65daysofstatic zajiskří v Česku

25.05.2007 15:05 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

65daysofstatic
© Andy Brown
Palác Akropolis ve spolupráci se Sperm Festivalem uvádí Euroconnections 2007: V rámci této akce se v neděli 10. června v pražském Paláci Akropolis představí britská post-rocková kapela 65daysofstatic. Jako host vystoupí tuzemští River For Sale. Vstupenky stojí 230 Kč v předprodeji, 290 Kč na místě.

Anglická post-rocková kapela 65daysofstatic, která zdaleka překračuje hranice svého žánru, přiváží do Prahy nebezpečně výbušný koncentrát umíchaný z těch nejvybranějších přísad. Čistě instrumentální sheffieldská úderka sází na rozmanitost a maximální emotivní prožitek. V jejích skladbách se setkáte s melancholicky zádumčivým klavírem, za hranice příčetnosti gradovanými kytarami a neuroticky vypjatými gejzíry efektů. To vše pod přísným dohledem bicích tepajících v industriálně progresivním ladění.

V dubnu 2007 vychází kapele třetí album "The Destruction Of Small Ideas", na kterém mají vedle kytar důležitou roli také keyboardy. Hráči si tu zkusili i trochu jiný postup výroby desky. Zatímco dříve nahrávali všichni společně, novou nahrávku skládali zvlášť kousek po kousku.

65daysofstatic si uvědomují, že se stoupajícím úspěchem kapely se očekává i čistá a kvalitní studiová produkce. Jak ale říkají, čím jsou někdy desky vyzrálejší, tím více ztrácí hudba na naléhavosti a dravosti. A 65dos se cítí být pořád dost mladí na to, aby sklouzli do mainstreemu jako třeba Coldplay. Proto si i v dalších nahrávkách hodlají udržet svůj lo-fi projev, ze kterého srší především nespoutané emoce.

River For Sale jsou trio z Dolního Podluží, nevelké obce ve šluknovském výběžku v severních Čechách. Hypnotický lo-fi sound s českými zkratkovitými texty, triphopovou rytmikou, odkazy k shoegaze kytarové scéně raných devadesátých let stejně jako k experimentální elektronice přelomu století s až industriální naléhavostí prošel od prvního koncertu v březnu 2005 přirozeným vývojem jak po stránce sehranosti, tak nástrojového vybavení. Od mírné nervozity a ladění krátkovlnného radiopřijímače v počátcích po současnou uhrančivost a funkční využití laptopu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY