Robo Mikla je bezzubý krokodýl

26.01.2006 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Dalším přírůstkem k albům absolventů prvního ročníku televizní soutěže Slovensko hľadá SuperStar je deska s názvem "Nedokončená" rebela Roba Mikly. Stejně rozporuplně jako interpret působí i jeho debutový počin.
4/10

Robo Mikla - Nedokončená

Skladby: Nedokončená, Bezzubý krokodíl, Smúť len sekundu, Penzión Prepadák, Bongo-Bombo, Lietajúca princezná, Pár tisíc dní, Psí čas, Oheň, Spáchaj zázrak, Amerika v duši, Velký brat ťa vidí, Mne ku šťastiu stačí, Kým ťa mám
Celkový čas: 57:45
Vydavatel: Sony BMG
Who the fuck is Robo Mikla? zeptá se jistě mnohý čtenář musicserveru a my odpovídáme: Robo Mikla je chlapík, jenž to v pěvecké reality show "Slovensko hľadá Superstar" dotáhl až do první pětky a své účinkování v soutěži ukončil stylovým odchodem z disciplinárních důvodů, řečeno sportovní terminologií. Takového týpka Česko v obou ročnících "SuperStar" nemělo, nepamatuji si, že by někdo z chlapců či děvčat ukazoval na tiskovce novinářům holý zadek a na televizní natáčení přišel pod vlivem. Robo více než svým pěveckým uměním zaujal výstřelky a čichem na skladby, které mu sednou a neprozradí hlasové nedostatky.

Mikla si mnoho posluchačů získal přímočarým svobodomyslným vystupováním a stal se miláčkem bulváru. Na soutěži postupoval s odřenýma ušima pořád výše, ale někdy zaujal - například zajímavou interpretací Idolovy "Rebel Yell" nebo překvapivě zábavným duetem "Ó Maňo" s Tomášem Bezdedou. Debutová deska "Nedokončená" (už při vydání v listopadu 2005 měla status desky zlaté) je plná původního materiálu bez využití audiobank (téměř výhradním skladatelem je Robo Šipoš a autorem textů Jožo Urban) a obohacená o titulní skladbu ke slovenskému "Velkému bratrovi" a coververzi dávného hitu zpěvákova oblíbence Roba Grigorova "Kým ťa mám", s níž Mikla bodoval i v "SuperStar".

"Nedokončená" je velmi divná deska - výborné fotky Ondřeje Pýchy na obale a v bookletu přesně vystihují, jaký Robo Mikla je nebo by chtěl být. Ovšem písně jako by byly psané pro někoho jiného. To, co Mikla v televizi a na koncertě ošvindluje tvrďáckým zjevem a šoumenstvím, na desce ve zpívání nezvládá. Na albu je mnoho míst, kde je jeho drsný zpěv až nepříjemný a intonačně velmi velkorysý, jak by řekl pan Klezla. Mezi hudbou a vokálem panuje těžká nerovnováha, ukázkovým příkladem tohoto nesouladu je například pomalá, skoro sváteční píseň "Spáchaj zázrak", kterou Robo drtí v prackách jako bezbrannou plastelínu. Z toho mála, co na desce není hlazením kocoura proti srsti, jmenujme rozhoupanou skladbu "Psí čas" a velmi dobrou píseň "Penzión Prepadák".

Jediným problémem alba Roba Mikly je Robo Mikla. Písničky jsou slušný pop a texty dokonce vysoce nadprůměrné (básník Jožo Urban, budiž mu země lehká, nebyl žádné ořezávátko). "Nedokončená", kdyby na ní zpíval někdo jiný, byla by úplně jinou a troufám si tvrdit i mnohem lepší deskou. Robovu parketu jsem si představoval někde úplně jinde - na debutu je z rockera bezzubý krokodýl.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY