Praha ožije Vinohradským vinobraním

21.09.2006 14:30 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Vinohradské vinobraní N
© Key production
Díky spolupráci městských částí Praha 3 a Praha 2 ožijí ve dnech 22. až 24. září pražská náměstí Jiřího z Poděbrad, Míru a Karlovo Vinohradským vinobraním. Vstup je již tradičně po celý víkend zdarma.

Program desátého Vinohradského vinobraní odstartuje v pátek 22. září přesně v pravé poledne ve Vinici na Gröbovce. Bubeníci v dobových kostýmech vybubnují příjezd zakladatele zdejší vinařské tradice - císaře Karla IV. s chotí Annou Svidnickou. Sám císař zde vyhlásí královský výnos o vinařství a poté za účasti patrona vinařů - svatého Václava a bohaté družiny dojde k slavnostnímu vylisování prvních hroznů.

Následně se celý historický průvod doprovázený rytířskou stráží na koních vydá na náměstí Míru a posléze i na náměstí Jiřího z Poděbrad, kde v 16.00 začne hlavní část oslav. V rámci bohatého historického programu budou mít návštěvníci možnost na vlastní oči přihlížet slavnostnímu založení Karlovy univerzity za účasti delegace učenců z Boloně a Paříže, potrestání loupeživého rytíře Řehoře, který se již cestou na náměstí pokusí oloupit císařskou družinu či lítý boj siláka Matěje Ratibořického s několikametrovým Hroznýšem Královským. V ještě atraktivnější podobě než v loňském roce se představí rytířský turnaj na koních. To ale nejsou zdaleka všechna lákadla - na náměstí již před začátkem programu vyroste historické tržiště plné ukázek pozapomenutých řemesel, tanců, ale i dobové muziky a poezie. Vůbec poprvé budou veřejnosti vystaveny i korunovační předměty.

"Vinohradské vinobraní je pro nás každý rok vysoce prestižní akcí, letošní jubilejní desátý ročník je však přeci jen mimořádný a tak jsme velice rádi, že se nám podařilo rozšířit program i o filmový festival o víně v kině Aero a na náměstí Jiřího z Poděbrad vyroste velkoplošná obrazovka, která návštěvníkům ještě umocní zážitek z celé akce," říká k letošnímu programu starosta městské části Praha 3 Milan Český.

Večer pak otěže zábavy převezmou špičky současného rocku. Program odstartuje zdaleka nejmladší rocková kapela u nás - Nevím, která odehraje vedle vlastní tvorby i klasické hity od skupin Nirvana či Metallica. První den Vinohradského vinobraní vyvrcholí od půl deváté koncertem Support Lesbiens, kteří jen o několik dní později vydají své již šesté studiové album.

V sobotu ve 14.00 se na náměstí Jiřího z Poděbrad vrátí středověký program, který okoření i soutěž ve zdolávání historické překážkové dráhy. Večer se na pódium postaví znovu muzikanti v čele s nadaným skladatelem Ondřejem Brzobohatým s jeho funkovou kapelou Bůhví, kterého vystřídá charismatická zpěvačka Gába Al Dhábba. Zlatým hřebem bude vystoupení finalisty soutěže "Česko hledá SuperStar" Petra Bendeho, jehož album "PB" se již usadilo na předních příčkách domácích hitparád. Sobotní večer završí velkolepý slavnostní ohňostroj. V neděli se historický program přesouvá na Karlovo náměstí.

Historii pražského vinařství založil svým výnosem roku 1348 císař Karel IV., který nechal révou osázet prosluněné kopce od Vítkova, přes Vinohrady až ke Karlovu. Dnes již v Praze existují poslední tři vinice - svaté Kláry v Tróji, Gröbovka v Havlíčkových sadech a v loňském roce založená vinice na žižkovském Vítkově. Novodobá historie oslav vinobraní odstartovala roku 1997, kdy tehdejší první ročník přivítal na tři tisíce návštěvníků. Magickou hranici dvaceti tisíc návštěvníků akce poprvé překonala roku 2004 a na loňský ročník se již přišlo podívat kolem dvaceti pěti tisíc lidí.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY