V červnu v Praze zahrají i Tool

02.03.2006 17:15 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Tool N
© facebook interpreta
Není moc kapel, které se mohou pochlubit tak velkým zájmem fanoušků a zároveň respektem kritiky. Škoda jen, že jejich desky nevycházejí častěji a že na koncertní turné se vydávají také jen jednou za čas. Ale není důvod ke smutku, protože Tool mají před vydáním další desky a jejich evropské koncertní turné zahrnuje i zastávku v Praze.

Hudba Tool bývala vždy popisována jako depresivní a ponurá, často byly zmiňovány neobvyklé, téměř okultní techniky, které údajně kapela při nahrávání používá. Skutečně těžko říct, co stojí za mimořádně sugestivním a podmanivým zvukem Tool. Každopádně patří k tomu nejlepšímu, co může post metalová scéna nabídnout. Tool fungují od počátku devadesátých let, jejich první štace nebyly ničím menším než festivaly typu Lollapalooza v roce 1993. V témže roce vychází i jejich debutová nahrávka "Undertow", která se (podpořena vynikajícími koncerty) záhy stává platinovou. Na další album si však fanoušci musí počkat do roku 1996, kdy byla hudebnímu světu naservírována lahůdka "Aenima". Ať už dlouhé prodlevy mezi jednotlivými nahrávkami byly způsobené vedlejšími projekty jednotlivých hudebníků (asi nejznámějším jsou A Perfect Circle), Tool na každé z nich přicházeli s něčím novým. Na úspěšný počin "Aenima" navázali až v roce 2001 s deskou "Lateralus". Oproti předcházejícímu albu se Tool jakoby stáhli do sebe, skladby jsou uzavřenější a nesnadnější k uchopení. Hybné a relativně zapamatovatelné písně z "Aenima", jakými byly skladby "Stinkfist" nebo "Aenime", zde nenalezneme (snad jen "Schizm" nebo "Parabola"). O to více je však "Lateralus" komplexní vizí, v nichž má každá nota, každý zvuk své jedinečné postavení. Svojí tvrdou, údernou hudbou a temnými texty získávají Tool čím dál více fanoušků, kteří při jejich koncertech doslova šílí. Tool nehrají pro naše uši, pokoušejí se působit přímo na srdce, na duši - a v neposlední řadě i na psychiku posluchače.

Doufejme, že nová nahrávka Tool, která je fanoušky i kritikou netrpělivě očekávána (její vydání je plánováno na letošní květen), bude stejně kvalitní jako jejich předchozí počiny. Tool se v Praze již jednou představili, šlo však o účinkování na putovním festivalu Ozzfest v roce 2002, nyní se vracejí v rámci svého evropského turné a fanoušci si tak budou moci vychutnat regulérní koncert. Ten se odehraje 25. června v pražské T-Mobile Aréně.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY