Nesmrtelný král reggae opět ožívá

31.03.2006 05:00 - Pavel Novák | foto: facebook interpreta

Bob Marley a jeho kapela The Wailers pobláznili celý svět reggae hudbou a po jejich vzoru se tisíce lidí začali obracet na rastafariánskou víru. Hlavní jsou ale písničky a výběr "Africa Unite: The Singles Collection" je důkazem toho, proč Bob Marley je a vždy bude jenom jeden.
7/10

Bob Marley & The Wailers - Africa Unite: The Singles Collection

Skladby: Soul Rebel, Soul Shakedown Party, Lively Up Yourself, Trenchtown Rock, Concrete Jungle, I Shot The Sheriff, Get Up Stand Up, No Woman No Cry (Live), Roots Rock Reggae, Exodus, Waiting In Vain, Jamming, Is This Love, Sun Is Shining, Could You Be Loved, Three Little Birds, Buffalo Soldier, One Love / People Get Ready, Africa Unite (will.i.am Remix), Slogans
Celkový čas: 76:41
Vydavatel: Universal
Jamajský rodák Robert Nesta Marley se vyklubal na svět 6. února roku 1945. Svou hudební kariéru započal v šestnácti letech ve městě Trenchtown. Později založil kapelu The Wailers, se kterou, i když si prošla personálními změnami, hrál až do konce své kariéry. Zlom v jeho životě přišel v roce 1977. Jednou, když hrál svůj milovaný fotbal, si zranil palec a při následném vyšetření mu byl diagnostikován zhoubný nádor. Jediným východiskem byla operace, kterou Marley odmítl, protože odebrání postiženého prstu by bylo v rozporu s rastafariánstvím, které vyznával. Ačkoliv se jeho zdravotní stav zhoršoval, jeho odhodlání vystupovat a tvořit novou hudbu zdaleka neutuchalo. Rakovina se ale postupně rozšířila do plic a jater a po zkolabování roku 1980 už chybělo jen málo ke smrti, která si pro největší legendu reggae hudby přišla 11. května roku 1981.

Chronologicky řazený výběr "Africa Unite" zahrnuje v podstatě to nejlepší, nejznámější a nejvíce poslechuhodné, co kdy Bob Marley nahrál. U každé skladby je uvedena její stručná historie a případné zajímavosti. Je zcela samozřejmé, že zde nechybí hity jako "I Shot The Sheriff", se kterou v roce 1974 dobyl Eric Clapton první místo americké hitparády, revoluční "Get Up, Stand Up" či "Could You Be Loved", kterou si pro změnu vypůjčil Joe Cocker. V podstatě o každé písni by se dalo říct, že je na výběru právem a nezabírá místo žádné jiné. Bohužel Bob za svou kariéru napsal a vydal spoustu úžasných skladeb, a tak udělat jednodiskový výběr je poměrně problematické - je více než pravděpodobné, že každý jeho fanoušek najde minimálně jednu skladbu, která mu zde chybí. V mém případě jde hned o tři: "Turn Your Lights Down Low", "Iron, Lion, Zion" a "Redemption Song". Možná z toho důvodu je mi o něco bližší výběr "One Love" z roku 2001.

Nejzajímavějším okamžikem alba bude bezesporu skladba "Slogans", která byla objevena teprve nedávno. Bob ji napsal v hotelu v Miami roku 1979. K jejímu novodobému nahrávání byl mimo jiné přizván Eric Clapton, který si v ní zahrál na kytaru. A ačkoliv byla současná verze skladby nahrána roku 2004, krásně zapadá mezi ostatní nahrávky Boba a jeho kapely. Druhým bonusem a neméně zajímavou nahrávkou je remix písně "Africa Unite", o který se postaral známý will.i.am z Black Eyed Peas.

Výběr "Africa Unite" je výběrem určitě dobrým, ale je jen jedním z mnoha, které vyšly. Jsou skladby jako "No Woman No Cry" nebo "Sun Is Shining", které se snad objeví na každém, ale pak je tu několik, které zdaleka ne na každém najdeme. Ať už ale sáhneme po kterémkoliv, vždy bude plné toho pravého reggae, které už nikdo nikdy nepřekoná. Bob Marley je sice už čtvrt století po smrti, ale jeho písničky budou žít věčně. Pro miliony lidí bude vždy symbolem reggae a rastafariánství, ačkoliv právě jeho víra se mu stala v životě osudnou.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY