Početná smečka Söhne Mannheims v Abatonu uctí Boha

04.12.2006 07:57 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Söhne Mannheims N
© D Smack U Promotion
Rok 2005 byl pro slavný německý projekt Söhne Mannheims více než plodný, i proto se členové kapely rozhodli opět se chvíli věnovat vlastním projektům a dali si přestávku. Na rok 2007 se ovšem chystají na další koncertní sňůru, v jejímž rámci vystoupí 28. ledna i v pražském Abatonu.

Název kapely znamená "synové Mannheimu", z čehož vyplývá, že členové kapely mají s tímto městem v německém Baden-Württembergu hodně společného. I když se zde narodilo jen pár členů kapely, takměř všichni v něm vyrostli a dnes je jejich domovem.

Zakládajícím členem není nikdo jiný než snad nejznámější obyvatel Mannheimu Xavier Naidoo. Ten si koncem roku 1995 usmyslel, že by rád založil vlastní kapelu, v které by se prolínaly hudební vlivy, a tak kolem sebe seskupil několik svých kamarádů a Söhne Mannheims byli na světě. První sestavu tvořili zpěváci Xavier Naidoo, Claus Eisenmann, Tino Oac, Edo Zanki, Rolf Stahlhofen, Henning Wehland, J-Luv, rappeři a rastamani Jah MC, Marlon B a muzikanti Uwe Banton, Jah Meek, Pbc, Florian Sitzmann, Michael Herberger, Ralf Gustke, Robbee Mariano a Kosho. Co se zpěvu týká, většina členů s Xavierem spolupracovala už dříve. Kapela však měla zpočátku dost problémů, a tak se čekalo až do roku 2000, kdy se zformovala sedmnáctičlenná sestava a kdy bylo také natočeno debutové album, které okamžitě zaujalo hudební fanoušky po celém Německu. Söhne Mannheims ukázali, že je jim blízké spojení s Bohem a Biblí, stejně jako je jim blízký crossover stylů - od soulu, rapu, reggae až po svižný rock. Možná právě tím si Söhne Mannheims oprávněně získali pozornost fanoušků i medií.

V roce 2001 se kapela odmlčela a jednotliví členové se věnovali svým vedlejším projektům. Na konci roku 2003 se ale rozhodli přispět na kompilaci s názvem "Rio Reiser Familienalbum", aby tak vzdali hold tomuto výjimečnému německému muzikantovi a zpěvákovi. Na vzpomínané kompilaci se objevily největší Riovi hity nazpívané německými umělci jako Ferris MC, Marianne Rosenberg, Paula, Fettes Brot, Nena, WITT, Wir Sind Helden, Familie Schlegl, Die Sterne, Fehlfarben, Jessina a Marlon. Söhne Mannheims přispěli předělávkou hitu "Mein Name ist Mensch", který se ihned stal hitem.

Když už se členové kapely znovu, sešli bylo škoda zůstat jen u tohoto singlu, a tak výsledkem této spolupráce bylo celé nové album. Sestava se trochu změnila - někteří členové se rozhodli věnovat novým projektům, místo nich přišli jiní. Klávesy má nyní na starosti Michael Herberger a Florian Sitzmann, kytaru Kosho a Andreas Bayless, basu Robbee Mariano, bicí Ralf Gustke a Bernd Herrmann, za mixážním pultem stojí DJ Billy Davis, rap a rastafari mají na starosti Marlon B. a Metaphysics a nakonec zpěv je starostí Clause Eisenmanna, Xaviera Naidoo, Tina Oaca a nováčka Michaela Klimase, který předtím působil v různých seskupeních, například v Beatles-revival.

Poté se kapela zavřela do studia, aby vyprodukovala nové album. V červnu 2004 se objevila první vlaštovka - singl "Vielleicht", který zamával žebříčky v rádiích. Album "Noiz", jež svým názvem odkazuje na debut "Zion", se pak po svém vydání vyhouplo na první příčku prodejnosti. Na nahrávce si Söhne Mannheims neberou servítky a otevřeně zpívají o nenávisti, rasově orientovaném násilí, lásce, naději, víře a Bohu.

V červnu 2005 se členové kapely rozhodli, že by bylo dobré vydat live nahrávku a vydali tak 2CD a DVD "Power Of The Sound". Na CD sa nachází záznam poskladaný z nejlepších vystoupení z Frankfurtu, Mannheimu, Chemnitzu. Na DVD je celý koncert z Mannheimu a bonusový materiál z koncertu v Tel Avivu, rozhovory se členy kapely a všechny jejich videoklipy. Na podzim 2005, při příležitosti desátého výročí založení kapely, vznikla kniha fotografií kapely a zpěvník jejích písní. Z předávání hudebních cen Comet 2005 si pánové odnesli dvě ceny - za nejlepší album a nejstahovanější píseň z internetu. Dalším oceněním byla cena Goldene Strimmgabel za rok 2005. Také v konečném účtovaní prodeje alb obstáli velmi dobře - "Noiz" se stalo nejprodávanějším alb v Německu a singl "Und wenn ein Lied" se mezi singly umístil na skvělém čtvrtém místě.

Vstupenky za 520,- Kč (+ poplatky) zakoupíte v sítí Tickeportal.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY