Už nejsem žádný žabař a umím v tom chodit

25.05.2007 18:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Rufus Wainwright na své páté desce "Release The Stars" dokazuje, jaký je to poctivý hráč a puntičkář. Jeho skladatelský potenciál si drží stále nadstandardní úroveň, kterou zastřešil tím, že si album i sám produkoval. Odborný dohled držel Neil Tennnat a pokud hledáte nadžánrové spojnice, tady si je užijete ve velkém.
8/10

Rufus Wainwright - Release The Stars

Skladby: Do I Disappoint You, Going To A Town, Tiergarten, Nobody's Off The Hook, Between My Legs, Rules And Regulations, Not Ready To Love, Slideshow, Tulsa, Leaving For Paris No. 2, Sanssouci, Release The Stars
Celkový čas: 55:09
Vydavatel: Universal
Pokud pocházíte z muzikálně založené rodiny, tak nějak automaticky se počítá, že se též dáte na muziku. Martha a Rufus v tomto ohledu nepadli daleko od domovské jabloně, která rodí jen samé sladké ovoce, prosté různých záškodných červů a parazitujících příživníků. Rufus Wainwright má své obdivovatele i v řadách hvězd z nejvyšších míst pověstného hudebního Olympu. Jednou z nich je i Neil Tennant z Pet Shop Boys. Když se oba poprvé setkali, bylo zcela jasné, že jednoho dne spolu něco natočí. Chtělo to jen čas, nikam nechvátat a nechat vše pořádně uzrát. Ve skutečnost se vše přeměnilo na pátém Rufusově albu "Release The Stars", které navazuje na kritiky opěvovaný opus "Want Two".

Rufus je člověk s vytříbeným vkusem, v jeho hudbě se pojí několik stylů a on sám se nebojí sáhnout po pompě klasiky a vedle toho zpívat skoro jen za doprovodu klavíru ("Leaving For Paris No. 2"). Ovládá několik nástrojů a pouští se do odvážných symfonických aranžmá, která hraničí až s pop operou. Nechybí tu jeho dvorní spolupracovník Marius de Vries nebo jeho sestra Martha, pějící doprovodné vokály. Nemalý úkol měl i zmíněný Neil Tennant - výkonný producent celého počinu. Kromě vokálů má pod palcem i klávesy, sampling a plně zde zúročuje práci na soundtracku k filmu "Křižník Potěmkin". Nejlépe jej rozpoznáte v samotném vrcholu "Release The Stars" - v srdceryvné baladě "Not Ready To Love".

"Release The Stars" není předurčeno být jen pouhou kulisou. Je totiž zatěžkáno mohutnými kompozicemi, které je nutno pořádně strávit, ne je jen párkrát přežvýknout a nechat bez vychutnání. Wainwright není komik, který ironicky sleduje a komentuje svět okolo sebe, natož aby by si z něj dělal dobrý den. I když se v titulní skladbě trefuje do hvězdiček stříbrného hollywoodského plátna, ve zbytku alba se dotýká zcela vážných témat. Od komorních písní se ladně přenáší k pompéznosti a téměř muzikálovým tématům. Nejvýraznějšími kousky jsou úvodní "Do I Disappoint You" a následná "Going To A Town", k níž vzniklo i video. Jako lehký dezert pak poslouží "Between My Legs".

Někteří mohou Rufusovi vytknout, že sám sebe vykrádá, ale není to taková brynda, že by se v ní utopil jako nezkušený plavec žabák. Naopak: "Release The Stars" nabízí muže s iniciálami RW tak, jak jej mají všichni rádi.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY