Československý jazzový festival v Přerově oslaví čtyřicítku

21.09.2006 10:12 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Jack Van Poll N
© jackvanpoll.com
Významné výročí si letos připomínají (nejen) čeští hudební příznivci - Československý jazzový festival v Přerově slaví čtyřicet let od svého založení. Od založení, nikoliv čtyřicátý ročník... Na vině je totiž umělé časové vakuum způsobené komunistickým režimem, jenž svobodomyslný jazz potíral. V Přerově proto od 11. do 14. října proběhne pouze dvacátý třetí ročník festivalu, přesto bude program stejně pestrý a kvalitní, jako kdyby šlo o kulaté výročí.

Slavnostní narozeninová hostina bude letos opravdu velkolepá. Hned první den pořadatelé posluchačům naservírují koncert zdejšího Academic Jazz Bandu a stálice Československého jazzového festivalu, nizozemského pianisty Jacka Van Polla a jeho tria. Ten se tuzemskému jazzovému publiku představil poprvé již v roce 1969 a o jeho vztahu k tomuto místu svědčí i skladba "Passage To Prerov".

Ve čtvrtek bude festivalový program pokračovat koncertem početného ansámblu Přerov All Star Band. Jeho členy se stanou desítky českých a slovenských jazzmanů, kteří jsou s historií festivalu neodmyslitelně spjati: např. Karel Růžicka Sr., Jiří Stivín, Svatopluk Košvanec, Petr Král, František Uhlíř či Juraj Bartoš. Druhou hvězdou večera bude zpěvačka Viktoria Tolstoy, která je označována za jazzovou princeznu Švédska a patří mezi výrazné talenty světového jazzu. Viktoria nahrazuje původně plánovaný koncert Roy Hargrove Quintet, jehož celé evropské turné bylo z rozhodnutí managementu zrušeno. V Přerově představí svou letošní novinku - album "Pictures Of Me". Tato pra pravnučka ruského klasika se českému publiku představila již několikrát, s úspěchem vystoupila např. na druhém ročníku pražského Philips International Jazz Festivalu.

Páteční večer bude patřit Saxtetu Štěpána Markoviče a bandu v Česku i na Slovensku velice oblíbeného amerického kytaristy Mika Sterna. Ten každým svým vystoupením či nahrávkou stírá hranice mezi jazzem, funky, blues či rockem. Letos v lednu vydal album "Who Let The Cats Out?", na kterém jej doprovází i Richard Bona. Vedle saxofonisty Boba Franceschiniho tvoří jeho současnou kapelu basista Chris Minh Doky a bubenice Kim Thompson.

Závěrečný den festivalu zahájí legendární Big Band Českého rozhlasu, se kterým vystoupí jako host Laco Deczi. Poté ovládne scénu přerovského Městského domu početná newyorská kapela hrající strhující směs jazzu, soulu, hip hopu, taneční hudby, afro-kubánských rytmů Groove Collective.

Během festivalu budou tradičně probíhat také koncerty pod širým nebem, řada doprovodných programů a oblíbené noční jam sessions. Hlavní program proběhne ve velkém sále Městského domu. Letošní ročník festivalu se koná pod záštitou prezidenta České republiky pana Václava Klause.

V Přerově se slaví ještě jedno významné výročí. V letošním roce totiž uplynulo sedm set padesát let od založení tohoto překrásného moravského města. O důvod více toto místo, nakloněné jazzovým tónům, navštívit!

Předprodej vstupenek: Městský dům, Kratochvílova 1 Přerov, tel.: 581 217 596, rezervace od 11.září 2006
Cena vstupného: k sezení 160,- Kč, ke stání 100,- Kč / večer


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY