MP3 Jukebox 21/2007

23.05.2007 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Battles - Atlas (10/10)
mp3 ke stažení
žánr: math-rock

Battles - Atlas
Na hudbě je to nejkrásnější, že vás kdykoliv dokáže překvapit. Kdykoliv si myslíte, že jste už slyšeli všechno, buďte si jistí, že hned další kapela, na kterou narazíte, vás vyvede z míry. S Battles mají moje ušní bubínky velmi blízký vztah už zhruba rok a něco a za tu dobu jsem pochopil, že nechápu nic. Tahle bláznivá banda konečně po sbírce singlů ("EP C B CD") vydala dlouhohrající album "Mirrored" a jak se dalo očekávat, je to pokročilá rocková avantgarda vycházející z math-rocku (kytarista Ian Williams patřil k čelním představitelům stylu Don Caballero), kde ovšem intelektuální jamování doplňuje neúprosný marš pekelných bicích Johna Staniera (ex-Helmet). Nechte se spláchnout sedmiminutovou bouří "Atlas" a nebo si raději zalijte uši voskem.
Andrew Pekler - Steady State (8/10)
mp3 ke stažení
žánr: post-jazz

Andrew Pekler - Cue
Pokud chcete od hudby silný refrén, pak si rozhodně nestahujte ukázku z nové desky "Cue" Andrewa Peklera. "Steady State" vás totiž rafinovaně vláká do smyček zvuků, které se zdánlivě nemění a nechá vás v nich utopit. Říkejte tomu glitch-jazz nebo rovnou elektronický minimalismus, Pekler je v obojím doma. Chlapík, který se z rodné Kalifornie přestěhoval do německého Heidelbergu, si ve světě neobvyklých kompozic dávno udělal jméno a jeho nejnovější album už je jeho čtvrté.
Beck - Farewell Ride (Subtle remix) (8/10)
mp3 ke stažení
žánr: hip hop, blues

Subtle - Wishbone
Mr. Beck v posledních letech nahrazuje originalitu svého materiálu počty remixů, kterých se jeho skladby dočkají. "Farewell Ride" z dva roky starého "Guero" si do parády vzalo sdružení Subtle. Tým kolem rappera DoseOne se drží přísné etiky neúnavných experimentátorů a třeba jejich loňské album "For Hero: For Fool" nabízí těžko uchopitelný mix hip hopu a indie rocku. Určitou představu budete mít, až si pustíte remix "Farewell Ride", ve kterém se Beck vydává na dobrodružnou cestu mezi rozbitými beaty a náladovými syntezátory. Leccos naznačí už to, že Subtle natáhli stopáž originálu skoro dvojnásobně. Skladbu najdete už na remixovém albu "Guerolito" a zároveň i na kolekci "Wishingbone", kterou Subtle dělají pořádek ve svých archivech.
The Noisettes - Scratch Your Name (7/10)
mp3 ke stažení
žánr: garage rock

The Noisettes - Scratch Your Name
Londýnští The Noisettes se těžko zbavují nálepky "britští Yeah Yeah Yeahs". Může za to samozřejmě Shingai Shoniwa za mikrofonem, která se ale na rozdíl od Karen O nedívá do osmdesátek, ale ještě hlouběji, k punkové minulosti. Jejich povedený debut "What's The Time Mr. Wolf?" se dočkává debutu i za oceánem a kapela dává zadarmo druhý britský singl "Scratch Your Name". Stáhněte a posuďte, do jaké míry je ta naštvanost ještě cool.
Matthew Dear - Pom Pom (7/10)
mp3 ke stažení
žánr: microhouse, tech-house

Matthew Dear - Asa Bread
Už jsou to čtyři roky, co nás americký producent Matthew Dear s albem "Leave Luck To Heaven" přesvědčil, že kvalitní microhouse se nedělá jen v Německu. Jeho červnovou novinku "Asa Breed" představuje skladba "Pom Pom", v podstatě taková electro-popová hříčka. Do rovných beatů Dear recituje svůj chladný monolog o lásce. Na dvě a půl minuty tak akorát.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY