeden pár očí, Maria, Kam se ztrácí?, Mandylion, Jednou nestačí, Skrývaný, Přístavy, Stopy v písku, "33", Proletěl anděl, Pojď spát, Může být (Reverseverse)
Celkový čas: 54:17
Vydavatel: Universal
Budoucnost dokáže být zákeřná a dokáže vám dokonale zamotat hlavu, než odhalíte skutečnou pravdu. Některé signály mohou napovědět, ale pokud nemáte dobrý překladač vyslaných indicií, stejně zabloudíte. Nerad se ukrývám, nemám ani více tváří a tu skutečnou nemám nutkání schovávat a utajovat. Jeden pár očí důkladně pozoruje tento svět a snaží se varovat před viditelnými překážkami. Sluch mám vyšponovaný na každý zvuk a jsem nerad, pokud mi nějaký unikne. A u nové desky projektu Maya se obě cesty protly - budoucnost je odhalena, nic neuniklo. Album "Skrývaný" je posunem, odtajněním celé hádanky, pryč je žel ona magičnost.

Pokud jsme minulou desku "Zprávy z budoucnosti" celkem chválili pro její celistvost, kompaktnost a dobrý nápad, tak v případě "Skrývaného" to neplatí. Darek Král a Nora Grundová se rozhodli odhalit své karty a stát se víceméně popovou kapelou. Dvorní textař Adam Suchý si drží svůj standard a jeho texty nejsou hloupé. Hudebně se však ztratilo ono pozlátko, které Mayu dělalo Mayou. Nástrojová pestrost a učesaný háv ještě více ukazují, že Nora není bůhvíjak excelentní zpěvačkou.

Začátek nabídne několik silných momentů, ať už "Může být", "Nejsem jediná" nebo "Jeden pár očí", pak však vyrovnanost padá s přibývajícím časem. Melodická pestrost se též vytratila a místy se vkrádá pocit neblahé nudy. Ta se převtěluje v podobu obyčejné kulisy, která vás nepřesvědčí jí věnovat větší kousek vaší pozornosti. Zajímavým orientálním motivem a Darekovým zpěvem překvapí "Mandylion". Za zájem sluchového ústrojí může ještě bojovat singl "Skrývaný" nebo skladba "33", tím se však výčet toho dobrého uzavírá.

Maya sklouzla do průměru. "Skrývaný" je poklidným popovým odvarem s trochou koření odjinud. Na rozdlíl od předchozích počinů je to však procitnutí do reality. Tajuplná budoucnost ztratila sil.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY