Jukebox 41/2006

11.10.2006 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Tento týden si v Jukeboxu představíme novinky od Becka, Seana Lennona, Four Tet, Sofa Surfers a Wolf Eyes.

Beck - Cellphone's Dead (8/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Beck - The Information
Isaac Hayes promine, ale Beck se pomalu stává nejslavnějším hudebním propagátorem scientologické církve. Jeho nejnovější album "The Information" vychází nečekaně rychle po loňském "Guero" a v očích posluchačů ho bude tížit stejně nemilosrdné srovnání s jeho nejlepšími alby, jako byly "Odelay" nebo "Mellow Gold". Notabene, když nové album má být návratem k jeho úvozovkydole hiphopovějším úvozovkynahoře kořenům. I tak ale deska obsahuje dost kvalitního materiálu na to, abychom Becka mohli chválit za další příspěvek do nebývale silné diskografie. Zatímco za oceánem desku propaguje špinavě rocková "Nausea", prvním evropským singlem je country trip-hop "Cellphone's Dead". Divné zvuky, bílý rap a funkové groove připomínající "Midnite Vultures", všechno jak to umí jen Beck, navíc doplněné bláznivým klipem od Michela Gondryho.
Four Tet ft. Princess Watermelon - Go Go Ninja Dinosaur (8/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Různí - Colours Are Brighter
Teď poruším jedno pravidlo, které jsem na sebe při psaní prvního Jukeboxu kdysi vymyslel, a to že nikdy nedám odkaz na dvě skladby stejného hudebníka. Může za to Four Tet, který se v Jukeboxu objeví dokonce už potřetí, ale nemůžu jinak. Nezveřejnit tuto skladbu, vyčítal bych si to určitě pěkně dlouho. Kieran Hebden se totiž přidal ke skupině hudebníků, kteří se rozhodli přidat se k projektu alba věnovaného výhradně dětem. Celý projekt Colours Are Brighter inicioval Mick Cooke z Belle & Sebastian a účastní se ho třeba také Franz Ferdinand, Snow Patrol, The Kooks nebo The Flaming Lips. Deska vyšla 2. října a výtěžek z prodeje poputuje na konto charitativní organizace Save The Children. Four Tet to celé otevírá s kouzelnou skladbou "Go Go Ninja Dinosaur" se zpěvačkou Princess Watermelon (pro mě bohužel zcela neznámou). Přiznám, že nápad s prehistorickým plazem provozujícím kung-fu je mi velmi blízký a doufám, že časem bude i filmově zpracovaný. A ta skladba je taky výborná, kdyby tohle děti poslouchali místo Maximum Turbulence, svět by byl krásnější místo. Další skladby z projektu si můžete poslechnout zde.
Sean Lennon - Dead Meat (8/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Sean Lennon - Friendly Fire
Být synem slavného otce není nikdy lehké a Sean Lennon si navíc za otce nemohl mezi hudebníky vybrat nikoho slavnějšího. Jeho kariéra začala už v šesti letech na albu Yoko Ono, vlastní debut si prožil v roce 1998 s "Into The Sun", které vydali Beastie Boys na svém labelu Grand Royal. Ten ovšem záhy vyhlásil bankrot a Sean Lennon kromě EP "Half Horse, Half Musician" nevydal dlouhé roky žádný materiál, a to i přesto, že byl od roku 2001 podepsaný firmou Capitol. "Dead Meat" je první nahrávka, která se objevila na jeho myspace a je to i pilotní singl z jeho nového alba "Friendly Fire". Sean těžko může soupeřit se svým otcem (a vlastně i matkou), nicméně to není vůbec špatná skladba s maličko nafouklou produkcí smyčců a klavíru.
Wolf Eyes - The Driller (8/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Wolf Eyes - Human Animal
Chvíli jsem se zdráhal, jestli mám v Jukeboxu upozornit na kapelu Wolf Eyes. Už dlouho patří toto megahlukové trio mezi mé oblíbence, ale mezi námi, jsou něco jako váš kamarád pankáč ze staré školy, který si nemění spodní prádlo, všude tahá smradlavého psa a vaše přátele s radostí uráží. Vzít ho do společnosti, to chce opravdu velkou odvahu, protože je jasné, že jeho kouzlo těžko někdo pochopí. S Wolf Eyes to risknu. Jednak vydávají čerstvé album "Human Animal" a navíc mě minulý týden předběhli kolegové z Freemusic i New Music, kteří z něho udělali album týdne, a tak trochu ho v mých očích zlegalizovali i pro normální posluchače. Nic se ale nemění na tom, že "The Driller" je zlá, ošklivá hudba, kterou si raději poslechněte o samotě, aby si o vás vaši blízcí nezačali myslet něco divného. Je to trochu doom metal, trochu free jazz, trochu illbient, hlavně je to ale těžký kult.
Sofa Surfers - White Noise (Kid Loco's Fire Engine Hip Society Remix) (8/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Sofa Surfers - White Noise Remixes
Rakouští Sofa Surfers hráli toto úterý v Akropoli a maličko mě mrzí, že jsem na ně neupozornil ještě před koncertem. Pokud totiž chcete z rakouské hudby něco zkusit, rozhodně by to měli být oni. Jejich dub-rock je naživo hypnotizující a za hřích stojí i jejich alba. Naše mp3 ukázka z jejich tvorby je remix "White Noise" (objevila se na loňském bezejmenném albu), který spáchal francouzský dekadent Kid Loco a vyšel na remixovém albu. Připravte se na necelých šest minut nadpozemského dubového groove, které Loco zabalil do echo efektů a pozpátku puštěných smyček, snad aby nás dostal do pořádného hudebního rauše. Surfers teď podepsali slavnému Leaf Label a jejich akcie poletí určitě nahoru.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY