Ronanovi plačící andělé

06.07.2006 15:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Ronan Keating je nejvíce viditelnou tváří po rozpadu Boyzone, což je stejný případ jako Take That. Na své nové desce nikterak nikam nespěchá, "Bring You Home" je plné balad, kterým přicházíte na chuť postupným poslechem. "Bring You Home" není o hitech, ale o celkové atmosféře.
7/10

Ronan Keating - Bring You Home

Skladby: Friends in Time, This I Promise You, All Over Again, Iris, To Be Loved, Superman, It's So Easy Lovin' You, Back In The Backseat, Bring You Home, Hello Again, Just When I'd Given Up Dreaming, (We Just Need) Time
Celkový čas: 48:57
Vydavatel: Universal
Začíná se mluvit o reunionu kapely Boyzone, ale po vzoru Take That se jej nezúčastní nejvíce viditelný člen. V tomto případě to je Ronan Keating, který si vybudoval slušný náskok před svými kolegy. Po nemalé odmlce nachystal svou čtvrtou studiovou desku "Bring You Home". Ta rozjíždí novou kapitolu jeho dráhy po výběru "10 Years Of Hits". Servíruje na ní slušný počet načechraných balad, v kterých se tu a tam vyloupne nádech irských tradičních motivů. Sám se autorsky spolupodílel, ale nečekejte snůšku nadupaných hitů, "Bring You Home" je o celkové atmosféře, v které andělé strážní ochraňují nejenom Ronanův domov. Ten ho opustil na loďce, to aby vám dovezl čerstvé ostrovní zprávy o životních peripetiích. Je vstřícným vypravěčem, který se rád vrací do rodného přístřeší, kde se cítí nejbezpečněji.

Pilotním singlem se stala převzatá skladba "Iris", tu natočili Goo Goo Dolls a nezaměnitelně zazněla ve filmu "Město andělů". Ronan ji nijak zásadně neupravil, jen ji přezpíval a jasně jí nalaďuje posluchače na to, o čem vlastně je celé album. Teskné balady padlého anděla tu navozují emoce, do kterých se Ronan hodně hluboce ponořil. Duet "All Over Again" s ním nazpívala Kate Rusby a je to nemalý vrcholný střípek. Na klavírní návštěvu s pomocnou rukou přispěchal Jamie Cullum, jeho part zaznívá v "To Be Loved".

Ronanovi balady vždycky šli, neměl s nimi žádný problém, a tak jimi tentokráte napěchoval skoro celé album. Vstoupil tak na tenký led, protože takto lapená deska může při poslechu posloužit jen k několika málo činnostem. Jediným výrazným narušitelem je skladba "Back In The Backseat", která dusá skoro disco rytmem, a celku tak dává na frak, protože rozežene ono pouto zamilovaných krás. Titulní "Bring You Home" mlží inspirací vypůjčenou z "Hey Jude" od Beatles, ale ono je dnes už těžké být zcela originální. "Friends In Time", "All Over Again" a "To Be Loved" jsou nejsilnější momenty desky, kterým poslušně pomáhají "It's So Easy Lovin' You" a "Just When I'd Given Up Dreaming".

Ronan Keating natočil povedené album, kterému čest kazí pár skladeb. Hlasově nemá až příliš široký záběr, a tak staví na tom, co mu jde a neuškodí mu. Smyčcové aranže rozmáchle zkrášlují výsledek a po celou délku "Bring You Home" budete vděčně poslouchat Ronanovu vyprávění. Jeho příběhy o lásce a hřejivém krbu domova nikoho neodradí, jen by to v druhé polovině nechtělo tolik polevovat z úvodního víru životních emocí.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY