Jukebox 24/2006

14.06.2006 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Tento týden si v Jukeboxu představíme novinky od Danielson, Ani DiFranco, Briana Eno a Davida Byrnea, Jamieho T a Yo La Tengo.

Danielson - Did I Step On Your Trumpet? (9/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Danielson - Ships
Teď když jsou Kelly Family dávno zpátky doma na Saturnu a "Zpívá celá rodina" se přestalo vysílat, nějakou ujetou muzikální rodinu aby člověk pohledal. Naštěstí přímo z nebes znovu sestoupili Danielson Famile, aby nás zahrnuli svojí nefalšovanou křesťanskou láskou a kupou bláznivých indie-folkových halekaček. To první můžete v klidu ignorovat, to druhé je třeba si užít, třeba na květnovém albu "Ships", které vyšlo na Secretly Canadian. Desku s bláznivou rodinou natáčeli třeba Sufjan Stevens nebo členové kapel Deerhoff a Why?, což svědčí o jejich kultovním statutu mezi americkými hudebníky. "Did I Step On Your Trumpet?" je veselá miniatura ujetostí, připomínající Animal Collective.
Ani DiFranco - Millenium Theatre (8/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Ani DiFranco - Reprieve
Americká písničkářka Ani DiFranco si užívá absolutní umělecké svobody, na svém labelu Righteous Babe Records chrlí jedno album za druhým, až to někdy fanoušci přestávají stíhat. Letošní "Reprieve" vyjde na začátku srpna a bude už její osmnácté. Nahrála ho jen ve společnosti basisty Todda Sickafoose ve svém domě v New Orleans a ohlašuje ho promo mp3 "Millenium Theatre". Jestliže její chování na poli umělecké svobody připomíná aktivity Prince zpřed několika let, tato píseň je něco jako její "Sign O' Times" - sonda do událostí jejích (našich) temných časů, světa osobního (smrt otce) i politického.
Brian Eno & David Byrne - Regiment (8/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Brian Eno & David Byrne - My Life In The Bush Of Ghosts
Před čtvrtstoletím Brian Eno a David Byrne natočili společně album "My Life In The Bush Of Ghosts", na svoji dobu revoluční počin na pomezí elektroniky, samplingu a world music. Letos se k desce vrátili, aby ji vydali v nové remasterované edici, doplněné o skladby, které se na původní verzi nevešly. Dvě písně z desky navíc poskytli na webu k remixování, což je chvályhodný čin. Electro-etno-jazz "Regiment" zní po těch letech trochu bezzubě, ale musíte si uvědomit, že to bylo natočené v době, kdy Natasha Atlas ještě nosila plínky.
Jamie T - Do You Have The Time?
ke stažení / audiostream / videostream

Jamie T - Sheila
Excentrický muzikant Jamie T, o kterém jsme psali v prvním Radaru, o sobě konečně dává vědět s prvním singlem "Sheila", který už bude na začátku července ohlašovat debutové album. A že má své posluchače rád, na svém webu zveřejňuje ve formátu mp3 jednu z b-stran singlu. "Do You Have The Time?" je ska s londýnským muffinem v hlavní roli. Zní to trochu jako hypotetická b-strana singlu The Streets, kterou natočil opilý Mike Skinner v zákulisí Readingu s The Ordinary Boys. Těšíme se na album.
Yo La Tengo - Beanbag Chair (7/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Yo La Tengo - I Am Not Afraid Of You And I Will Beat Your Ass
Už dvacet let uplynulo od debutu Yo La Tengo a dvě dekády indie kapely z New Jersey rozhodně nebyly nuda. Promo mp3 "Beanbag Chair" nás připravuje na jejich zářijové album, v jehož názvu vzkazují divákům: "I Am Not Afraid Of You And I Will Beat Your Ass". "Beanbag Chair" je prosluněná pohodovka s trombónem ve stylu Ringových popěvků na deskách Beatles a trochu zavání parodií.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY