Taneční deska pro odrostlé clubbery

21.11.2006 05:00 - Ondřej Michal | foto: facebook interpreta

Po veleúspěšném albu "Muzikizum" nabízí producentské trio X-Press 2 tancechtivým fanouškům další desku. Jmenuje se "Makeshift Feelgood" a opět vychází na významném labelu Skint. Ke spolupráci si hlavní protagonisté pozvali celou řadu hostů ze zcela odlišných oblastí hudby.
7/10

X-Press 2 - Makeshift Feelgood

Skladby: Give It, Witchi Tai To, Enjoy The Ride, Fellow Cutie, Don't Make Me Wait, Kill 100, 17, Light My Soul, The Answer, Last Man
Celkový čas: 51:12
Vydavatel: Sony BMG
Co se mé osoby týče, dávno pryč jsou doby, kdy jsem sobotní noci trávil na tanečních mejdanech, na nichž tempo událostí diktoval chlápek se sluchátky na ramenou zpoza dvou rotujících černých oplatek. Ne že bych na ty časy nerad vzpomínal, ale dneska jsem hudebně už přece jenom trochu někde jinde. Z těch časů mi ovšem zůstalo několik jmen, která mi úplně nezmizela z dohledu a jejichž práci stále sleduju a vždycky si ji rád poslechnu. Jedním z nich je housová trojice producentů Ashley Breedle, DJ Diesel a DJ Rocky, známější však spíš pod hlavičkou X-Press 2.

"Makeshift Feelgood" není žádná zběsilá taneční jízda, i když pecky, které budou fungovat na tanečním parketu, tady jsou v převaze. Co se týče našlápnutých nářezů, ty si trio nechává na své dýdžejské sety, které rozjíždí na šesti gramofonech, CD přehrávačích a sampleru. Už na čtyři roky starém debutu "Muzikizum" X-Press 2 ukázali, že se nebojí spolupráce s interprety respektive vokalisty ze zcela odlišných hudebních oblastí. Ostatně David Byrne z Talking Heads nebo Dieter Meier z Yello by mohli vyprávět. Na letošní desce jich hostuje opravdu požehnaně. Kromě čtvrté instrumentální "Feelow Cutie" s dominantní basovou linkou najdete nějakého "přespolního" zpěváka na všech zbývajících devíti skladbách.

Album startuje klavírní "Give It" kam se svojí troškou do mlýna přispěl Kurt Wagner. Ten se ostatně postaral o vokální party i v závěrečné "Last Man". Druhá "Witchi Tai To" s Timem De Laughterem je vyloženě letní hitovka jako dělaná pro letní festivaly pod širým nebem. Vrchol alba ale jednoznačně vidím v tracku nazvaném jednoduše "17". Kdo zná předposlední album amerických Radio 4, rychle pochopí, proč tady Anthony Roman působí tak samozřejmě a přirozeně. Za pozornost stojí i hned následující, na současný módní elektro pop reagující "Light My Soul."

Jestliže jste jedni z těch, kteří se pravidelně víkend co víkend proměňují v šedobílé ufony s vyvalenými kukadly, strojovými pohyby těla a ráno pak z klubu odcházíte s protančenými podrážkami tenisek mezi posledními, na "Makeshift Feelgood" rovnou zapomeňte. A to jednoduše proto, že se u ní budete nudit. Dejte jí šanci za pár let, až budete taneční party trávit spíš v pohodlných sedačkách chill outů v družném hovoru s přáteli než v kotli hlavní stage s rukama nad hlavou, v černých brýlích na nose a s pochybnými sloučeninami v krevním oběhu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY