Kalifornští pop-punkáči Blink 182 rekapitulují

25.12.2005 13:00 - Tomáš Tenkrát | foto: facebook interpreta

Dali se dohromady v roce 1992. Svého času se svezli na jedné vlně s The Offspring a Green Day. Vydrželo jim to až doteď, byť si hrají pořád to svoje a nijak významně se ve své tvorbě neposunuli. Mají na kontě pěknou řádku povětšinou melodických písní. A to jsou všechno důvody, proč je čas si jejich tvorbu zrekapitulovat. Řeč je o Blink 182 a jejich "Greatest Hits".
7/10

Blink 182 - Greatest Hits

Skladby: Carousel, M & M's, Dammit, Josie, What's My Age Again?, All The Small Things, Adam's Song, Man Overboard, The Rock Show, First Date, Stay Together For The Kids, Feeling This, I Miss You, Down, Always, Not Now, Another Girl Another Planet, Alien Exist (Live In LA) - Bonus Track
Celkový čas: 58:06
Vydavatel: Universal
Kdy jindy vydat kompilaci svých největších hitů, když ne před Vánocemi? Je to samozřejmě pochopitelný tah a zároveň záruka toho, že se CD bude dobře prodávat. Když navíc na obal dáte nálepku s nápisem "Největší hity + dvě nevydané skladby", máte skoro vyhráno. Není na tom nic špatného, ale ten šílený komerční záměr, co z takovýchto výběrů čouhá ze všech stran, je někdy až nechutný. Blink 182 ovšem nikdy přehnané pózy postavené na tom, jací jsou undergroundoví punkáči, neměli, takže můžeme tento výběr (spíše než nejlepších, tak nejúspějšnějších) písní brát jako zcela logické vyústění jejich dosavadní kariéry.

Skladby máme seřazené pěkně chronologicky, a tak první, která zazní, je hned jeden z největších hitů, minimálně ve Spojených státech určitě, a to sice "Carousel". Tenhle Kolotoč z roku 1994 vlastně nastartoval jejich dráhu, takže si svoje místečko hned na začátku plně zaslouží. "Dammit" a "Josie" jsou z alba "Dude Ranch" z roku 1997, k oběma byly natočené videoklipy a obě si onoho času rády pobyly v hitparádách. Následující "What's My Age Again?" podle mě plně charakterizuje tvorbu Blnik 182. Úderný refrén, text o tom, kterak se zamilovat-odmilovat-zamilovat-odmilovat..., Tom DeLonge ze sebe sype slova nejrychleji, jak umí, kapela se uprostřed zastaví, aby dala prostor melodii sólové kytary, a hlavně, prosím, nic neřešit, utíkat rychle dopředu a pořádně se na tom vyblbnout. O nic jiného přece téhle partičce také nejde. Blink 182 jsou bezstarostná kapela. Říká se, že stokrát nic umoří osla, ale v tomhle případě ne. I když vlastně hrají pořád dokola tu stejnou písničku jen v jiném pořadí akordů, nebude se vám to hnusit, prostě přesně tohle od nich čekáte, nic víc. Možná, že byste ani nic jiného nechtěli. Může za jejich hudbou být komerce, ale zlobit se na ně za to nelze. Prostě jim to šlape. I když si zřejmě tuhle placku jen tak doma nepustím, občas náladu na jednoduchou hudbu plnou optimistických melodií mám. Nemá cenu řešit, jestli je to přetvářka, nebo ne. Tenhle výběr se dobře poslouchá. A to je přece na pop-punku to nejdůležitější.

Dvě novinky v podobě skladeb "Not now" a "Another Girl Another Planet" jsou docela příjemné. "Not Now" už sice vyšla, ale jen jako bonus na nepojmenovaném albu z roku 2003 a navíc pouze v Británii. Druhá jmenovaná je znělkou reality show "Meet The Bakers" bubeníka Travise Barkera a především se jedná o převzatou skladbu od kapely Only Ones. Zřejmě jen na evropském výlisku najdete bonus ještě jeden - píseň "Alien Exist" v živém provedení z koncertu v Los Angeles. Kolekce hitů slušná, o tom žádná, ale škoda, že má jen padesát osm minut, na bestofku to je docela málo. Když si odpustíme takové to rýpaní v úvahách o tom, jako že Blink 182 jsou zbytečnou kapelou, která hraje primitivní hudbu, musíme uznat, že jako výcuc toho nejlepšího se to poslouchá dobře.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY