Jukebox 4/2006

25.01.2006 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Tento týden si v Jukeboxu představíme novinky od Stevea Spaceka, Jense Lekmana, Ghislaina Poiriera, I Love You But I've Chosen Darknes a Beth Orton.

Steve Spacek - Dollar (9/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Steve Spacek - Space Shift
"...dává nový význam spojení 'kosmický funk'..." – Rolling Stone

"Spacek je Radiohead soulu" - Style

"Marvin Gaye je unešený mimozemskou flotilou. Saturňané ho přinutí ke konverzi na místní nefunkativní víru, avšak Gaye zorganizuje ozbrojené povstání a svrhne gerontokracii prachnudné saturnské stařešiny funkovou hudbou. S pomocí geniálního vynálezce J-Dilly postaví kosmickou raketu nazvanou 'Dollar' a s ní se vítězně vrací na planetu Zem pod jménem Steve Spacek. Funková revoluce nakonec vítězí i zde, ale nikdo si toho moc nevšímá." - Karel Veselý, musicserver
Jens Lekman - You Are The Light (9/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Jens Lekman - You Are The Light
Loni touto dobou se všichni chtěli odstěhovat do norského Bergenu. Já bych teď osobně volil Švédsko, odkud přichází spousta zajímavé hudby. José González je velkou senzací sezóny a časem určitě dojde i na jeho kamaráda Jense Lekmana. Ten perfektně zapadne do sestavy excentriků na labelu Secretly Canadian, kde vydávají třeba Antony & The Johnsons nebo Songs: Ohia. "You Are The Light" z desky "When I Said I Wanted To Be Your Dog" je jako pozdrav z minulosti, jako kdyby se k nám Lekman propadl z šedesátých let, bombastické aranže a krásně umírněný projev. Je to pohlednice z dob, kdy se ještě psaly písničky o tom, jak mladíka chytne policie a on svůj zákonem přiznaný telefonát využije k tomu, aby své holce nechal zahrát písničku v rádiu. Loni to byl ve Skandinávii obrovský hit a Lekman za něj sbíral hudební ceny. Teď se začíná probírat i zbytek světa a o jeho sbírce singlů "You're So Silent Jens" si už šeptají nejen bloggeři a čtenáři Pitchforku. Nechte se rozněžnit tímhle tichým Švédem.
Ghislain Poirier - Cold As Hell (feat. Beans) (8/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Ghislain Poirier - Cold As Hell
Ghislain Poirier je další Kanaďan v našem Jukeboxu, ale ne tajný, nýbrž pravý a nefalšovaný. Svůj čas dělí mezi experimentální techno a hip hop, v obojím získal slušné renomé. Jeho albová novinka z konce minulého roku "Breakupdown" moc pěkně spojuje obojí v hudební amalgám velké síly. "Cold As Hell" navíc ještě zahušťuje rapový avantgardista Beans (z rozpadlých Anti Pop Consorcium). Je to více než návrat k "Planet Rock", je to hiphopová electro sbíječka, která se splašila a teď ji nemůže nikdo zastavit.
I Love You But I've Chosen Darkness - When You Go Out (8/10)
ke stažení / audiostream / videostream

I Love You But I've Chosen Darkness - I Love You But I've Chosen Darkness
Všude se o nich píše, jak jsou báječní. Opravdu? A není to jen ten název? Předstírejme, že se ta kapela jmenuje třeba The Balls (blbej název, ale v Oregonu prý existuje skupina, která se takhle jmenuje.) The Balls jsou z Oregonu a jsou boží, jejich debutové EP produkoval zpěvák The Spoon (ti jsou prý taky boží!). The Balls získávají díky šeptandě víc a víc fanoušků a brzy z nich bude nejžhavější kapela na světě. A to je dobře, protože jsou boží. Hm, nic moc. Ten název jim prostě přidává body. Nicméně "When You Go Out" je výborná skladba a jednoho by mohla donutit po téhle partičce z Austinu v Texasu pátrat trochu víc. Sice mi to trochu moc připomíná Bloc Party, za což ILYBICD nemůžou, prostě je jenom moc poslouchám. Až konečně vydají slibované dvojalbum "Fear Is On Our Side" (má vyjít na Secretly Canadian! Tenhle label má dneska prsty všude!), tak budu poslouchat je.
Beth Orton - Conceived (7/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Beth Orton - Conceived
Před lety se o Beth Orton mluvilo jako o obrovském objevu, ale o tři desky později je třeba uznat, že k výraznému prosazení jí pořád něco chybí. (Pokud někomu nestačilo, že pravidelně nahrávala s Chemical Brothers. Mně to tedy rozhodně nestačilo!) Na začátku února vychází její novinka "Comfort Of Strangers" produkovaná hlukařem Jimi O'Rourkem a "Conceived" je první ochutnávka. Musím přiznat, že i po tomhle singlu zůstávám nadále Beth-skeptikem. Příjemná písnička s klavírem a se soulovým nádechem. Sakra, vždyť tohle by klidně mohla být Joss Stone (a to není dobře!).


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY