Nechvalně známí gangstas

30.01.2007 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Klasikové gangsta rapu Mobb Deep rekapitulují svoji kariéru. Nejlepší byli ještě jako hladoví náctiletí kluci přímo z ulic New Yorku, pak chtěli komerčně prorazit a po nemastných neslaných albech skončili jako podkuřovači 50 Centa v G Unit. Samozrejmě nechybí legendární "Shook Ones Pt.2" a "Survival Of The Fittest".
7/10

Mobb Deep - Life Of The Infamous: The Best Of Mobb Deep

Skladby: Hit It From The Back, Survival Of The Fittest, Shook Ones Pt. II, Temperature's Rising, Get Dealt With, Quiet Storm [Remix], Keep It Thoro, G.O.D., Pt. 3, Hell On Earth (Front Lines), Hey Luv (Anything), Get Away, The Learning (Burn), Got It Twisted, Real Gangstaz, Win or Lose, Blood Money, Go Head
Celkový čas: 69:09
Vydavatel: Sony BMG
Newyorská dvojice Prodigy a Havoc alias Mobb Deep si po sedmi albech zasloužila svoje první reprezentativní Best Of. Mapuje jejich kariéru od drsných začátků, přes pokus prorazit komerčnějším hip hopem až k maličko vypočítavému spojení s G-Unit 50 Centa. "Life Of The Infamous: The Best Of Mobb Deep" možná vypovídá o gangsta hip hopu více, než si jsou Mobb Deep nebo jejich fanoušci schopni přiznat.

Mobb Deep mají mezi hiphopovými fanoušky zásadní postavení jako kapela, která držela vysoko vlajku newyorského hardcore rapu i v době, kdy většina jejich kolegů dělala mainstreamový hip hop. Místo v dějinách hip hopu jim zajistila druhá deska "The Infamous" a nesmrtelné hity "Shook Ones Pt. II" a "Survival Of The Fittest". Mráz vám z nich bude běhat po zádech i dnes, stejně jako při poslechu "36th Chamber: Enter Wu Tang Clan" nebo "Illmatic". Tehdy devatenáctiletí kluci natočili syrový záznam každodenní neúprosné války na ulici, ve které přežijí jen ti nejsilnější. Dva tracky je proslavily a dodnes nad nimi visí jako nepřekonatelná laťka. Obě alba na značce Loud "The Infamous" a "Hell On Earth" jsou výtečná a díky nim zní první polovina kolekce skoro bezchybně.

Druhá polovina bohužel žehrá na demokratickou metodu výběru tracků. Desky jsou vesměs zastoupené třemi kousky a to bohužel platí i pro nepříliš povedené placky z nového tisíciletí. Jako by na nich ležel stín beefu s Jay-Z, který v roce 2001 Havoc a Prodigy neustáli. Zatímco Jigga jim (a Nasovi) poslal úder přímo na solar v podobě "Takeover", Mobb Deep rukavici nechali ležet a natočili uhlazenější album "Infamy". Gangsta rapu docházel dech, deska v mainstreamu nezabrala a staré fanoušky jen naštvala. Další album "Amerikaz Nightmare" návrat na vrchol neznamenala a loňské "Blood Money" bylo při vší úctě jen průměrné. I dvě nově skladby bohužel směřují do teritoria, které okupuje G-Unit a jejich pop-gangsta styl pro náctileté.

Nic nenaděláte, Mobb Deep můžou svoji historii přepisovat podle libosti, do hiphopových dějin vstoupili jen první dvě desky na Loud a ty má snad každý fanda hardcore rapu doma dávno. "Life Of The Infamous" je tak jenom pro naprosté začátečníky, kteří Mobb Deep objevili (a teď dodávám trochu fantazie) díky "Outta Control (Remix)".


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY