Blízká setkání osmdesátkového druhu

19.09.2006 14:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Tři roky od poslední desky "Sensor" ukazuje skupina Camouflage svou dřívější tvář. Novinka "Relocated" podporovaná singlem "Motif Sky" je návratem do osmdesátých let, kdy frčel synthi pop. "Relocated" je stravitelnější a hitovější než "Sensor". A co na to Depeche Mode? Více v recenzi.
8/10

Camouflage - Relocated

Skladby: Relocated (hidden track), Memory, We Are Lovers, Motif Sky, Real Thing, Passing By, Confusion, The Perfect Key, Stream, Dreaming, The Pleasure Remains, Bitter Taste, Something Wrong, Light, How Do You Feel?, Last Contact (hidden track)
Celkový čas: 62:59
Na obalu nové desky Camouflage "Relocated" se potkává malá holčička s kosmonautem ve skafandru. Bližším prozkoumáním zjistíte, ze se holčička nad listím zasypaným chodníkem vznáší. Stejný kontrast je i na samotném albu. Camouflage stavějí na pevném základu synthi popu a vracejí se proti proudu času do svých začátků. S lehkostí sobě vlastní však do zvuku implantují současné zvukové motivy, které nic nenabourávají - jsou spíše součástí hry, která vás bez okolků snadno vtáhne do děje. To je celkem zásadní rozdíl oproti minulému chodu v podobě desky "Sensor", která svým chmurným nádechem byla hůře stravitelná. Dnes však patří ke klenotům v celé diskografii, kam snadno zapadne i "Relocated". To je čirým pokračovatelem klasického soundu Camouflage s několika jasnými hity.

Na povrch vyplave i ona stará známá, která se bude vyptávat, jak to tentokráte je s kopírováním Depeche Mode. I v tomto duchu se nekoná zcela nic nového, styčné paralely jsou patrné a slyšitelné. "Playing The Angel" je nejvíce patrné ve dvojici skladeb "Passing By" a "The Pleasure Remains", ta až příliš okatě pomrkává inspirací ze singlovky "Precious". Camouflage ale nejsou nějakým revival bandem Depeche Mode, ve své tvorbě využívají jasně čitelný vlastní přístup, který nejvíce zastřešuje zvukový hračička Heiko Maile. Marcus Meyn a Oliver Kreyssig mu jsou zdatnými pomocníky, oproti předchozím opusům má však Oliver více prostoru coby zpěvák.

Pilotní singl "Motif Sky" už hodně pamatuje, byl napsán Oliverem v době, kdy Camouflage opouštěl, to pomalu začínala devadesátá léta. V této písni a v "Dreaming" se vokálně střídají s Marcusem a jsou to jasné hity. Oliver pak ještě nazpíval trojici "Bitter Taste", "Confusion" a "Real Thing", která s "The Perfect Key" náladově nejvíce připomene minulou placku "Sensor". Kromě krátkých instrumentálních předělů, které jsou ukryté i na úplném začátku a konci, "Relocated" nabízí jedenáct chytlavých songů, mezi nimiž značně vyčnívají zmíněné "Motif Sky", "Dreaming", "The Perfect Key", "Real Thing", "The Pleasure Remains" nebo "We Are Lovers", jasný to kandidát na druhý singl z desky. Vše pak završuje hymnická tečka jménem "How Do You Feel?".

Camouflage nakopnutí úspěchem minulé opusu "Sensor" vsadili na potenciál v sobě ukrytý a vydali se směrem k blízkým setkáním osmdesátkového charakteru. Pokud "Playing The Angel" je zvukovým experimentem excelentní třídy, tak "Relocated" je spíše melodickým ekvivalentem s určitou mírou jistoty, co se týče celkového výsledku. Camouflage rozhodně nezklamali a natočili vydařenou desku, která může oslovit celkem široké spektrum posluchačů.

Album: Camouflage - Relocated
Hodnocení: 8/10
Celkový čas: 62:59
Skladby: Relocated (hidden track), Memory, We Are Lovers, Motif Sky, Real Thing, Passing By, Confusion, The Perfect Key, Stream, Dreaming, The Pleasure Remains, Bitter Taste, Something Wrong, Light, How Do You Feel?, Last Contact (hidden track)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY