Kylie živě a naživu

05.04.2006 16:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Jen pár dnů před tím, než Kylie Minogue diagnostikovali rakovinu prsu, byl zaznamenán její londýnský koncert, který posléze vyšel na DVD "Showgirl". A jako u všech jejích minulých živých dévédéček se i na tomto dočkáte spousty hitů, velké show, několika překvapení a výborného zpracování.
8/10

Kylie Minogue - Showgirl

Skladby: Overture, Better The Devil You Know, In Your Eyes, Giving You Up, On A Night Like This, Shocked, What Do I Have To Do, Spinning Around, In Denial, Je ne sais pas pourquoi, Confide In Me, Red Blooded Woman / Where The Wild Roses Grow, Slow, Please Stay, Over The Rainbow, Come Into My World, Chocolate, I Believe In You, Dreams, Hand On Your Heart, The Locomotion, I Should Be So Lucky, Your Disco Needs You, Put Yourself In My Place, Can't Get You Out Of My Head, Especially For You, Love At First Sight
Celkový čas: asi 145 minut
Vydavatel: EMI
Před časem chytla druhý dech kariéra Kylie Minogue a před o něco kratším časem i její život. Přece jen rakovina není zrovna nemoc, která se dá přechodit s paralenem, takže Kylie na nějaký čas přerušila veškeré hudební aktivity a věnovala se léčbě a následnému odpočinku. Nyní už prosakují zprávy, že pilně pracuje na nové řadové desce, do obchodů se však dostalo i DVD "Showgirl", které mapuje koncert jejího turné na podporu alba největších hitů. Koncertní dévédéčka této Australanky bývají vždy kvalitní jak po stránce obsahové (= přinášejí něco, co na minulém nebylo, nejedná se stále o stejné písničky ve stejných aražmá, jak to dělají některé jiné hvězdy), tak po stránce zpracování (= zvuk, bonusové materiály). A ač "Showgirl" není napěchováno úplně po vrch, přece jen v kontextu produkce hudebních DVD přináší slušný nadprůměr.

Koncert byl natáčen počátkem května v londýnské Earls Court Areně (jen pár dnů poté zpěvačka zjistila, že má rakovinu) a britské publikum své Kylie rozumí, takže po této stránce má vystoupení výbornou atmosféru. K výpravě toho není moc co dodat - Kylie si vždy zakládala na velké show a turné k desce největších hitů ji mělo doposud nejbombastičtější. Tohle je pop, který si nehraje zbytečně na umění, ale chce především bavit. Kylie si je také vědoma, že má velkou a věrnou fanouškovskou základnu, takže v téměř třicítce skladeb dojde nejen na staré hity, které už v někom sice mohou vyvolat úsměv na tváři ("Especially For You" bych už skutečně nečekal), ale také na albové skladby, které sice nebyly hity, ale fandové je milují. Celý koncert je rozdělen do šesti částí (+ přídavky), v každé je Kylie samozřejmě jinak oblečena, ale hlavně jsou v nich skladby citlivě poskládány. Nejsilnější je asi třetí část "Denial" s trojicí písní "In Denial" (s Neilem Tennantem z Pet Shop Boys z playbacku), "Je ne sais pas pourquoi" a "Confide In Me". Poslední jmenovaná je představena opět v nové verzi (jako ostatně většina hitů na tomto koncertě) a opět je to zážitek. Po zvukové stránce DVD nabízí stereo, DD 5.1. i DTS, bohužel chybějí titulky.

Bonusové vybavení by se dalo označit za základní, ale dostačující. Dvacetiminutový dokument "Behind The Feathers" místo vzájemného poplácávání po zádech, jak je dost často zvykem, obsahuje informační průlet mezi kvanty lidí, kteří se na koncertech podíleli a je velmi dobře zpracovaný. Naštěstí na titulky pro méně zběhlé angličtináře zde tvůrci nezapomněli. Projekce k několika písničkám a pár zbytečností pro počítač už jsou jen menší přidaná hodnota.

Kylie má ve své diskografii, pokud se nepletu, už čtyři živá dévédéčka, každé je ale něčím jiné a vždy povedené. "Showgirl" může potěšit hlavně ty, kdo ji znají hlavně ze singlů a mají rádi opavdu velkou popovou show.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY