Chlapecké šarvátky i po dlouhých deseti letech

18.07.2006 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Po lístcích na comebackové turné Take That se rychle zaprášilo. Po hitové kompilaci "Never Forget", klipovém DVD, vyšlo další DVD - tentokráte dokumentární. "For The Record" je dokument, který byl odvysílán v televizi a nyní vyšel na stříbrném nosiči. Kromě základního historického exkurzu na vás čekají obšírnější rozhovory s hlavními aktéry, ale to je tak vše.
5/10

Take That - For The Record (The Official Documentary)

Celkový čas: asi 170 minut
Vydavatel: Sony BMG
Take That okolo sebe spustili nevídanou vlnu davového šílenství a za svou krátkou kariéru dokázali zdolat obrovský vrchol zájmu médií a úspěchu v hitparádách. Rozchod však přišel zcela nečekaně a byl hlavně oplakán mnoha fanynkami. Dokument "For The Record" přibližuje i temnější stránky dráhy Take That. Bonusem jsou pak sestříhané rozhovory s jednotlivými aktéry. "For The Record (The Official Documentary)" navazuje na klipový nosič "Never Forget (The Ultimate Collection)" a vydavatel by udělal nejlépe, kdyby je oba vydal jako jeden box. Přece jen není tolik běžné kupovat si DVDčko s dokumentem v televizi odvysílaným. Nijak není vyvrácen fakt, že tento historický exkurz do života jednoho z nejúspěšnějších boybandů patří k těm povedeným a detailním.

Dějová linie jde pěkně chronologicky, vše vychází z úvodních faktografických ód na úspěch Take That. Následují dobře sestříhané vstupy kompletní pětice, každý však sedí sólo; až v úplném závěru se všichni sejdou, tedy až na jednoho jedince. Příběh je vyprávěn od prvního konkurzu, setkání s budoucím managerem Nigelem Martin-Smithem, vydání prvního singlu a končí u megaúspěchu s "Back For Good". Kromě ukázek z klipů, koncertů a jejich zákulisí zde naleznete i mnoho zajímavých skoro domácích videí, která přibližují jejich bujarý život - bulvár by se rychle nacpal vydatnými sousty. Nejzajímavější pasáže ukazují hlavně vztah Robbie versus Gaz (alias Garry Barlow) a Robbieho alkoholově drogové propadliště. Závěr dokumentu je věnován onomu comebacku, ale, jak už určitě všichni víte, je bez Robbieho Williamse. Ten ani nepřišel na první setkání po deseti letech, jen svým kolegům poslal natočený video pozdrav.

Mezi bonusy naleznete sto minut rozhovorů, které nebyly použity, ale navozují nebo doplňují dialogy z hlavního dokumentu. Je zajímavé sledovat, jak jednotlivé vztahy ve skupině popisují Garry Barlow, Howard Donald, Jason Orange, Mark Owen a Robbie Willimas. Je z nich patrné, že s Robbiem vychází po letech jen Mark, zbytek spíše táhne s Garrym, toho zas Robbie rozhodně nemusí - takže i tak dopadl onen návrat na výsluní. Robbieho vyprávění mi přijde i nejpoutavější a nejhumornější.

DVD je vybaveno titulky (české by byl komfort, musejí stačit anglické, německé, italské nebo holandské) a zvuk přináší docela blamáž. Na obalu se píše, že je v Dolby Digital 2.0 nebo Dolby Digital 5.1 Surround, hned v menu však zjistíte, že to není pravda - ohledně zvuku se v něm nedá nic nastavit. Když však budete dokument sledovat důkladně, v hudebních pasážích (objevujících se na i klipovém DVD) uslyšíte z ničeho nic pětikanálový zvuk, ale jakmile je mluvené slovo, je tu návrat do sterea. Trošku komplikované, ale proč ne?

Dokument "For The Record" je pro fandy zajímavým pohledem do historie Take That, kteří vlastními slovy popisují, co vše se vlastně mezi nimi odehrálo. Nechybí ani pohled jejich ochranky nebo skalních fanynek. Jen nevím, jak bude velký jeho komerční ohlas, přijde mi mnohem lepší, kdyby toto DVD vyšlo spíše jako bonus ke klipovému kompletu "Never Forget". Takhle si jej zakoupí jen ti nejskalnější.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY