Gipsy.cz budou kočovat po Evropě

10.02.2007 11:04 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Gipsy.cz N
© facebook interpreta
Na své první evropské turné vyrazí v březnu formace Gipsy.cz, která kombinuje explozivní směs hip hopu, romské tradiční muziky a popu. Dlouhá trasa po tuzemských a zahraničních scénách začne 7. března v Retro Music Hall (Francouzská 4, Praha 2), kde kapelu podpoří jeden z nejlepších evropských etno producentů, vídeňský DJ Stani Vana a jeho spoluhráči z projektu !DelaDap.

Po pražském vystoupení zamíří Gipsy.cz společně s !Deladap do Berlína, kde je čeká koncert v rámci projektu Putumayo presents Gypsy Groove. Gipsy.cz na jaře pokračují na samostatné koncerty do Rakouska, Velké Británie, Nizozemí, Slovenska, Maďarska a opět do Německa, kde Gipsy na předchozích koncertech získal skvělou reputaci. V Česku vystoupí mimo jiné 9. 3. na vyhlašování ankety Žebřík.

V čele Gipsy.cz stojí romský rapper a zpěvák Radoslav "Gipsy" Banga, který se na hudební scéně pohybuje od svých třinácti let. Za tu dobu stačil jakožto člen hiphopových Syndrom Snopp leckoho pozurážet a zároveň šokovat coby spoluautor hitu prvních SuperStar. Pracovní záběr se neodráží negativně na kvalitě tvorby - Gipsy byl za svá dvě regulérní alba nominován na řadu ocenění. Na housle Gipsyho doprovází Vojta Lavička (známý z někdejších Deep Sweden či Álom), kontrabasista Jan Surmaj a kytarista a akordeonista Petr Surmaj. Kapela vyniká svým energickým koncertním projevem, který koření notnou dávkou osobitého humoru a sebeironie.

Kapela Gipsy.cz vydala na sklonku loňského roku v koprodukci Indies Scope Records, Mars Promotion a Colours Promotion album "Romano Hip Hop". Tvorba Gipsyho a jeho spoluhráčů vyvolala pozitivní ohlas u tuzemských recenzentů, oslovila ale i zahraniční žurnalisty a producenty. Titulní skladba se stala v anketě časopisu Filter písní roku 2006. Píseň "Jednou" si například vybrala na kompilaci "Gypsy Groove" věhlasná americká společnost Putumayo World Music. Přední world music časopis Global Rhythm Magazine již v zářijovém čísle zařadil na svůj sampler první skladbu "Tajsa". Jiný světově proslulý časopis Mondomix označil Gipsyho za "výjimečný talent". Album je možné zakoupit vedle kamenných obchodů i na serveru I-legalne.cz. V textech zaznívá romština, čeština i angličtina.

Mezinárodní kapelu !DelaDap založil před několika lety ve Vídni etablovaný pražský hudebník, producent a výtvarník Stani Vana. Naplnil tak svou vizi elektronického uchopení hudby olašských a maďarských Romů, kterou nazval Nu-Gypsy. Kapela úspěšně koncertuje v celé Evropě včetně České republiky (Colours Of Music, Colours Of Ostrava).

Více informací o kapele a hudební ukázky na gipsy.cz.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY