Druhý domov přivítal Bryana Adamse srdečně

02.04.2006 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Zdaleka ne první koncertní DVD Bryana Adamse vyšlo nedávno celkem v tichosti pod názvem "Live In Lisbon". Nepřekvapí snad ničím, co bychom od Kanaďana s kytarou nečekali, ale to je pro Bryanovy fanoušky jedině dobrá zpráva. Je to dobře odvedená práce, navíc ve velmi dobré atmosféře vytvořené portugalským publikem.
7/10

Bryan Adams - Live In Lisbon

Skladby: Room Service, Open Road, 18 'Til I Die, Let's Make A Night To Remember, Can't Stop This Thing We Started, Kids Wanna Rock, Back To You, (Everything I Do) I Do It For You, Summer Of '69, Cuts Like A Knife, When You're Gone, Not Romeo Not Juliet, Heaven, It's Only Love, The Only Thing That Looks Good On Me Is You, Cloud Number 9, Run To You, Best Of Me, Flying, All For Love, Straight From The Heart, Room Service
Celkový čas: asi 195 minut
Vydavatel: Universal
Jednoznačnou trefou do černého bylo rozhodnutí Bryana Adamse (nebo jeho spolupracovníků, to je v této chvíli jedno) natočit koncertní DVD v Lisabonu. Jak vyplývá z rádiového rozhovoru, který je ostatně uveden v bonusovém vybavení disku, je Portugalsko zemí, kde Bryan strávil několik let dětství. Lisabonské publikum přijalo Adamse víc než vstřícně a nejde jen o transparenty Welcome home. Skvělou atmosféru se podařilo na DVD "Live In Lisbon" zachytit perfektně a hlavně díky ní je zaznamenaný koncert příjemnou podívanou.

Disk má ovšem jednu pihu na kráse, a tou je kamera. Někomu to nemusí vadit, ale jinému ano: Obraz ostrý jak břitva se prudce střídá s hrubě zrnitým záznamem a některé střihy jsou docela zběsilé. Chápu záměr tvůrců ozvláštnit běžný koncert na DVD o něco originálního, ale někdy to působí jako samoúčelná snaha o umění za každou cenu. Škoda toho, protože zvuk je velmi dobrý (Stereo, Dolby Digital a DTS), koncert má spád a kapela odvádí solidní práci.

Když už jsme u té kapely - od minulých živých Adamsových DVD (na Slane Castle a v Budokanu) se liší obsazení. Místo tříčlenného tělesa, kdy Bryan obstarával baskytaru, je nyní sestava pětičlenná, takže zvuk je plnější a místo bílé barvy (kterou mělo minule vše včetně repráků) je všechno v tmavě modré a černé, hudebníci vypadají v jednotném oblečení jako Brigáda socialistické práce. Ale jinak všechna čest, Adams se vůbec nemusí stydět tvrdit tisícihlavému davu, že od něj dostává to nejlepší ("Best Of Me").

Zajímavostí večera, kromě již obligátního zpěvu/nezpěvu dívčiny vytažené z publika při "When You're Gone", je akustický čtyřpísňový blok samotného Adamse jen s kytarou zařazený na samotný závěr vystoupení a některé písně, jež doznaly změn v aranžmá. Ale nejlépe zní zpěvák se svou skupinou v průrazných rockových hitech ("It's Only Love"). Pěkný nápad byl orámování koncertu titulní písní zatím posledního řadového alba "Room Service", a to ve zcela odlišných verzích.

Bonusy DVD stojí jen za krátkou zmínku: Interview je trošku opruz, protože slyšíme kolečko otázka-odpověď-překlad do portugalštiny. Tři promo videa ("Room Service", "This Side Of Paradise", "Nowhere Fast") nejsou nijak bombastická, nemluvě o zbytečné a neobjevné fotogalerii. Všechno jsou to věci, ke kterým asi nemá cenu se nějak vracet, ale samotný koncert žádného fanouška Bryana Adamse nezklame.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY