Přeměna slovenské hiphopové královny

20.02.2007 05:00 - Pavel Novák | foto: facebook interpreta

Když Tina vydala svou první desku, zapsala se především u příznivců hip hopu. Na svém novém albu "Chillin" ale zkouší daleko víc a brousí z jednoho hudebního stylu do druhého. A vzhledem k tomu, že na Slovensku její singl "Viem, že povieš áno" odmítal několik týdnů sestoupit z vrcholu hranosti, ukázalo se, že Tina má nakročeno tím správným směrem.
7/10

Tina - Chillin

Skladby: Viem, že povieš áno, Kým ty spíš, Shiver, Tiché prázdno, Blízko teba, I Loved You, Závislý, True Love, Zlaté pláže, Neznámy, No No No, Soon It Is Over
Celkový čas: 42:44
Vydavatel: EMI
Ať si říká kdo chce, co chce, jednu věc, kterou Slovensku nemůžeme upřít, je neustálý přísun mladých a talentovaných zpěvaček. Vlnu, kterou v druhé polovině devadesátých let odstartovala Barbara, následovaná Janou Kirschner, Mishou a Zuzanou Smatanovou, právě nyní uzavírá Tina, které koncem loňského roku vyšla už její druhá deska nazvaná "Chillin". Svou eponymní prvotinou si mladá zpěvačka se sametovým hlasem vysloužila respekt především v hiphopové komunitě, občas ji někteří nazývali dokonce "královnou slovenského hip hopu". S její první deskou jí pomáhaly skutečné špičky československé hiphopové scény jako Čistychov, Vec, DJ Wich a výrazně se přičinili i chalani z Creative Music House, kteří v poslední době spolupracovali se spoustou výrazných zpěvaček československého popu (Misha, Iva Frühlingová, Zuzana Smatanová a další). I když na novince se do práce pustila opět s trojkou Kachút, Graus, Zubák neboli B3 z Creative Music House a Čistychovem, "Chillin" je jiná než její debut.

Už první singl "Viem, že povieš áno" naznačoval, že Tina nehodlá zůstat zpěvačkou, která se vždycky motá kolem nějakého DJ a do jeho beatů mu zpívá vokály. Sázka na tanečnější singl se vyplatila a po několik týdnů byla píseň bezkonkurenčně nejhranější skladbou u našich východních sousedů. Houpavý rytmus v "Kým ty spíš" vrací Tinu k první desce, zatímco "Shiver" je jednou z těch experimentálnějších (tady bych rád zmínil, že Tinina angličtina zní opravdu přirozeně a je tou nejlepší, kterou jsem zatím měl možnost od "domácích" zpěváků a zpěvaček slyšet). Mými velkými favority jsou balada "Tiché prázdno" a jeden z hiphopových pozůstatků "I Loved You" v produkci Čistychova, který má na svědomí i skladbu "Závislý". V "True Love" koketuje s funkem, i když tenhle kousek je pro mě asi tím nejslabším z celé desky. Vynikající je duet se Zdenkou Prednou "Zlaté pláže" a příjemná je sambou inspirovaná skladba "Neznámy", kde si Tina zazpívala částečně i španělsky. Na závěr rozloučení u táboráku s kytarou v "Soon It Is Over" a nezbývá než čekat, s čím přijde tenhle velký slovenský talent příště.

Tina si zkrátka chtěla vyzkoušet něco nového a dostat se ven z hiphopové škatulky. Kdo ví, příští deska může být třeba zase úplně jiná. Zůstane-li Tina věrná svému týmu, už teď je jasné, že se máme na co těšit. Osobně bych uvítal více spoluprací v rámci hiphopové scény, protože stále mám pocit, že tohle je žánr, ve kterém je Tina nejsuverénnější. Tím ale rozhodně nechci říct, že nemůže být zároveň dobrou popovou zpěvačkou.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY