Dobrý zvuk a ostrý obraz Kanyeho Westa

13.09.2006 14:00 - Ondřej Ručka | foto: facebook interpreta

Měl z něj být mladistvý intelektuál. Poté zručný producent. Ale on nechtěl a z koláče hip hopu chtěl ukousnout větší krajíc, než jaký mu snad sudičky přiřkly. Dvě geniální řadová alba dokázala průměrného MC-ho a geniálního producenta Kanyeho Westa vystřelit vysoko do hvězdných výšin. Jako správná hvězda si i Kanye usmyslel, že své poselství předá budoucím generacím i v obraze. Tak vzniklo DVD "Late Orchestration".
8/10

Kanye West - Late Orchestration

Celkový čas: asi 49 minut
Vydavatel: Universal
Nikdo tomu nevěřil. Kdo by kupoval desky MC-ho bez zkušeností ze života na ulici? Kdo by poslouchal rýmy bez sprosťáren, šovinismu, rýmy bez smrti a zločinu? Koho zajímá někdo, kdo není pimp, gangsta ani hustler? No vidíte, najde se jich dost! Kanye West nesplňuje žádnou marketingovou podmínku pro to, aby se z něj stal slavný interpret, ale dokázal díky síle své hudby (která bývá v dnešní době často až na druhém místě) prorazit a stát se skutečnou hvězdou. Ač tomu nikdo nevěřil, Kanye šel za svým a přesvědčil nahrávací firmu k vydání debutu "College Dropout", způsobil senzaci a když o rok později vyšlo "Late Registration" bylo jasné, že tenhle pán jako rapper neupadne do zapomnění. Za pár týdnů má vyjít poslední deska z trilogie - "Graduation". Těžko předjímat, co na ní lze očekávat, ale pokud bude Kanye pokračovat v udaném tempu, bude to jistojistě jeden z kandidátů na desku roku. Čekání Kanye fanouškům trochu ulehčil a vypustil na CD a na DVD (jež je předmětem recenze) živák "Late Orchestration", který přináší záznam jeho vystoupení z 21. září roku 2005, které se uskutečnilo v Londýně v proslulých studiích na Abbey Road.

V lehce omezeném a stísněném prostoru nahrávacího studia si Kanye dovolil vystřihnout show pro přibližně tři stovky vybraných fanoušků (respektive lidí, kteří pracují v médiích a hudebním průmyslu, nechyběl ani Jay-Z a Beyoncé) za přítomnosti několika hostí na scéně, mezi kterými vynikal hlavně John Legend. Od záznamu tak nečekejte bezuzdné orgie světel, efektů a kostýmů, celou dobu je nutné vystačit s Kanyem v elegantním saku a světlých kalhotech, s růží v klopě, s DJem a doprovodným ženským orchestrem (smyčce a harfa). Šikovná kamera a dobrý střih však celému koncertu dodávají dynamický nádech, kterým se často nemůže pochlubit ani DVD se záznamem jevištní show s produkcí v hodnotě miliónů dolarů. Na relativně minimalistické scéně se Kanyemu dokonale podařilo ovládnout prostor, vystoupení je také jedním slovem precizní, a na záznam se tak podařilo zachytit jednoduchou, elegantní a působivou show. Problémem je snad jen její délka, která se střihem vměstnala do sotva padesáti minut. Je ovšem pravdou, že díky tomu nezačne vystoupení nudit.

Co se týče hudební části, Kanye mohl nabídnout materiál ze dvou řadových alb, věci z "Late Registration" znějí takřka stejně jako na desce (kde byly orchestrální party vkomponovány jako jeden z hlavních motivů celé nahrávky producentem Jonem Brionem), kousky z debutového "College Dropout" jako "All Falls Down" nebo "Jesus Walks" byly novým aranžím přizpůsobeny také a nutno podotknout, že i s přešitým kabátkem vyzněly zcela přirozeně a organicky. A co se týče technické části, DVD má širokoúhlý anamorfní obraz, zvuk ve formátu Dolby Digital Stereo a 5.1 DTS, menu jsou krásně animovaná, bonusy v podobě Kanyeho videoklipů a rozhovoru jsou příjemným standardem. Potěší i "Follow The Bear" - bonus, který nechává zvídavého fandu v průběhu záznamu koncertu (když se objeví medvěd) nahlédnout do zákulisí.

Recenzované DVD není žádnou revolucí, ale díky Kanyeho perfekcionismu je velmi vyvedeným počinem, který potěší fandy. A nezaujaté posluchače musí tohle pojetí hip hopu zaujmout také (a taky semišový přebal, ve kterém je obal s DVD zasunut). Po zásluze osmička.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY