Další blondýna, kterou je třeba brát vážně

24.03.2007 05:00 - Pavel Novák | foto: facebook interpreta

V Evropě byla Jessica Simpson vždy vnímána o něco hůř než v Americe. Těžko si vysvětlit proč. Kdo však měl možnost slyšet její předchozí desku "In This Skin", musel odhodit veškeré předsudky. Nedá se říct, jestli novinka "A Public Affair" svého předchůdce překonala, neboť jde o zcela odlišný směr. Tentokrát se Jessica zkrátka chtěla bavit.
8/10

Jessica Simpson - A Public Affair

Skladby: A Public Affair, You Spin Me Round (Like A Record), B.O.Y., If You Were Mine, Walkin' Round A Circle, The Lover In Me, Swing With Me, Push Your Tush, Back To You, Between You & I, I Don't Want To Care, Fired Up, Let Him Fly, I Belong To Me, There Boots Are Made For Walkin'
Celkový čas: 58:33
Vydavatel: Sony BMG
Už to vypadalo, že vydání desky "A Public Affair" se nedostane za hranice Severní Ameriky, ale nakonec s půlročním zpožděním přichází konečně i do Evropy. Paradoxně je to proto, že doma se jí příliš nedaří, a v sázce je tak možný úspěch na Starém kontinentu. Jessica Simpson už dávno není tou kopií Britney Spears, jak to zpočátku vypadalo, i když už na svém prvním singlu "I Wanna Love You Forever" ukázala, že v ní dřímá obrovský potenciál. I tak se její první dvě alba nedůstojně řadí do kategorie spotřebního popu druhé třídy. Zlom přišel s minulou deskou "In This Skin", na níž se zpěvačka už výrazně autorsky podílela a jejíž celkový zvuk nabral zcela jiný kurz. Zároveň si s prodejem přes šest a půl miliónu kusů sáhla na dosavadní vrchol své kariéry. S novinkovou deskou "A Public Affair" se opět rozhodla částečně změnit styl a zároveň zabrousit místy do dosud neprozkoumaných oblastí. Pomocnou rukou jí byli mimo jiné věrný pomocník Shakiry Lester Mendez, Cory Rooney a po pauze se přičinili i Sam Watter a Louis Biancaniello (spoluautoři Anastaciina hitu "I'm Outta Love").

Při poslechu "A Public Affair" jsem si vzpomněl na Madonninu "Confessions On A Dance Floor" a "Loose" Nelly Furtado. Desky dvou zpěvaček, které na svém předchozím albu vsadily na určité poslání a jejichž skladby měly mluvit k fanouškům skrz texty a citlivé melodie. Najednou toho ale začly mít dost, zahodily kytary a rozhodly se užívat si. Podobný pocit mám z novinky Jessicy Simpson. Zatímco na předchozí desce byly dominantní především pomalejší skladby, novinka je o poznání tanečnější. Skvělý první singl "A Public Affair", částečná coververze "You Spin Me Round (Like A Record)", která si z původní verze Dead Or Alive vzala pouze refrén, "B.O.Y." a "If You Were Mine" jsou znatelně inspirovány popem osmdesátých let. "Walking Round A Circle" a "The Lover In Me" jsou jakýmsi pokračováním jemného pop-rocku předchozí desky. Dobře dopadl i swingový experiment "Swing With Me" a své texaské kořeny částečně objevuje v "Push Your Tush". Ke skladbě "Fired Up" si Jessica pozvala Scotta Storche, který o výsledku mluví jako Jessičině "Dirrty". Na jedné straně je fakt, že píseň je zprodukována skvěle, na druhé je otázka, zda Jessica ještě má na to, aby sáhla tak daleko do černé hudby. Samozřejmě že na desce najdeme i pár balad, ale oproti předchozímu albu tady rozhodně nejsou tím hnacím strojem.

Jako bonus se na evropské verzi objevuje singl "These Boots Are Made For Walking". Paradoxem je, že ačkoliv Jessica změnila velkou část textu a přidala několik úplně nových pasáží, není uvedena jako spoluautorka. Stejně tak se stalo v případě skladby "You Spin Me Round (Like A Record)". Na vině je autorský zákon. Dalším bonusem je videoklip k singlu "A Public Affair" s hvězdným obsazením Eva Longoria, Christina Applegate, Christina Milian, Ryan Seacrest a další.

Už na minulé desce se Jessica oprostila od své umělé minulosti a na nové jen potvrzuje, že i v budoucnu možná zase připraví další překvapení. A vzhledem k tomu, že se nesou zvěsti, že už začala pracovat na nových skladbách a ve studiu s ní je mimo jiné i Timbaland, určitě nepůjde jen tak o něco. Přiznám se, že už od srpna loňského roku, kdy "A Public Affair" vyšlo, patří k tomu nejposlouchanějšímu v mém playlistu a rozhodně to nevypadá, že by z něj v blízké době vypadlo. Takhle nějak si představuju povedenou popovou desku.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY