Osvícení bez zázraku

24.10.2006 05:00 - Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Nerozhodné torzo, které vzniklo po vyhození zpěvačky Tarji Turunen, se prostřednictvím CD "Bless The Child" a vydavatelství Universal Music opět připomíná. Tonoucí ruka skupiny Nightwish, která momentálně stále hledá zpěvuli, přinesla disk rarit a extra songů, což může být velkým lákadlem... Ovšem na lacinou mucholapku.
5/10

Nightwish - Bless The Child

Skladby: Bless The Child, Wayfarer, Come Cover Me, Dead Boy's Poem, Once Upon A Troubadour, Return To The Sea, Sleepwalker, Nightquest
Celkový čas: 39:50
Vydavatel: Universal
Ještě před několika málo lety byli Fini Nightwish ikonou. Dneska se z nich - bez Tarji a kvůli neustálému zdržování výběru náhradníka - stává nudná, ale přesto u některých opěvovaná a tělem chráněná skupina. I když vytvořila s paní Turunen skvělé a hodnoté skladby, každá hvězda jednou pohasne. Aby se ale tomu stalo co nejpomaleji, vyslalo vydavatelství do obchodů placku plnou rarit a nevydaných skladeb. Nebudu v sobě skrývat skeptika a přiznám, že zas taková senzace to není. Úplnou logiku ale nenacházím ve smyslu znovuvydání tohoto CD - jakási "původní podoba" vyšla už v roce 2002. Tehdá to byly tři verze - "Spinefarm", "Drakkar" a limitovaná edice "MCD". A právě stejný tracklist jako limitka má aktuální "Bless The Child", která je ale stejně okleštěná o ty dvě ostatní verze. Je tedy sice pěkné, že se Universal snaží hudbu Nightwish maximálně šířit, avšak víte, jak to je... "Všeho moc škodí," pravil klasik.

I když jsem začátek pojala možná až hodně kriticky a mohla bych ve stejném duchu pokračovat dál, musím několik slov prohodit k desce. Úvodní skladbou posadilo vydavatelství laťku až k bráně nebeské. Už jen první tóny prorocké "Bless The Child" avizují i neznalci, že jde o jednu z nejzdařilejších a nejcharakterističtějších nightwišáckých songů. Od kremační nálady, kterou tento kousek vyvolá, padá výbojnost materiálu nesnesitelnou rychlostí, až se rozplácne o zem jako holubí lejno. Ačkoliv by se zde našly ještě nějaké dvě nebo tři výjimky ("Wayfarer", "Dead Boy's Poem" a s přimhouřeným okem i "Come Cover Me"), nemohu si pomoct - ve zbylých pěti skladbách nenacházím nic moc senzačního a raritního.

Na internetu jsem tuto placku viděla za nějakých 400 Kč. Celkem oprávněně si myslím, že tato cena není moc adekvátní - možná kdyby se k posluchači dostaly i dvě další verze, aby měl vše pěkně dohromady. Vzpomínka na Tarju a vyvolání napětí, díky kterému by měl fanoušek po poslechu "Bless The Child" nadrženě vyčkávat u výlohy CD prodejen, jen aby nezmeškal ten slibovaný nářez, který chlapci z Nightwish nahrávají ve studiu, ale bez zpěvačky. A nebo ještě jiný důvod, proč deska vyšla - zpěněžit, co se dá, a namastit si kapsu. Proč ne, takový je byznys.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY