MP3 Jukebox 6/2007 - japonský speciál

07.02.2007 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Yoko Ono - Kiss Kiss Kiss (Peaches Remix) (9/10)
mp3 ke stažení
žánr: disco, electroclash

Yoko Ono - Yes, I'm A Witch
Yoko Ono nikdy nevykročí ze stínu svého slavnějšího manžela, nicméně může získávat body v hudebních žánrech, které Lennon nestihl ovlivnit. A počítám, že dokud se ze skladeb The Beatles nestane freeware, na tanečních parketech se bude častěji hrát právě Yoko Ono. Přesně před třemi lety se triumfálně vrátila do amerického klubového žebříčku díky sérií remixů jejích disco hitů z 80. let "Walking On Thin Ice", "Will I" nebo "Kiss Kiss Kiss" a v reinkarnaci svého new-wave já neustává. Právě poslední jmenovaná skladba (původně vydaná na "Double Fantasy" a singlu "(Just Like) Starting Over") se letos dočkala dalšího remixu, tentokrát od kanadské královny electra Peaches. A remix se mimořádně povedl, ačkoliv kromě hlasu Ono toho z originálu moc nezůstalo. Špetka úchylného osmdesátkového feelingu, který k electroclashi patří, ale zůstala. A Peaches samozřejmě nevynechala ani orgasmické výkřiky, které kdysi v roce 1980 pobouřily nejednoho puritána. Skladbu najdete mezi dalšími moderními předělávkami skladeb Yoko Ono na aktuálně vydávané kolekci "Yes, I'm A Witch".
Boris & Michio Kurihara - Rainbow (9/10)
mp3 ke stažení
žánr: psychedelický rock

Boris & Michio Kurihara - Rainbow
Japonští metaloví bohové Boris už figurovali v Jukeboxu vloni v červenci, ale jejich pracovní produktivita je tak vysoká (bodejď by ne, když jsou Japonci), že je nemůžeme ignorovat ani půl roku poté. Nejen, že vydali společné album se SunnO))) "Altar", novou desku "Vein" a ještě jim vyšla reedice raritního materiálu, v posledním prosincovém týdnu ještě vypustili do světa výsledek společné nahrávací session s kytaristou Michio Kuriharou, klasikem japonské psychedelické hudby (Ghost, Damon & Naomi). Výsledkem je výtečná fúze kosmického art-rocku s free-folkovou estetikou rozmlžených ploch a metalovou zarputilostí, však posuďte sami z pomalé "Rainbow". Pro Boris další plusový bod do už tak výtečné diskografie. A pro Kurihara vlastně také.
Skist - If There Is Any News (8/10)
mp3 ke stažení
žánr: glitch pop

Skist - Taking Something Somewhere
Anglicko-japonská dvojice Skist o sobě mluví jako o "experimental sound unit" (záměrně nepřekládám) a nijak nepřehánějí. "If There Is Any News" se sice vyznačuje skoro andělským hlasem Haruna Ito, ale pod ním bublají podivné smyčky a afro-rytmy (obojí má na starosti Samm Bennett). Vlastně jsou něco jako naše EOST, nicméně méně nabubřelí a více uvěřetelnější. Píseň najdete na jejich druhém albu "Taking Something Somewhere", které vyšlo loni v říjnu.
Daedelus - Crazy Dancing (7/10)
mp3 ke stažení
žánr: abstraktní hip hop

Různí - Baby Godzilla
Jednou z největších hvězd letošního Festivalu Sperm bude americký samplofonik Daedelus. Mezi stovkami podobných projektů vždy vynikal neobvyklou volbou zdrojů i mimořádným citem, kterým z útržků stařičkých melodií skládal nové kusy. Jeho "Invention" z roku 2002 dalo žánru cut'n'paste pořádný kopanec. Dnes je už Daedelus uznávaným hudebníkem a jedním z pilířů značky Ninja Tune, ale neodmítne pozvání na maličko obskurní kompilaci "Baby Godilla" na labelu Daly City, který vede spřátelený Mochipet. Skladba "Crazy Dancing" není zase tak crazy, jak se zdá. Možná by ale byla pro někoho, kdo by ji poslouchal na začátku minulého století, tedy z časů, odkud si Daedelus nejčastěji vypůjčuje své samply.
Ghost - Caledonia (7/10)
mp3 ke stažení
žánr: freak folk

Ghost - In Stormy Night
Tokijská psychedelická kapela Ghost je nejlepším důkazem toho, jak Japonci dokáží elegantně převzít hudební vlivy z druhé strany zeměkoule a originálně je napojit na vlastní hudební tradici. Jejich aktuální album "In Stormy Nights" (vyšlo minulý týden), stejně jako jejich kterékoliv jiné, čerpá z anglické středověké hudby. Nelekněte se tedy loutniček a fléten, nicméně jak si můžete poslechnout v ukázce "Caledonia", stejně silně na ně působí free jazz nebo volnomyšlenkářský rock. Výsledkem je zvláštní a zatraceně temná hudba, kterou vám můžu stejně doporučit, jako vás před ní varovat. Záleží jen na vás, kterou pilulku si vezmete.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY