Jak se recykluje rapová legenda

06.01.2006 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

1) Vytáhnout z hrobu mrtvolu. 2) Rozřezat ji na kousky a z těch, co ještě za něco stojí, slepit nové tělo. 3) Přizvat tři nebo čtyři slavné rappery, aby ho ve studiu přidržovali. 4) Všechno to nahrát a vydat na albu Notorious B.I.G. - "Duets: The Final Chapter".
4/10

Notorious B.I.G. - Duets: The Final Chapter

Skladby: B.I.G. Live In Jamaica (Intro), It Has Been Said featuring Diddy, Eminem, and Obie Trice, Spit Your Game featuring Twista and Bone Thugs N Harmony, Whatchu Want The Comission featuring Jay-Z, Get Your Grind On featuring Big Pun, Fat Joe, and Freeway, Living The Life featuring Snoop Dogg, Ludacris, Faith Evans, Cheri Dennis, and Bobby Valentino, The Greatest Rapper (Interlude), 1970 Somethin' featuring The Game and Faith Evans, Nasty Girl featuring Diddy, Nelly, Jagged Edge, and Avery Storm, Living In Pain featuring 2Pac, Mary J. Blige, and Nas, I'm Wit Whateva featuring Lil Wayne, Juelz Santana, and Jim Jones, Beef featuring Mobb Deep, My Dad (Interlude), Hustler's Story featuring Scarface, Akon, and Big Gee of Boyz N Da Hood, Breakin' Old Habits featuring T.I. and Slim Thug, Ultimate Rush featuring Missy Elliott, Mi Case featuring R. Kelly and Charlie Wilson, Little Homie (Interlude), Hold Ya Head featuring Bob Marley, Just A Memory featuring The Clipse, Wake Up featuring Korn, Love Is Everlasting (Outro)
Celkový čas: 73:13
Vydavatel: Warner Music
"Duets: The Final Chapter" jsou jako celebritami přecpaný večírek, na kterém se podává zkažený humr, kyselé víno a v kaviáru se procházejí mravenci. A nejoblíbenějším místem je záchod, kde ovšem konverzace celkově dost vázne. Pozvánky na tenhle podivný večírek rozesílá P Diddy (potřebuje nějak zachránit svůj label Bad Boy Entertainment, než jejich název koupí firma provozující S/M gay porno), hlavní hvězdou je devět let mrtvý rapper (z jeho hrobu se prý občas ozývá: "Uh huh") a asi dvě stě rapperů a producentů. Z toho nemůže vzejít nic dobrého.

Jako kdyby Diddymu nestačil průser s recyklovaným albem "Born Again" z 2002, on do toho jde znovu. Vezme starý Biggieho rap, našroubuje ho na nové beaty, do toho pozve pár rapových hvězd a album má hotové. A že Diddy je maximalista, vzal to opravdu z gruntu. Pozval úplně všechny hiphopové celebrity, ale opravdu úplně. Kdo z rapperů nebo producentů nedostal pozvánku, neexistuje. Sorry, Young Jeezy, sorry Lil Kim, sorry Beanie Sigel, neexistujete. (Nakonec, buďte rádi.) Mezi hosty jsou tak nejtěžší rapové váhy: Eminem, Jay-Z, Nelly, Snoop, R Kelly, Missy, prostě každý, na koho si vzpomenete. Bože, dostavili se dokonce i Korn! (Eh, Jonathan může zúročit svoje bohaté zkušenosti z časů, kdy pracoval v márnici.) Přišly dokonce i jeho děti, kterým Diddy napsal opravdu dojemné projevy ("Můj táta je největší rapper všech dob."). Když už jsme u toho, B.I.G. je opravdu výborný rapper, možná nejlepší, který chodil po matičce Zemi, ale nepotřebuju, aby mi to někdo říkal zhruba pětkrát v každé písni. Tady někdo podceňuje moji inteligenci.

To album opravdu nestojí za nic. Dostal jsem se dokonce do stavu, kdy tuhle desku chci zahodit. Ale protože jsem uvědomělý environmentalista, udělám s ní to, co udělal Diddy s Biggieho mrtvolou - budu ji recyklovat. Tedy přesněji: Rozdělím skladby do příslušných kontejnerů:

Toxický a nebezpečný odpad, k recyklaci nevhodný. Doporučuje se odvézt na sběrný dvůr.
"I'm Wit Whateva", kde jsem nenašel Biggieho rap ani s lupou.
"It Has Been Said", kde Eminem hodně plive na mikrofon a Biggie říká jen "what" a "uh" (nemohlo by to být naopak?)
"Watchu Want", kde Biggie vůbec nesedí na beat.
"Nasty Girl", v němž se objevují Diddy, Jagged Edge a Nelly, což je vskutku výbušná kombinace špatného rapu.
"Hold Ya Head", kde vás napadne, že Bob Marley měl odpadky ze svého studia vyhazovat pořádně, aby je o třicet let později nenašli!

Neškodný materiál, který se dá použít jako kuriozita. Žlutý kontejner.
"Get Your Grind On" Fíha, setkání tlusťochů, kde se hubeňour Freeway musí cítit trochu divně. (Kontrolní otázka: Kdo vážil víc, Pun nebo Biggie? Odpověď - Big 136 kilo, Pun 180 kilo.)
"Living In The Pain" - s beatem od RZA. Takhle by zněl Biggie, kdyby vstoupil do Wu Tang Clan! Kdyby neumřel, mohl rapovat v revivalu party ODBho!
"Breakin' Old Habits", kde Biggie rapuje do plechového kýble (zajímavý experiment a možná počátek experimentálního rapu, skoro pět let před Anticon a Antipop Consorcium!).
"Just A Memory", kde vás The Clipse přivedou na zajímavou otázku, jestli Biggie v nebi taky dealuje crack.

Převážně neškodný, jen nesmíte poslouchat, jinak vás to unudí k smrti. Vhodné k recyklaci. Modrý kontejner.
- vše ostatní

Jsme zpátky na tom večírku. Je už skoro ráno a všichni se konečně vypotácejí ze záchodu, zelení jako hrušky a myslejí jen na to, jak se dostanou do svého condo a pořádně se z toho vyspí. A teď nejednou zjistí, že celý ten večírek pořádal devět let mrtvý tlusťoch. A co hůře, Bob Marley, Big Pun, 2Pac zjistí, že jsou taky mrtví. (Jen si představte ten šok!) To je jak z těch stupidních filmů M. Shyamalana, kde na konci zjistíte, že ten kluk je vlastně duch (a nebo ten duch je Bruce Willis?). Shrňme to: Celý tenhle projekt má jen jediné opodstatnění. Zatímco druhý rapový nemrtvý 2Pac vydal s pomocí své matky (se kterou prý komunikuje ze záhrobí) už devět desek, nešťastný Biggie se svými ubohými dvěma mu musí zákonitě závidět. Diddy si prý dal závazek tento náskok do pěti let dohnat. Potom začne vyrábět hiphopové duety s Elvisem. A na to já říkám jen: "Uh huh.".

P. S. : Ještě jeden vzkaz od Diddyho. Prý si máte všichni ve svých slovnících přepsat význam slova duet. Už to není: "dva zpěváci v jedné písni", ale "tři a více, z nichž jsou někteří už mrtví".


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY