Továrensky tepující život z Kladna

10.10.2005 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

"Restart Now" je debut industriálně elektronických Gregory, který v reedici vydává label Monopol Records. Toto minialbum je zajímavě nápadité, nevychází čistě jen z jednoho hudebního ražení a naleznete zde i několikero nečekaných experimentů.
7/10

Gregory - Restart Now

Skladby: Beef Sugestion (Theatre Version), Totality Beat, System (Manufacture Version), Plasmatic, Bonus (Untitled)
Celkový čas: 37:34
Vydavatel: Monopol Records
Duo Gregory vzniklo v roce 2002, kdy začalo vytvářet svoje první kompozice. Než však došlo k jejich založení, byly zde projekty Static Worms a Deutsche Emailwares Fabrik, které splnily svůj účel - tedy živé hraní a natáčení demo snímků. Po hluchém mezidobí 2000 až 2002 nastal čas pro položení základního pilíře formace Gregory, ta velmi rychle natočila svůj minialbový debut "Restart Now", který jako svůj první release vydal kladenský label Monopol Records. Tento pětitrackový nosič vychází z typicky industriálně elektronických základů, k nimž zajímavým způsobem přibylo experimentování s ruchy a různorodými hudebními samply. Od vydání "Restart Now" se čeká na nějaké pokračování, ten čas vyplňuje reedice, která se k nám dostala na recenzi.

"Restart Now" je převážně instrumentálním seskupením rozličných kompozic, z nichž dvě jsou na albu v přepracovaných a prodloužených verzích. Gregory mistrně, místy i velmi vtipně pracují s pestrou škálou nápadů, jejichž rozlet není zabržděn pouze v jednom žánrovém poli působnosti. To nejlépe dokazuje úvodní "Beef Sugestion", která v tomto oboru patří k vrcholně vydařeným výtvorům. Bude zajímavé, jak tento materiál vynikne v živém provedení, Gregory budou hrát na festivalu Dark:Live:Fest, který se uskuteční 18. a 19. listopadu v kladenském klubu C19.

"Theatre Version" k již zmíněné "Beef Sugestion" na gradujícím electro podkladu proplouvá skrze jakési počáteční symfonické ladící preludium, avšak posléze vprostřed rozkvětu nápaditosti přichází jazzové intermezzo. Na první poslech se to může zdát dosti bizarní, ale každým poslechem se ukazuje skrytá důmyslnost. S "Totality Beat" je nastoleno narovnané a typické ražení electronic body music. To přechází v pulsující elektronické výboje opusu "System", "Manufacture Version" je postavena na chladném industriálním tepu a ruchu. "Plasmatic" pokračuje v předchozím nastavení, jen je melodičtější - je to určité uklidnění vřískotu rozjetých strojů a soukolí továrních hal. Na závěr umístěný bezejmenný bonus je spíše ponuře hybným electro hymnusem a exkurzem za brány potemnělých a opuštěných prostorů měsíční krajiny (pokud tak můžou být pojmenována místa zničená lidskou civilizací).

Gregory na svém debutu "Restart Now" ukázali zajímavou práci s jednotlivými nápady a skulpturami zvuků. S každým následným elementem "Restart Now" se však trošku ztrácí jakási originálnost vlastních nápadů, ale i tak Gregory bez problémů převyšují průměr. Reedice tohoto počinu stále funguje, dokáže zaujmout a snad brzy dorazí i nějaké to pokračování.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY